zupa krem z batata

Zupa krem z batatów

Zupa krem z batatów – gęsta, zdrowa, rozgrzewająca, gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu i zajadam na obiad i kolację. Lekko ostra, choć ilość przypraw nadających pikanterii zmienia się u mnie w zależności od nastroju. Dla szczupłej sylwetki, większej ilości energii oraz lepszego samopoczucia, medycyna chińska zaleca jedzenie ciepłych, rozgrzewających posiłków. Poczynając od śniadania po kolację. Powiem Wam – jeśli się o tym pamięta – to naprawdę działa. Więcej kasz z warzywami, zup – kremów, zbóż, mięso tylko raz, dwa razy w tygodniu a oddycha się lepiej, rośnie chęć do życia, pracy i działania.
Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, to ma bezpośredni wpływ na nasze boczki, zwyczajnie magazynujemy mniej tłuszczu 🙂

Zupa krem z batatów jest bardzo prosta w wykonaniu, z jej przygotowaniem poradzi sobie absolutnie każdy, nawet zupełnie nieopierzony, początkujący kuchcik. Jednogarnkowy, bardzo smaczny i pożywny posiłek do wykonania w 20 minut.

zupa krem z batatów (na ok. 4 porcje) :

  • łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • mała cebula
  • 1 duża marchewka (lub 2-3 mniejsze)
  • 2 duże pietruszki
  • kawałek selera (ok. 100 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • duży batat (lub dwa mniejsze, razem ok. 600 g)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej lub dowolnej jęczmiennej
  • 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej/tłuczonej kolendry, 1/5 łyżeczki wędzonej, ostrej papryki, 1/5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • dwie łyżki soku z cytryny lub limonki
  • ok. 60-80 g sera feta
  • 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
  • łyżka oliwy do skropienia zupy
  • dwie łyżki siekanej natki kolendry lub pietruszki

zupa krem z batatów – przepis

Cebulę i pozostałe warzywa pokroić w kostkę ok. 1×1 cm. Na dnie garnka, w którym będzie gotować się zupa rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać posiekany czosnek, pokrojone warzywa, przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną i przyprawy.
Zalać wszystko 1,5 l wody, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Warzywa powinny być miękkie.
Zblendować zupę na krem, dodać sok z cytryny. Jeśli jest bardzo gęsta – dodać nieco wody i zagotować. Sprawdzić czy jest dostatecznie słono i ostro.
Pestki słonecznika lub dyni podprażyć chwilę na suchej patelni.
Porcje zupy na talerzu posypać pokruszoną fetą i podprażonymi pestkami.
Dla mięsożerców – podsmażonym na chrupko boczkiem lub kiełbasą.
Zupę można również podawać z grzankami z bułki – pokrojoną w kostkę bułkę podsmażyć na maśle lub podpiec pod grillową grzałką w piekarniku.

zupa krem z batata

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)