ciasto drożdżówe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami – marmurkowe

Ciasto drożdżowe z truskawkami, marmurkowe od – do wyboru: cynamonu, czekolady lub dżemu, bardzo wilgotne i mięsiste, z ciągnącymi włókienkami…ambrozja.
Za domowym drożdżowym przepadam, mogłabym spokojnie wciąć pół blaszki, nie pozwala mi na to jedynie zdrowy rozsądek. Na szczęście mam kilkoro przyjaciół, którzy lubią być obdarowywani i z chęcią pożerają wszelkie nadmiary a nawet czekają na ten wypiek z utęsknieniem.
Domowe drożdżowe nie ma sobie równych, żadna sklepowe ciacho nie sprosta oczekiwaniom jeśli się wie, jak smakuje to upieczone na maśle, w domowym piekarniku.
Wbrew ogólnym przekonaniom drożdżowe jest łatwe w przygotowaniu i tylko ze względu na czas wyrastania trzyma nas w domu, blisko kuchni. Zwykle robię je wtedy kiedy planuję porządki, jakieś prace bez konieczności wychodzenia, często w piżamie. Wyrabiam ciasto (nie ja, tylko robot z hakiem) a w tym czasie ogarniam nieco kuchnię. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepełko (w chłodniejsze dni do leciutko podgrzanego piekarnika) i mam czas śmignąć po bliskie zakupy albo na seansik z kawą i książką. Potem raz ciach dorzucam co trzeba i znów przerwa na dowolne czynności. Siup do piekarnika i uwaga – w cieście drożdżowym ważna sprawa – nie trzymać tam za długo. Wysycha na wiór, traci tę wilgotną, puszystą miękkość o którą chodzi w drożdżówce.
Jeśli chcesz upiec ciasto innej wielkości niż w przepisie skorzystaj z przeliczarki form    

Ciasto drożdżowe z truskawkami – składniki (na okrągłą formę – tortownicę- 20 – 21 cm)

  • 30 g świeżych drożdży lub 9 g suszonych (zwykle – 1,5 opakowania)
  • 250 ml ciepłego, niegorącego mleka
  • 450 g mąki pszennej (typ od 380 do 650)
  • 5 łyżek cukru
  • jajko
  • 1/6 łyżeczki soli
  • 80 g masła

na marmurek:

  • 60 g stopionego masła
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady lub 4-5 łyżek cynamonu lub słoik gęstego dżemu truskawkowego
    (dżem można zrobić szybko samemu – 700 g truskawek pokroić i dusić w rondlu z 5 łyżkami cukru do rozpadnięcia i odparowania soku, trzeba cały czas mieszać)
    na zdjęciach – ciasto z cynamonem

na kruszonkę:

60 g zimnego masła, 4,5 łyżki mąki, 4 łyżki cukru , 400 g truskawek

Ciasto drożdżowe z truskawkami – przepis:

Jeśli używamy świeżych drożdży – należy wkruszyć je do ok. półlitrowego naczynia z ciepłym mlekiem, dodać łyżkę cukru i mąki, wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce by lekko podrosły. Jeśli po 30 minutach tak się nie stało, trzeba kupić nowe drożdże, te są nieaktywne. Jeśli w mieszkaniu jest poniżej 23 stopni, zaczyn drożdżowy można wstawić do miski z mocno ciepłą wodą.
Suche drożdże wystarczy potraktować jak cały zaczyn powyżej, bez rozpuszczania dodać do pozostałych składników.
Do dużej miski wsiać przez sito mąkę, dodać ciepłe mleko (to z drożdżami lub bez, jeśli używamy suchych), cukier, jajko, sól, ew. suche drożdże, jeśli nie używaliśmy świeżych.
Wymieszać z grubsza łyżką a następnie zagniatać ciasto ręcznie – ok. 15 minut lub mikserem z końcówką hak – 10 minut.
Dodać stopione, niegorące masło i zagniatać dalej, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie (kolejne 5-10 minut).
Jeśli  po tym czasie ciasto bardzo się klei i jest bardzo rzadkie – dodać nieco mąki ale nie więcej niż 100 g. To rzadkie po upieczeniu będzie bardziej puszyste i miękkie.
Ciasto uformować w kulę (jeśli się nie da – trudno, niech będzie nieforemne) i przełożyć do miski posmarowanej olejem.
Przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce (kaloryfer, akwarium) na godzinę lub półtorej. Powinno powiększyć dwukrotnie objętość. W chłodne dni nagrzewam do 50 stopni piekarnik, wyłączam grzałkę i pozostawiam włączone światełko i tam wstawiam ciasto. Co pół godziny na pół minuty włączam grzałkę by troszkę podnieść temperaturę.
Kuchenny blat lub stolnicę mocno podsypać mąką. Wyjąć ciasto i spłaszczyć umączoną dłonią na duży prostokąt (ok. 30 x60 cm).
Przy pomocy pędzelka przesmarować roztopionym masłem.
Następnie w zależności od tego co wybraliśmy na tworzenie marmurkowego wzoru – posypać cynamonem, polać stopioną w garnku nad parą czekoladą (by była rzadsza można dodać przy rozpuszczaniu 2-3 łyżki mleka) albo wyłożyć punktowo dżem. Umączoną dłonią zwinąć ciasto w rulon wzdłuż szerszego boku.
Przeciąć rulon wzdłuż na pół na dwa paski. Każdy skręcić kilka razy byle jak, jak sznurek. Formę wysmarować masłem. Skręcone paski układać zawijając je w ślimak, dowolnie, ciasto jest luźne i często brudne od smarowideł, nie musi być starannie i równo. Na wierzchu ułożyć skórką do dołu, pokrojone na połówki truskawki.
Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy. Ułożyć je wierzchu wszystkiego. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Kiedy jest całkowicie rozgrzany włożyć ciasto i piec 35 minut z funkcją góra-dół. Pozostawić w uchylonym piekarniku do lekkiego ostudzenia.
Kroić po całkowitym ostudzeniu by nie powstał zakalec.

 

 

ciasto drożdżowe z truskawkami

ciasto drożdżowe z truskawkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Kasia
    15 czerwca, 2019, 1:41 pm

    Moje ciacho właśnie rośnie 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      17 czerwca, 2019, 3:36 pm

      I jak? 🙂

  2. Danka
    26 sierpnia, 2020, 6:51 pm

    Ciasto jest super, wilgotne, rwie się jak ciasto francuskie, ale mam jeden problem – siada mi na środku już drugi raz. Nie wiem, co robię źle? Za dużo owoców? Daję śliwki zamiast truskawek i jest za mokre?

    1. Beata Królikiewicz
      27 sierpnia, 2020, 7:55 am

      Śliwek trzeba dać mniej, są zwyczajnie cięższe i mają więcej soku. W jakiej formie, chodzi o kształt, ciasto było pieczone? By nie siadało na środku nie można otwierać drzwi piekarnika w trakcie pieczenia. I warto na ostatnie 5 minut podnieść temperaturę o 20 stopni. W okrągłej formie rzadko zdarza się, by ciasto mi siadło. Są cukiernicy, którzy owijają formę wilgotnym ręcznikiem, by temperatura była równomierna i ciasto zachowało równy kształt. Nie praktykowałam, bo wydaje mi się to sporym zachodem.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)