sałatka z kurczakiem w sezamie z serem camembert

Sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert

Sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert – jest chrupka, pożywna, efektownie, kolorowo wygląda i bardzo dobrze smakuje.
Żaden to artystyczno-kulinarny wyczyn ale na pewno znakomicie sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi i rodziną. Zastąpi dobrze zbilansowany odżywczo obiad, bo ziarna sezamu nie mają sobie równych jeśli chodzi o składniki odżywcze. Wiedzieliście, że roślina sezamu to wysoka na 1,5 m, włochata bylina, kwitnąca na biało i fioletowo? Dwie łyżki oleju sezamowego załatwiają sprawę dziennego zaspokojenia nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżają ciśnienie i uwaga – mimo, że same są kaloryczne – przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej:)
Podstawą sałatki może być do wyboru – roszponka, sałata lodowa, rukola, szpinak baby (jak na zdjęciach) albo mieszanka wszystkiego po trochu. Zamiast suszonej żurawiny można użyć pestek granatu, wyglądają nawet bardziej efektownie, choć żurawinowe zestawienie bardziej mi smakuje.
Sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert nada się do zabrania w pojemniku do pracy, jeśli to możliwe – z osobno zapakowanym sosem, by sałata nie straciła na chrupkości. Choć jeśli chodzi o sałatę lodową i szpinak baby – i sól z dressingu nie taka im straszna, zatem można i razem.

Sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert – składniki (na 4 osoby)

  • pierś z kurczaka (ok. 400 g)
  • 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, mielone chili (wg. uznania), szczypta mielonego imbiru, łyżeczka curry
  • krążek sera camembert
  • dwie, trzy duże garście dowolnej sałaty lub świeżego szpinaku baby (ok. 125 g)
  • 4 łyżki suszonej, posiekanej żurawiny
  • 3 łyżki sezamu

Na sos:

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki miodu
  • 1/6 łyżeczki soli, 1/6 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu

Sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert – przepis

Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu lub półmisku.
Sezam wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i podprażyć na jasnozłoty kolor mieszając. Uwaga, szybko się przypala. Kiedy zacznie lekko pachnieć od razu przełożyć go na talerz, przypalony staje się gorzki.
Filet z kurczaka pokroić na cieńsze płaty, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć mieszanką przypraw i podsmażyć na grillowej lub zwykłej patelni.
Usmażone mięso pokroić  w paski, opanierować w ziarenkach sezamu.
Camembert pokroić w trójkąty (na 8 lub więcej części), położyć na rozgrzanej patelni i podgrzewać po obu stronach do lekkiego stopienia sera.
Mięso w sezamie i cząstki sera układać na sałacie.
Składniki sosu wymieszać. Polać nim sałatkę, na wierzchu rozsypać posiekaną żurawinę.

sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Rafał
    Maj 9, 2019, 10:54 am

    Czyli w sezamie prażonym panierujemy kurczaka i go smażymy czy dopiero pod koniec żeby się nie przypalił???

    1. Beata Królikiewicz
      Maj 9, 2019, 11:24 am

      Smażymy kurczaka, kroimy i panierujemy w podprażonym wcześniej, osobno sezamie. Potem już nie smażymy.

      1. Joanna
        Czerwiec 20, 2019, 2:32 pm

        Witam, czy sezam nie odpadnie jeśli obtoczymy miesko dopiero po upieczeniu w nim?

        1. Beata Królikiewicz
          Czerwiec 22, 2019, 5:53 pm

          Nie, ładnie się trzyma.

  2. Danuta
    Maj 13, 2019, 1:08 pm

    Wspaniała, przepyszna sałatka. Zrobiłam na moje … urodziny. Hi hi. Sałatka zniknęła jako pierwsza. Nie było to tak, że każdy sobie nałożył i nie było więcej salatki, ale tak, że kto nałożył, to dokładał jeszcze. Wszyscy goście bardzo zachwalali. Na pewno będzie często gościła na naszym stole. Dziękuję. Zdjęcie robione jeszcze na roboczym stole w kuchni. Nie jest tak pięknie, jak u Pani, ale pokażę. Pozdrawiam serdecznie. Uwielbiam do Pani zaglądać. Szukamy też z koleżanką Pani książki. ??? Ojej! Plik za duży. ? Popracuję nad tym. Pozdrawiam.

    1. Beata Królikiewicz
      Maj 14, 2019, 9:07 am

      Bardzo się cieszę! Pozdrawiam:)

  3. Marta
    Sierpień 31, 2019, 7:25 pm

    Hit naszych domowych imprez i uroczystości

  4. Kasia
    Wrzesień 9, 2019, 9:40 am

    Zastanawiam się co można dać zamiast żurawiny? suszone pomidorki? owoce granatu?

    1. Beata Królikiewicz
      Wrzesień 10, 2019, 6:52 am

      I jedno i drugie będzie pasować.

  5. Justyna
    Październik 19, 2019, 9:43 am

    Witam. Ile czasu przed podaniem można zrobić sałatkę by smakowała najlepiej? Wiem ze wszystko najlepiej na świeżo , ale jednak troszkę czasu to zajmuje a chce zdążyć przed gośćmi 😉

    1. Beata Królikiewicz
      Październik 21, 2019, 8:26 am

      Możesz zrobić rano i przed podaniem polać sosem.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie