Serniczki kajmakowe z czekoladą i orzeszkami
Serniczki kajmakowe – nieduże, w sam raz słodkie, z chrupiącym od orzeszków spodem, błyskawiczne w przygotowaniu. Podsuwam jako alternatywę do np. wielkanocnego sernika. Zresztą sprawdzą się na każdą okazję. Przepis jest banalnie prosty, składniki wystarczy krótko zmieszać przy pomocy miksera. Łatwiej już nie będzie! 🙂
W przypadku innych niż silikonowe foremki do muffinek, dobrze jest zaopatrzyć się w sztywne, woskowane papilotki. Papierowe, cienkie mają skłonność do przyklejania się, choć zdarza mi się używać ich składając je po dwie, jedna w drugą, po uprzednim naolejowaniu przy pomocy pędzelka. Nie jest idealnie, ale zajadacze dobrze sobie radzą z ich odklejaniem, ciastka znikają szybko i nikt nie marudzi.
Morska sól, której prawie zawsze używam w wypiekach z dodatkiem karmelu nie jest obowiązkowa, wiem, że niektórzy nie przepadają słodko-słonym połączeniem.
Serniczki karmelowe najlepiej przygotować w przeddzień podania i dobrze schłodzić w lodówce, by masa serowa zdążyła się dobrze zespolić.
Serniczki kajmakowe – składniki (na 12 sztuk):
na spód :
- 4 łyżki tartej bułki lub drobno pokruszonych, dowolnych herbatników
- łyżka miękkiego lub stopionego masła
- 4 łyżki siekanych orzeszków ziemnych (używam solonych)
na masę serową:
- 500 g białego, tłustego, trzykrotnie zmielonego sera (może być “wiaderkowy” zmielony fabrycznie)
- 200 ml śmietanki 30- 36%
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (do wyboru)
- 200 g masy krówkowej z puszki
- łyżka skrobi ziemniaczanej
na polewę :
- 0k. 200 – 250 g masy krówkowej (pozostała część z puszki)
- 2-3 łyżki siekanych orzeszków ziemnych ( u mnie – solone)
- łyżeczka grubej soli morskiej lub himalajskiej (np. różowej)
Serniczki kajmakowe przepis :
Piekarnik ustawić na 160 stopni, funkcja góra – dół.
Silikonowe formy na muffinki wysmarować lekko olejem, metalowe wyłożyć natłuszczonymi masłem lub olejem papilotkami. Formy wstawić do większego naczynia, np. wyższej brytfanny czy półki z piekarnika, później napełnimy ją gorącą wodą, by serniczki piekły się w kąpieli wodnej.
Masło wymieszać z tartą bułką lub pokruszonymi herbatnikami i orzeszkami. Na dno każdej foremki wsypać nieco mieszanki, lekko ugnieść np. spodnią częścią małego kieliszka.
Wszystkie składniki masy sernikowej oprócz czekolady umieścić w wyższej misce czy naczyniu i krótko zmiksować do połączenia składników. Dodać posiekaną w kostkę czekoladę, wymieszać.
Przy pomocy łyżki wazowej wlewać do foremek możliwie równe porcje.
Wstawić serniczki na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Naczynie, w którym ustawiliśmy ciastka wypełnić wrzątkiem do ok. 1/4 – 1/3 wysokości foremek.
Piec 30 minut. Pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku a następnie schłodzić w lodówce.
Wyjąć z foremek.
Puszkę z masą krówkową przełożyć do rondelka i ustawić nad naczyniem z gorącą wodą. Dodać łyżeczkę masła. Podgrzewać mieszając aż masa stanie się luźna. Porcje polewy wylać łyżeczką na serniczki. Udekorować siekanymi orzeszkami i kryształkami soli.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Wspaniały pomysł. Pięknie wyglądają, a smakują zapewne jeszcze lepiej. Pyszności. 🙂 Cudne zdjęcia. 🙂
Dziękuję:)
Masa krówkowa to kajmak. W tym przepisie nie ma karmelu.
Masz rację – kajmakowe.
Wyczuwam dużo słodkości… zjadłoby się 😀
Chyba już wiem co pichcę w weekend ??
Czy formy do mufinek są standardowe czy mniejsze. Ze zdjęcia trudno wywnioskować ? wydają się jakieś drobniejsze ?
Moja blaszka do mufinek ma 5 cm w podstawie (6 u góry) i zastanawiam się czy te serniczki się dopieką. No i, tak przy okazji ?, czy będą się tak pięknie prezentować jak Twoje.
To tak jak moja. Dopieką się:)
Czy one mocno wyrastają? Zostało mi trochę masy a wszytko dałam wg przepisu. Zastanawiam się czy nakładać na tzw maxa do foremek? ??
Nie , nie wyrastają bardzo.
Zrobiłam ……niebo na podniebieniu?
Zrobiłam, wyglądają bardzo ładnie i estetycznie. Smakują super. Jedyny minus – zważył mi się kajmak podczas podgrzewania. Następnym razem będę go podgrzewać delikatniej, tak jak czekoladę. Dziękuję za przepis – na pewno powtórzę tą przyjemność.
Bardzo się cieszę. Dodanie łyżeczki masła pomaga na zwarzenie. Skorygowałam wpis, bo dodatkowo z masłem smakuje lepiej, zatem można od razu podgrzewać masę w rondelku, jak czekoladę.