
Jajka faszerowane pastą z brokułów i sera feta
Jajka faszerowane pastą z brokułów i sera feta – idealna przekąska do urozmaicenia świątecznego stołu z okazji kolacji i śniadań podczas rodzinnych i przyjacielskich spotkań. Daję sobie głowę uciąć, że biesiadnicy sięgać będą po nie w pierwszej kolejności i chwalić prosty, bardzo dobry przepis.
Te smaki to sprawdzony po wielekroć zielony zestaw z używanym u nas od zawsze Majonezem Kieleckim, który w tym roku świętuje swoje 60 – lecie. Polski, tradycyjny, wyraźny w smaku i bez konserwantów. Bez niego i babcinej, świątecznej sałatki jarzynowej – trudno nam sobie wyobrazić święta. I akcent w postaci faszerowanych jajek z kieleckim w naszym domu – być musi.
Jajka faszerowane pastą z brokułów i sera feta są proste w przygotowaniu. Podczas blanszowania brokuła należy pamiętać, że zbyt długie trzymanie w gorącej wodzie pozbawi go chrupkości. Dlatego wrzucam go na krótko do wrzątku, wyjmuję po 2 minutach przelewam lodowatą wodą. Mistrzowie kuchni idą krok dalej i do schładzania blanszowanych warzyw używają lodu.
Dla spotęgowania efektu chrup – prażony słonecznik lub migdałowe płatki.
Bardzo dobre i proste w przygotowaniu.
Jajka faszerowane pastą z brokułów i sera feta – składniki:
- 6 jajek
- ok. 150 – 200 g brokuła (1/2 dużej sztuki)
- 90 g ser feta
- 3 łyżki Majonezu Kielecki
- 3 łyżki pestek słonecznika lub migdałowych płatków
- ¼ łyżeczki soli, duża szczypta chilli i 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
Jajka faszerowane pastą z brokułów i sera feta – przepis:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek, przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć żółtka. Białka odłożyć, żółtka drobno posiekać i przełożyć do miski.
Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na litr wrzątku z łyżeczką soli. Po dwóch minutach gotowania wyjąć na sito i przelać lodowatą wodą. Odstawić na chwilę do odsączenia.
Ser feta pokruszyć widelcem na grubsze i drobne części. Łyżkę okruszków odłożyć do dekoracji.
Brokuły pokroić w nieduże kawałki. Dwie różyczki zostawić do dekoracji.
Posiekane żółtka, pokruszony ser feta, siekany brokuł, Majonez Kielecki i przyprawy, włożyć do miski, wymieszać.
Pestki słonecznika wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażyć 2- 3 minuty, od razu przełożyć na talerz, pozostawione na patelni lubią się przypalać i stają się gorzkie.
Jajeczno – brokułowi masą wypełnić ugotowane białka. Udekorować pestkami słonecznika, okruchami fety i cząstkami brokuła.
Wpis powstał przy współpracy z partnerem bloga – marką Majonez Kielecki

Feta i brokuł. Uwielbiam to połączenie.
Nie masz możliwości sciagnięcia sobie przepisu w pedfie, kto teraz marnuje papier i miejsce na drukowane rzeczy , wiekszsc trzyma przepisy w komputerze a nie zakurzone papiery na pólkach, zrób opcje ściagania w pdf jak inne takie blogi mają
ok:)