spaghetti z boczniakami w pomidorach

Spaghetti z boczniakami w pomidorach

Spaghetti z boczniakami w pomidorach – aromatyczne, bardzo smaczne i przygotowuje się je migiem.
Tomek marudzi, gdy danie nie ma mięsa więc w przypadku tego typu dań dostaje posypkę z podsmażonego na chrupko bekonu, chorizo lub innej wędliny. Duuuużo posypki. I powiem Wam – rozwiązuje to sprawę, wilk jest syty, owca cała, konfliktu brak:)
Rzecz jasna – dodatki do makaronów, jak i wybór samego ich kształtu zależy wyłącznie od Waszej fantazji.
Gdybym w lodówce miała rukolę – dodałabym. Dobrze spiszą się tu też listki świeżego szpinaku. Jeśli lubicie – oliwki.
Idealny, dobry obiad na okazję, kiedy nie ma się ochoty na długie stanie w kuchni. Wyjdzie każdemu!

Spaghetti z boczniakami w pomidorach – składniki ( na 2 osoby) :

  • ok. 120 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 300 g boczniaków
  • mała puszka pomidorów (400g) lub w sezonie – 4 duże sztuki obrane ze skórki
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki, ewentualnie 2 solidne garści rukoli lub szpinaku babe
  • jeśli mamy – 3-4 fileciki anchois
  • ew. dwie, trzy łyżki zielonego groszku
  • łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, chilli (wg. uznania)
  • dwie, trzy łyżki startego parmezanu lub innego, twardego sera do posypania

Spaghetti z boczniakami w pomidorach – przepis

W dużym garnku zagotować wodę, osolić ok. łyżeczką soli, ugotować makaron by był jędrny – al dente. Zachować pół szklanki wody z jego gotowania.
Kiedy makaron się gotuje, cebulę posiekać w drobną kostkę, boczniaki w krótkie, cienkie paski, czosnek w cienkie plasterki lub rozgnieść praską.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę z boczniakami (ok. 3- 4 minuty mieszając). Dodać czosnek, smażyć pół minuty i wlać pomidory. Dodać rozgniecione fileciki anchois. Podgrzewać mieszając 2- 3 minuty.
Dodać groszek i rukolę lub szpinak. Mieszać aż listki zwiotczeją, zwykle minutę, dwie. Dodać przyprawy a następnie włożyć makaron. Podlać wszystko połową szklanki wody z gotowania makaronu, chwilę podgrzewać mieszając.
Przekładać na talerze i posypać startym parmezanem.

spaghetti z boczniakami w pomidorach
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)