jajka faszerowane pastą z brokułów i sera feta

Jajka faszerowane pastą z brokułów i sera feta

Jajka faszerowane pastą z brokułów i sera feta – idealna przekąska do urozmaicenia świątecznego stołu z okazji kolacji i śniadań podczas rodzinnych i przyjacielskich spotkań. Daję sobie głowę uciąć, że biesiadnicy sięgać będą po nie w pierwszej kolejności i chwalić prosty, bardzo dobry przepis.
Te smaki to sprawdzony po wielekroć zielony zestaw z używanym u nas od zawsze Majonezem Kieleckim, który w tym roku świętuje swoje 60 – lecie. Polski, tradycyjny, wyraźny w smaku i bez konserwantów. Bez niego i babcinej, świątecznej sałatki jarzynowej – trudno nam sobie wyobrazić święta. I akcent w postaci faszerowanych jajek z kieleckim w naszym domu – być musi.
Jajka faszerowane pastą z brokułów i sera feta są proste w przygotowaniu. Podczas blanszowania brokuła należy pamiętać, że zbyt długie trzymanie w gorącej wodzie pozbawi go chrupkości. Dlatego wrzucam go na krótko do wrzątku, wyjmuję po 2 minutach przelewam lodowatą wodą. Mistrzowie kuchni idą krok dalej i do schładzania blanszowanych warzyw używają lodu.
Dla spotęgowania efektu chrup – prażony słonecznik lub migdałowe płatki.
Bardzo dobre i proste w przygotowaniu.

Jajka faszerowane pastą z brokułów i sera feta – składniki:

  • 6 jajek
  • ok. 150 – 200 g brokuła (1/2 dużej sztuki)
  • 90 g ser feta
  • 3 łyżki Majonezu Kielecki
  • 3 łyżki pestek słonecznika lub migdałowych płatków
  • ¼ łyżeczki soli, duża szczypta chilli i 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu

Jajka faszerowane pastą z brokułów i sera feta – przepis:

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek, przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć żółtka. Białka odłożyć, żółtka drobno posiekać i przełożyć do miski.
Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na litr wrzątku z łyżeczką soli. Po dwóch minutach gotowania wyjąć na sito i przelać lodowatą wodą. Odstawić na chwilę do odsączenia.
Ser feta pokruszyć widelcem na grubsze i drobne części. Łyżkę okruszków odłożyć do dekoracji.
Brokuły pokroić w nieduże kawałki. Dwie różyczki zostawić do dekoracji.
Posiekane żółtka, pokruszony ser feta, siekany brokuł, Majonez Kielecki i przyprawy, włożyć do miski, wymieszać.
Pestki słonecznika wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażyć 2- 3 minuty, od razu przełożyć na talerz, pozostawione na patelni lubią się przypalać i stają się gorzkie.
Jajeczno – brokułowi masą wypełnić ugotowane białka. Udekorować pestkami słonecznika, okruchami fety i cząstkami brokuła.

jajka faszerowane pastą z brokułów i sera feta

Wpis powstał przy współpracy z partnerem bloga – marką Majonez Kielecki



  1. Vademecum Mamy
    7 kwietnia, 2019, 8:20 pm

    Feta i brokuł. Uwielbiam to połączenie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)