błyskawiczne polędwiczki

Błyskawiczne polędwiczki pod zieloną skorupką

Błyskawiczne polędwiczki pod zieloną skorupką – bardzo dobre, efektowne danie, które wymaga małego nakładu pracy. Robi się je naprawdę migiem. Sprawdziłam – idealnie sprawdza się na świątecznym stole. Mięso jest bardzo soczyste, miękkie, pyszne i najważniejsze – gotowe w  30 minut. Na okoliczność niezapowiedzianych gości i  konieczności wykonania super kolacji w mgnieniu oka – dwie polędwiczki zawsze czekają w gotowości w zamrażarce. Po obiedzie czy kolacji przyjaciele pytają o przepis 🙂
Błyskawiczne polędwiczki pod zieloną skorupką łatwo podzielić, ładnie wyglądają na półmisku, pachną obłędnie. Spektakularny efekt a prawie żadnej pracy – jedzenie idealne. Podczas przygotowań do świąt, kiedy spada na nas masa czynności do wykonania, trzeba sobie ułatwiać życie takimi prostymi i pysznymi rozwiązaniami. Wypróbujcie koniecznie.

PS. Zachęcam do oglądania i obserwowania bloga na Instagramie i YT 🙂

Błyskawiczne polędwiczki pod zieloną skorupką – składniki ( na 4 osoby) :

  • dwie polędwiczki wieprzowe
  • 3 łyżki sosu sojowego, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu, duża szczypta chilli, pół łyżeczki słodkiej papryki
  • duży pęczek natki pietruszki (jeśli mały- dwa)
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki tartej bułki
  • klarowane masło do smażenia

Błyskawiczne polędwiczki pod zieloną skorupką – przepis

Polędwiczki okroić z białych błonek.
Do sosu sojowego dodać przyprawy. Powstałą marynatą polać mięso.
Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki klarowanego masła. Obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron, do zrumienienia. Zdjąć z patelni, przełożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanny.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, funkcja góra – dół.
Natkę pietruszki, czosnek, orzechy i olej zblendować na niezbyt drobną pastę. Dodać bułkę tartą – wymieszać.
Powstałą mieszankę wyłożyć na mięso, ucisnąć dłonią by się przykleiła do jego powierzchni. Gdyby była sypka – dodać więcej oleju, zbyt rzadka – więcej tartej bułki.
Polędwiczki wstawić do piekarnika i piec od 15 do 30 minut w zależności od tego jaki stopień upieczenia mięsa chcemy uzyskać. 30 minut da całkowicie ścięte, miękkie mięso, po 10 – 15 minutach będzie różowe, po 20 lekko różowe. Do wyboru, do koloru, jakie kto lubi.

Dłuższe niż 30 minut pieczenie powoduje utratę aksamitno- maślanej struktury mięsa.

Błyskawiczne polędwiczki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Asia
    29 kwietnia, 2019, 4:14 pm

    Czy pieczemy odkryte?

    1. Beata Królikiewicz
      29 kwietnia, 2019, 6:00 pm

      Tak.

  2. Asia
    12 maja, 2019, 6:38 am

    Z czym podawać?

    1. Beata Królikiewicz
      14 maja, 2019, 9:08 am

      Z pieczywem albo grzanką przysmażoną na maśle albo w piekarniku, albo z puree ziemniaczanym.

  3. Małgorzata
    14 grudnia, 2019, 1:18 pm

    Czy mięso podsmażamy w kawałku??

    1. Beata Królikiewicz
      17 grudnia, 2019, 10:50 am

      Tak.

  4. Aneta
    9 lipca, 2020, 12:41 pm

    Dzień dobry
    W jakiej temperaturze piec polędwiczki i na jakich funkcjach ( termoobieg, góra dół)?
    Aneta

    1. Beata Królikiewicz
      11 lipca, 2020, 12:25 pm

      190 st., góra dół.

  5. Kinga
    23 lutego, 2021, 9:43 pm

    Polędwiczki wydają się być surowe, to chyba niezbyt bezpieczne.

    1. Beata Królikiewicz
      24 lutego, 2021, 2:28 pm

      z polędwiczkami jak ze stekiem. Te i tak są dość ścięte:)

      1. Justyna
        19 maja, 2021, 4:52 pm

        No nie bardzo bo to wieprzowina a stek to wolowina, wieprzowiny nigdy nie podaje sie surowej

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie