Łtwe ciasto czekoladowe z serem

Łatwe ciasto czekoladowe z serem

Łatwe ciasto czekoladowe z serem – w rodzaju sernikobrownie w uproszczonej wersji – bez czekolady, z samym kakao, odrobinę odchudzone, z mniejszą niż zwykle zawartością masła. Wilgotne, niewysokie, z tych niepuszystych, dające się pokroić jak baton w kostkę, w sam raz na jeden, dwa kęsy do kawy. Esencjonalne i pyszne. Do przygotowania w 20 minut i pół godziny pieczenia.
Nie należy trzymać go w piekarniku dłużej niż w przepisie. Cała jego uroda w tym lekkim niedopieczeniu przypominającym zakalec.
Czekoladowy spód można zmieszać bez pomocy miksera. Jeśli użyjemy mielonego sera na serniki – również wierzch.
Przy układaniu serowej, górnej, nakładanej punktowo warstwy, można dorzucić dowolnego rodzaju owoce – truskawki, wiśnie, maliny, pokrojone brzoskwinie, nawet kawałki czerwonych łodyg rabarbaru. Niech nie stanowią jednak ścisłej, jednolitej powierzchni. Zbyt duża ilość soku nie pozwoli na upieczenie się ciasta.
Bardzo dobre, pyszne, migiem robiące się ciasto.

Łatwe ciasto czekoladowe z serem – sernikobrownie – składniki (na małą formę ok. 20×28 cm):

masa czekoladowa:

  • pół kostki masła (100g)
  • 50 ml mleka
  • pół szklanki cukru (110 g)
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki  (300 g)
  • łyżeczka sody oczyszczonej lub łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • łyżeczka sproszkowanej wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

masa serowa :

  • 300 g białego sera
  • 4 łyżki śmietany (18 – 36%)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka sproszkowanej wanilii

Łatwe ciasto czekoladowe z serem – przepis

Masło przełożyć do średniej wielkości garnka, dodać cukier, mleko i kakao, podgrzewać mieszając na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Ostudzić.
Dodać jajka, ocet, wymieszać. Dosypać mąkę połączoną z proszkiem lub sodą i szczyptą soli. Wymieszać. 4 łyżki ciasta odłożyć na później.
Papier do pieczenia skropić wodą i zgnieść. Ułatwi to ułożenie go w brytfannie. Wyłożyć dno formy.
Przelać ciemną masę do formy.
Piekarnik ustawić na 170 stopni, z funkcją góra – dół.
Ser zblendować, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Układać punktowo na ciemnym cieście.
Łyżeczką wyłożyć kropki pozostawionej wcześniej kakaowej masy. Delikatnie przemieszać trzonkiem noża lub łyżki tworząc esy floresy. wierzch można udekorować kulkami czekoladowych płatków lub grubo siekaną czekoladą.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Dłuższe pieczenie ciasta spowoduje jego wysychanie.

łatwe ciasto czekoladowe z serem
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Ania
    4 maja, 2019, 12:57 pm

    Ile jajek? Bo coś się chyba zgubiło z listy składników…

  2. Beata Królikiewicz
    4 maja, 2019, 4:03 pm

    już dopisałam, 4, dzięki.

  3. Marta
    11 grudnia, 2019, 9:55 pm

    Jaka śmietana? :*

    1. Beata Królikiewicz
      12 grudnia, 2019, 6:31 am

      Od 18 do 36%.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)