zapiekanka ze szparagami i kurczakiem

Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem

Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem, nieskomplikowane danie w sosie serowym, z chrupiącą posypką z migdałowych płatków, parmezanu i pietruszki, bardzo smaczne i dobrze wyglądające. Nikt mu się nie oprze!
Rzecz jasna – składniki można dowolnie zamieniać i uzupełniać według upodobań biesiadników i stanu zapasów w lodówce. Suszone pomidory, zielony groszek, drobno pokrojone różyczki zblanszowanego we wrzątku brokuła, koktajlowe pomidorki, szynka, łosoś, cukinia, kukurydza – wszystkie nadadzą się do komponowania prostego posiłku. Jak w pizzerii, gdzie w karcie dań figuruje “kompozycja własna” i wtedy dopiero zaczyna się kłopot z podejmowaniem decyzji:)
Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem wrzuca eleganckie szparagi na półkę “danie powszednie” za które uważane są zapiekanki. Ale w dzisiejszych czasach – kto by się tym przejmował. W kuchni wszystko wolno, można mieszać co się chce, choćby placki ziemniaczane z truflami.
Bardzo dobry, pożywny, pięknie pachnący obiad lub kolacja. Wegetarianie przygotowują swoją część bez dodatku kurczaka i wszyscy powinni być zadowoleni.

Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem- składniki (na 4 osoby):

sos:

  • szklanka mleka (250ml)
  • dwie i pół łyżki sera mascarpone lub gładko zmielonego, białego sera Philadelphia
  • 40 g startego parmezanu lub sera grana padano, cheddara czy podobnego w typie
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego lub białego pieprzu
  • ok. 1/4 łyżeczki soli

zapiekanka:

  • 200g makaronu (wstążki, kokardki, świderki, kolanka itp.)
  • ok. 200 – 300 g piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki soli, pół łyżeczki słodkiej/ostrej (wg. uznania), zmielonej papryki
  • łyżka oleju lub łyżeczka klarowanego masła do smażenia
  • pęczek szparagów (ok. 12 sztuk)

do posypania :

  • 3 łyżki startego parmezanu, cheddara lub podobnego w typie sera
  • 5 łyżek pokruszonych na drobno ręką płatków migdałów
  • dwie łyżki siekanej natki pietruszki
  • łyżeczka otartej, żółtej części skórki z cytryny eko

Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem – przepis

Wszystkie składniki sosu przełożyć do niedużego rondelka i podgrzewać mieszając trzepaczką aż ser lekko się rozpuści. Odstawić z ognia.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, słodką papryką i pieprzem, krótko podsmażyć na patelni, na mocno rozgrzanej łyżce oleju lub łyżeczce klarowanego masła. Przełożyć na talerz.

Szparagom odłamać grube części przy końcu (ułamią się tam gdzie trzeba), te odłamane, twarde, najgrubsze odrzucić, resztę szparagów połamać na 2 centymetrowe kawałki.
Piekarnik ustawić na 180 stopni, z funkcją góra – dół.
Makaron zalać wrzątkiem, osolić łyżeczką soli, ustawić na włączonym palniku, zagotować.
Do gotującego się makaronu dodać połamane szparagi, najpierw grubsze łodygi, a po dwóch minutach główki. Gotować wszystko połowę czasu wskazanego na opakowaniu makaronu, dopieką się w piekarniku.
Wyjąć  wszystko łyżką cedzakową z wody i przełożyć do naczynia do zapiekania. Pół szklanki wody zostawić do sosu.
Do makaronu dodać podsmażonego kurczaka, wymieszać z makaronem i szparagami. Dodać pół szklanki wody z gotowania makaronu, lekko przemieszać, a następnie wszystko polać sosem serowym.
Składniki posypki wymieszać w miseczce, ułożyć na wierzchu zapiekanki. Zapiekać 15 minut na środkowej półce całkowicie rozgrzanego piekarnika.

zapiekanka ze szparagami i kurczakiem
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie