ciasto drożdżówe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami – marmurkowe

Ciasto drożdżowe z truskawkami, marmurkowe od – do wyboru: cynamonu, czekolady lub dżemu. Bardzo wilgotne i mięsiste, z ciągnącymi włókienkami…ambrozja.
Za domowym drożdżowym przepadam, mogłabym spokojnie wciąć pół blaszki, nie pozwala mi na to jedynie zdrowy rozsądek. Na szczęście mam kilkoro przyjaciół, którzy lubią być obdarowywani i z chęcią pożerają wszelkie nadmiary a nawet czekają na ten wypiek z utęsknieniem.
Domowe drożdżowe nie ma sobie równych, żadna sklepowe ciacho nie sprosta oczekiwaniom jeśli się wie, jak smakuje to upieczone na maśle, w domowym piekarniku.
Wbrew ogólnym przekonaniom drożdżowe jest łatwe w przygotowaniu i tylko ze względu na czas wyrastania trzyma nas w domu, blisko kuchni. Zwykle robię je wtedy kiedy planuję porządki, jakieś prace bez konieczności wychodzenia, często w piżamie. Wyrabiam ciasto (nie ja, tylko robot z hakiem) a w tym czasie ogarniam nieco kuchnię. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepełko (w chłodniejsze dni do leciutko podgrzanego piekarnika) i mam czas śmignąć po bliskie zakupy albo na seansik z kawą i książką. Potem raz ciach dorzucam co trzeba i znów przerwa na dowolne czynności. Siup do piekarnika i uwaga – w cieście drożdżowym ważna sprawa – nie trzymać tam za długo. Wysycha na wiór, traci tę wilgotną, puszystą miękkość o którą chodzi w drożdżówce.
Jeśli chcesz upiec ciasto innej wielkości niż w przepisie skorzystaj z przeliczarki form    

Ciasto drożdżowe z truskawkami – składniki (na okrągłą formę – tortownicę- 20 – 21 cm)

  • 30 g świeżych drożdży lub 9 g suszonych (zwykle – 1,5 opakowania)
  • 250 ml ciepłego, niegorącego mleka
  • 450 g mąki pszennej (typ od 380 do 650)
  • 5 łyżek cukru
  • jajko
  • 1/6 łyżeczki soli
  • 80 g masła

na marmurek:

  • 60 g stopionego masła
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady lub 4-5 łyżek cynamonu lub słoik gęstego dżemu truskawkowego
    (dżem można zrobić szybko samemu – 700 g truskawek pokroić i dusić w rondlu z 5 łyżkami cukru do rozpadnięcia i odparowania soku, trzeba cały czas mieszać)
    na zdjęciach – ciasto z cynamonem

na kruszonkę:

60 g zimnego masła, 4,5 łyżki mąki, 4 łyżki cukru , 400 g truskawek

Ciasto drożdżowe z truskawkami – przepis:

Jeśli używamy świeżych drożdży – należy wkruszyć je do ok. półlitrowego naczynia z ciepłym mlekiem, dodać łyżkę cukru i mąki, wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce by lekko podrosły. Jeśli po 30 minutach tak się nie stało, trzeba kupić nowe drożdże, te są nieaktywne. Jeśli w mieszkaniu jest poniżej 23 stopni, zaczyn drożdżowy można wstawić do miski z mocno ciepłą wodą.
Suche drożdże wystarczy potraktować jak cały zaczyn powyżej, bez rozpuszczania dodać do pozostałych składników.
Do dużej miski wsiać przez sito mąkę, dodać ciepłe mleko (to z drożdżami lub bez, jeśli używamy suchych), cukier, jajko, sól, ew. suche drożdże, jeśli nie używaliśmy świeżych.
Wymieszać z grubsza łyżką a następnie zagniatać ciasto ręcznie – ok. 15 minut lub mikserem z końcówką hak – 10 minut.
Dodać stopione, niegorące masło i zagniatać dalej, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie (kolejne 5-10 minut).
Jeśli  po tym czasie ciasto bardzo się klei i jest bardzo rzadkie – dodać nieco mąki ale nie więcej niż 100 g. To rzadkie po upieczeniu będzie bardziej puszyste i miękkie.
Ciasto uformować w kulę (jeśli się nie da – trudno, niech będzie nieforemne) i przełożyć do miski posmarowanej olejem.
Przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce (kaloryfer, akwarium) na godzinę lub półtorej. Powinno powiększyć dwukrotnie objętość. W chłodne dni nagrzewam do 50 stopni piekarnik, wyłączam grzałkę i pozostawiam włączone światełko i tam wstawiam ciasto. Co pół godziny na pół minuty włączam grzałkę by troszkę podnieść temperaturę.
Kuchenny blat lub stolnicę mocno podsypać mąką. Wyjąć ciasto i spłaszczyć umączoną dłonią na duży prostokąt (ok. 30 x60 cm).
Przy pomocy pędzelka przesmarować roztopionym masłem.
Następnie w zależności od tego co wybraliśmy na tworzenie marmurkowego wzoru – posypać cynamonem, polać stopioną w garnku nad parą czekoladą (by była rzadsza można dodać przy rozpuszczaniu 2-3 łyżki mleka) albo wyłożyć punktowo dżem. Umączoną dłonią zwinąć ciasto w rulon wzdłuż szerszego boku.
Przeciąć rulon wzdłuż na pół na dwa paski. Każdy skręcić kilka razy byle jak, jak sznurek. Formę wysmarować masłem. Skręcone paski układać zawijając je w ślimak, dowolnie, ciasto jest luźne i często brudne od smarowideł, nie musi być starannie i równo. Na wierzchu ułożyć skórką do dołu, pokrojone na połówki truskawki.
Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy.
Ułożyć je na wierzchu wszystkiego. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Kiedy jest całkowicie rozgrzany, włożyć ciasto na środkową półkę piekarnika i piec 35 minut z funkcją góra-dół.
Pozostawić w uchylonym piekarniku do lekkiego ostudzenia.
Kroić po całkowitym ostudzeniu by nie powstał zakalec.

 

 

ciasto drożdżowe z truskawkami

ciasto drożdżowe z truskawkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Kasia
    15 czerwca, 2019, 1:41 pm

    Moje ciacho właśnie rośnie 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      17 czerwca, 2019, 3:36 pm

      I jak? 🙂

  2. Danka
    26 sierpnia, 2020, 6:51 pm

    Ciasto jest super, wilgotne, rwie się jak ciasto francuskie, ale mam jeden problem – siada mi na środku już drugi raz. Nie wiem, co robię źle? Za dużo owoców? Daję śliwki zamiast truskawek i jest za mokre?

    1. Beata Królikiewicz
      27 sierpnia, 2020, 7:55 am

      Śliwek trzeba dać mniej, są zwyczajnie cięższe i mają więcej soku. W jakiej formie, chodzi o kształt, ciasto było pieczone? By nie siadało na środku nie można otwierać drzwi piekarnika w trakcie pieczenia. I warto na ostatnie 5 minut podnieść temperaturę o 20 stopni. W okrągłej formie rzadko zdarza się, by ciasto mi siadło. Są cukiernicy, którzy owijają formę wilgotnym ręcznikiem, by temperatura była równomierna i ciasto zachowało równy kształt. Nie praktykowałam, bo wydaje mi się to sporym zachodem.

  3. Dominika
    5 czerwca, 2021, 1:53 pm

    Ciasto wyszło bardzo dobre. Dziękuję za przepis. Polecam 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)