zupa krem z batata

Zupa krem z batatów

Zupa krem z batatów – gęsta, zdrowa, rozgrzewająca, gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu i zajadam na obiad i kolację. Lekko ostra, choć ilość przypraw nadających pikanterii zmienia się u mnie w zależności od nastroju. Dla szczupłej sylwetki, większej ilości energii oraz lepszego samopoczucia, medycyna chińska zaleca jedzenie ciepłych, rozgrzewających posiłków. Poczynając od śniadania po kolację. Powiem Wam – jeśli się o tym pamięta – to naprawdę działa. Więcej kasz z warzywami, zup – kremów, zbóż, mięso tylko raz, dwa razy w tygodniu a oddycha się lepiej, rośnie chęć do życia, pracy i działania.
Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, to ma bezpośredni wpływ na nasze boczki, zwyczajnie magazynujemy mniej tłuszczu 🙂

Zupa krem z batatów jest bardzo prosta w wykonaniu, z jej przygotowaniem poradzi sobie absolutnie każdy, nawet zupełnie nieopierzony, początkujący kuchcik. Jednogarnkowy, bardzo smaczny i pożywny posiłek do wykonania w 20 minut.

zupa krem z batatów (na ok. 4 porcje) :

  • łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • mała cebula
  • 1 duża marchewka (lub 2-3 mniejsze)
  • 2 duże pietruszki
  • kawałek selera (ok. 100 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • duży batat (lub dwa mniejsze, razem ok. 600 g)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej lub dowolnej jęczmiennej
  • 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej/tłuczonej kolendry, 1/5 łyżeczki wędzonej, ostrej papryki, 1/5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • dwie łyżki soku z cytryny lub limonki
  • ok. 60-80 g sera feta
  • 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
  • łyżka oliwy do skropienia zupy
  • dwie łyżki siekanej natki kolendry lub pietruszki

zupa krem z batatów – przepis

Cebulę i pozostałe warzywa pokroić w kostkę ok. 1×1 cm. Na dnie garnka, w którym będzie gotować się zupa rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać posiekany czosnek, pokrojone warzywa, przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną i przyprawy.
Zalać wszystko 1,5 l wody, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Warzywa powinny być miękkie.
Zblendować zupę na krem, dodać sok z cytryny. Jeśli jest bardzo gęsta – dodać nieco wody i zagotować. Sprawdzić czy jest dostatecznie słono i ostro.
Pestki słonecznika lub dyni podprażyć chwilę na suchej patelni.
Porcje zupy na talerzu posypać pokruszoną fetą i podprażonymi pestkami.
Dla mięsożerców – podsmażonym na chrupko boczkiem lub kiełbasą.
Zupę można również podawać z grzankami z bułki – pokrojoną w kostkę bułkę podsmażyć na maśle lub podpiec pod grillową grzałką w piekarniku.

zupa krem z batata

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)