najlepsze ciasteczka czekoladowe

Najlepsze ciasteczka czekoladowe

Najlepsze ciasteczka czekoladowe – mimo, że tak niepozornie wyglądają, o baaardzo intensywnym smaku i przecudnym, czekoladowo – maślano – waniliowym aromacie. Żaden olejek zapachowy, żadna najlepiej pachnąca świeczka nie da takiej woni jaka unosi się podczas wypiekania tych ciastek, żadna!
Mamy tu trzy rodzaje czekolady – gorzką, białą i mleczną. Powodują, że wnętrze ciastka jest lekko lepkie, kleiste a na wierzchu powstaje w sam raz chrupiąca skórka. Zdaniem mym, kluczowym dodatkiem smakowym jest tu cukier muscovado. Rzecz jasna ciastka wyjdą również bez jego udziału, można zastąpić go cukrem białym. Jednakowoż – spróbujcie z nim, jest istotna różnica w smaku. Biały cukier dla zdrowia można zastąpić ksylitolem, a jeśli chcemy uzyskać jeszcze więcej intensywności – cukrem trzcinowym.
Wszystko co najlepszego da się wydobyć z czekolady jest w tym ciastku. Absolutnie wszystko. Dajcie dobrą czekoladę, nie z najtańszych dyskontowych, warto, serio poczujecie różnicę!
Nie pieczcie ciastek dłużej niż 10 minut. Dzięki temu niektóre kosteczki czekolady pozostaną częściowo chrupiące, część rozpłynie się i zróżnicują strukturę ciastka. Zesztywnieją podczas stygnięcia, mimo, że będą wydawać się nieupieczone.

Zobacz koniecznie film na YT ! 

Zasubskrybuj ten kanał, będziemy tam wrzucać małe conieco od czasu do czasu. I polub koniecznie profil Niebo Na Talerzu na FBprofil na Instagramie! To ważne! Tam odbywają się rozmowy, wymieniamy się doświadczeniami, wstawiamy zdjęcia, no jest bardzo fajna społeczność, można podsłuchać to i owo:)

Najlepsze ciasteczka czekoladowe – składniki (na ok. 25 sztuk) :

  • 100 miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • jajko
  • 140 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • łyżka cukru muscovado
  • łyżka ciemnego kakao
  • łyżeczka sproszkowanej wanilii (lub kilka kropli ekstraktu)
  • po 50 g czekolady białej, gorzkiej i mlecznej
  • dwie łyżki rodzynek

Najlepsze ciasteczka czekoladowe – przepis

W malakserze lub przy pomocy miksera i końcówek do ucierania rozetrzeć pokrojone masło z cukrem na jasny krem.
Zwykle zajmuje to ok. 3- 4 minuty.
Dodać jajko i ubijać dalej do połączenia składników.
Wsypać cukier muskovado, kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz wanilię.
Po zmiksowaniu masy dorzucić wszystkie rodzaje grubo posiekanej czekolady i rodzynki. Wszystko krótko wymieszać (można łyżką).
Piekarnik ustawić na funkcję góra – dół, temperaturę na 180 stopni.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległości ok. 5-6 cm od siebie, zanurzoną wcześniej w zimnej wodzie łyżką układać porcje ciasta wielkości włoskiego orzecha. Każdą lekko spłaszczyć i wyrównać. Ciastka podczas pieczenia mocno się rozpływają, lepiej jest piec je na dwóch blachach jedna po drugiej. Ja upiekłam wszystkie na raz i posklejały się, na szczęście udało się je w miarę dobrze porozcinać.
Włożyć do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie ciastka wydają się miękkie i surowe, ale nie należy piec ich dłużej. Sztywnieją podczas stygnięcia, wystarczy poczekać. Jeśli zlały się ze sobą, należy pokroić je ostrym nożem.

najlepsze ciasteczka czekoladowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Agusława
    17 maja, 2019, 10:53 am

    Wyglądają trochę jak ciasteczko marchewkowe 😮

    1. Beata Królikiewicz
      18 maja, 2019, 9:12 am

      troszkę:)

  2. Madka roku
    17 maja, 2019, 11:41 am

    Wyglądają smakowicie! Lubię takie, z wyraźną nuta czekolady i lekko płynne w środku. Muszę spróbować tego przepisu!

    1. Beata Królikiewicz
      18 maja, 2019, 9:12 am

      Spróbuj koniecznie.

  3. Marlena H.
    17 maja, 2019, 11:42 am

    Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Również piekę ciasteczka, ale Twoje są fantastyczne. Pięknie wyglądają. Jestem ciekawa co to za cukier muscovado, bo chyba nie jestem w temacie.

    1. Beata Królikiewicz
      18 maja, 2019, 9:12 am

      Taki, bardzo ciemny, drobny, bardzo intensywny w smaku, spróbuj.

  4. Bookendorfina
    17 maja, 2019, 1:25 pm

    I jak tu się nie skusić, przepis już przygarniam. 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)