błyskawiczne polędwiczki

Błyskawiczne polędwiczki pod zieloną skorupką

Błyskawiczne polędwiczki pod zieloną skorupką – bardzo dobre, efektowne danie, które wymaga małego nakładu pracy. Robi się je naprawdę migiem. Sprawdziłam – idealnie sprawdza się na świątecznym stole. Mięso jest bardzo soczyste, miękkie, pyszne i najważniejsze – gotowe w  30 minut. Na okoliczność niezapowiedzianych gości i  konieczności wykonania super kolacji w mgnieniu oka – dwie polędwiczki zawsze czekają w gotowości w zamrażarce. Po obiedzie czy kolacji przyjaciele pytają o przepis 🙂
Błyskawiczne polędwiczki pod zieloną skorupką łatwo podzielić, ładnie wyglądają na półmisku, pachną obłędnie. Spektakularny efekt a prawie żadnej pracy – jedzenie idealne. Podczas przygotowań do świąt, kiedy spada na nas masa czynności do wykonania, trzeba sobie ułatwiać życie takimi prostymi i pysznymi rozwiązaniami. Wypróbujcie koniecznie.

PS. Zachęcam do oglądania i obserwowania bloga na Instagramie i YT 🙂

Błyskawiczne polędwiczki pod zieloną skorupką – składniki ( na 4 osoby) :

  • dwie polędwiczki wieprzowe
  • 3 łyżki sosu sojowego, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu, duża szczypta chilli, pół łyżeczki słodkiej papryki
  • duży pęczek natki pietruszki (jeśli mały- dwa)
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki tartej bułki
  • klarowane masło do smażenia

Błyskawiczne polędwiczki pod zieloną skorupką – przepis

Polędwiczki okroić z białych błonek.
Do sosu sojowego dodać przyprawy. Powstałą marynatą polać mięso.
Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki klarowanego masła. Obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron, do zrumienienia. Zdjąć z patelni, przełożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanny.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, funkcja góra – dół.
Natkę pietruszki, czosnek, orzechy i olej zblendować na niezbyt drobną pastę. Dodać bułkę tartą – wymieszać.
Powstałą mieszankę wyłożyć na mięso, ucisnąć dłonią by się przykleiła do jego powierzchni. Gdyby była sypka – dodać więcej oleju, zbyt rzadka – więcej tartej bułki.
Polędwiczki wstawić do piekarnika i piec od 15 do 30 minut w zależności od tego jaki stopień upieczenia mięsa chcemy uzyskać. 30 minut da całkowicie ścięte, miękkie mięso, po 10 – 15 minutach będzie różowe, po 20 lekko różowe. Do wyboru, do koloru, jakie kto lubi.

Dłuższe niż 30 minut pieczenie powoduje utratę aksamitno- maślanej struktury mięsa.

Błyskawiczne polędwiczki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Asia
    29 kwietnia, 2019, 4:14 pm

    Czy pieczemy odkryte?

    1. Beata Królikiewicz
      29 kwietnia, 2019, 6:00 pm

      Tak.

  2. Asia
    12 maja, 2019, 6:38 am

    Z czym podawać?

    1. Beata Królikiewicz
      14 maja, 2019, 9:08 am

      Z pieczywem albo grzanką przysmażoną na maśle albo w piekarniku, albo z puree ziemniaczanym.

  3. Małgorzata
    14 grudnia, 2019, 1:18 pm

    Czy mięso podsmażamy w kawałku??

    1. Beata Królikiewicz
      17 grudnia, 2019, 10:50 am

      Tak.

  4. Aneta
    9 lipca, 2020, 12:41 pm

    Dzień dobry
    W jakiej temperaturze piec polędwiczki i na jakich funkcjach ( termoobieg, góra dół)?
    Aneta

    1. Beata Królikiewicz
      11 lipca, 2020, 12:25 pm

      190 st., góra dół.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)