Zupa krem z batatów
Zupa krem z batatów – gęsta, zdrowa, rozgrzewająca, gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu i zajadam na obiad i kolację. Lekko ostra, choć ilość przypraw nadających pikanterii zmienia się u mnie w zależności od nastroju. Dla szczupłej sylwetki, większej ilości energii oraz lepszego samopoczucia, medycyna chińska zaleca jedzenie ciepłych, rozgrzewających posiłków. Poczynając od śniadania po kolację. Powiem Wam – jeśli się o tym pamięta – to naprawdę działa. Więcej kasz z warzywami, zup – kremów, zbóż, mięso tylko raz, dwa razy w tygodniu a oddycha się lepiej, rośnie chęć do życia, pracy i działania.
Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, to ma bezpośredni wpływ na nasze boczki, zwyczajnie magazynujemy mniej tłuszczu 🙂
Zupa krem z batatów jest bardzo prosta w wykonaniu, z jej przygotowaniem poradzi sobie absolutnie każdy, nawet zupełnie nieopierzony, początkujący kuchcik. Jednogarnkowy, bardzo smaczny i pożywny posiłek do wykonania w 20 minut.
zupa krem z batatów (na ok. 4 porcje) :
- łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- mała cebula
- 1 duża marchewka (lub 2-3 mniejsze)
- 2 duże pietruszki
- kawałek selera (ok. 100 g)
- 2 ząbki czosnku
- duży batat (lub dwa mniejsze, razem ok. 600 g)
- 3 łyżki kaszy jaglanej lub dowolnej jęczmiennej
- 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej/tłuczonej kolendry, 1/5 łyżeczki wędzonej, ostrej papryki, 1/5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- dwie łyżki soku z cytryny lub limonki
- ok. 60-80 g sera feta
- 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
- łyżka oliwy do skropienia zupy
- dwie łyżki siekanej natki kolendry lub pietruszki
zupa krem z batatów – przepis
Cebulę i pozostałe warzywa pokroić w kostkę ok. 1×1 cm. Na dnie garnka, w którym będzie gotować się zupa rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać posiekany czosnek, pokrojone warzywa, przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną i przyprawy.
Zalać wszystko 1,5 l wody, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Warzywa powinny być miękkie.
Zblendować zupę na krem, dodać sok z cytryny. Jeśli jest bardzo gęsta – dodać nieco wody i zagotować. Sprawdzić czy jest dostatecznie słono i ostro.
Pestki słonecznika lub dyni podprażyć chwilę na suchej patelni.
Porcje zupy na talerzu posypać pokruszoną fetą i podprażonymi pestkami.
Dla mięsożerców – podsmażonym na chrupko boczkiem lub kiełbasą.
Zupę można również podawać z grzankami z bułki – pokrojoną w kostkę bułkę podsmażyć na maśle lub podpiec pod grillową grzałką w piekarniku.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)