muffinki bananowe z czekoladą i owocami

Muffinki bananowe z czekoladą i owocami

Muffinki bananowe z czekoladą i owocami robi się migiem. Ciasto wymaga zmieszania łyżką a jego przygotowanie jest banalnie proste. W ciągu piętnastu minut jest gotowe by wjechać do piekarnika. Potem już tylko 20 – 25 minut pieczenia, bez naszego udziału, rzecz jasna. Wilgotne i bardzo aromatyczne, miękkie i pyszne słodkie co nieco do kawy. Prosty pomysł na prezent dla przyjaciół kiedy idzie się na grilla, czy inną ” koszyczkową” okoliczność.
Owoce – w zależności od sezonu –  truskawki, borówki, jagody, drylowane wiśnie, brzoskwinie i śliwki. Dobrze jest oprószyć je lekko mąką która pochłonie nadmiar soku i tym samym spowoduje, że pozostaną na wierzchu muffinek i nie opadną na spód ciasta.
W przepisie jednym ze składników jest cukier muscovado lub trzcinowy. Nadaje on  specyficznego, bardzo ciekawego, nieco karmelowego posmaku. Wypiek uda się oczywiście również bez jego udziału, wystarczy zastąpić go zwykłym, białym cukrem, jednakowoż – ten ciemny  warto mieć w kuchennych szafkach dla podkręcania smaku ciast i innych wypieków.
Muffinki bananowe z czekoladą i owocami – szybki, dobry wypiek bez żmudnych przygotowań. Mieszasz i gotowe:)

Muffinki bananowe z czekoladą i owocami – składniki ( na 12 średniej wielkości sztuk) :

  • 2 duże, mocno dojrzałe banany (lub 3 małe)
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego/greckiego/śmietany 12- 18 %
  • 60 g stopionego masła
  • 2 łyżki ciemnego cukru muskovado lub cukru trzcinowego
  • 2 łyżki białego cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej  (270 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • ok. 300 g truskawek, borówek amerykańskich
  • cukier puder do oprószenia muffinek

Muffinki bananowe z czekoladą i owocami – przepis 

Przygotować formę do muffinek i wyłożyć ją papilotkami. Jeśli nie są woskowane – przy pomocy pędzelka posmarować je olejem.
Piekarnik ustawić na 170 stopni, funkcja góra – dół.
Banany włożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Dodać jajka, jogurt, stopione masło, cukier – wszystko wymieszać.
Mąkę, proszek, sodę i posiekaną w grubą kostkę czekoladę wymieszać w osobnym naczyniu.
Do masy z bananami wsypać mieszankę z mąką.
Wymieszać na jednolitą masę. Gdyby była bardzo gęsta, dodać więcej jogurtu.
Masą wypełnić foremki do muffinek.
Truskawki pokroić na 2,3 części, wymieszać z borówkami i oprószyć mąką pszenną. Ułożyć na wierzchu muffinek.
Formy wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 20 – 25 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu ciastek.
Po ostygnięciu oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

muffinki bananowe z czekoladą i owocami

 

muffinki bananowe z czekoladą i owocami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie