serniczki kajmakowe

Serniczki kajmakowe z czekoladą i orzeszkami

Serniczki kajmakowe – nieduże, w sam raz słodkie, z chrupiącym od orzeszków spodem, błyskawiczne w przygotowaniu. Podsuwam jako alternatywę do np. wielkanocnego sernika. Zresztą sprawdzą się na każdą okazję. Przepis jest banalnie prosty, składniki wystarczy krótko zmieszać przy pomocy miksera. Łatwiej już nie będzie! 🙂
W przypadku innych niż silikonowe foremki do muffinek, dobrze jest zaopatrzyć się w sztywne, woskowane papilotki. Papierowe, cienkie mają skłonność do przyklejania się, choć zdarza mi się używać ich składając je po dwie, jedna w drugą, po uprzednim naolejowaniu przy pomocy pędzelka. Nie jest idealnie, ale zajadacze dobrze sobie radzą z ich odklejaniem, ciastka znikają szybko i nikt nie marudzi.
Morska sól, której prawie zawsze używam w wypiekach z dodatkiem karmelu nie jest obowiązkowa, wiem, że niektórzy nie przepadają słodko-słonym połączeniem.
Serniczki karmelowe najlepiej przygotować w przeddzień podania i dobrze schłodzić w lodówce, by masa serowa zdążyła się dobrze zespolić.

Serniczki kajmakowe – składniki (na 12 sztuk):

na spód :

  • 4 łyżki tartej bułki lub drobno pokruszonych, dowolnych herbatników
  • łyżka miękkiego lub stopionego masła
  • 4 łyżki siekanych orzeszków ziemnych (używam solonych)

na masę serową:

  • 500 g białego, tłustego, trzykrotnie zmielonego sera (może być „wiaderkowy” zmielony fabrycznie)
  • 200 ml śmietanki 30- 36%
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (do wyboru)
  • 200 g masy krówkowej z puszki
  • łyżka skrobi ziemniaczanej

na polewę :

  • 0k. 200 – 250 g masy krówkowej (pozostała część z puszki)
  • 2-3 łyżki siekanych orzeszków ziemnych ( u mnie – solone)
  • łyżeczka grubej soli morskiej lub himalajskiej (np. różowej)

Serniczki kajmakowe przepis :

Piekarnik ustawić na 160 stopni, funkcja góra – dół.
Silikonowe formy na muffinki wysmarować lekko olejem, metalowe wyłożyć natłuszczonymi masłem lub olejem papilotkami. Formy wstawić do większego naczynia, np. wyższej brytfanny czy półki z piekarnika, później napełnimy ją gorącą wodą, by serniczki piekły się w kąpieli wodnej.
Masło wymieszać z tartą bułką lub pokruszonymi herbatnikami i orzeszkami. Na dno każdej foremki wsypać nieco mieszanki, lekko ugnieść np. spodnią częścią małego kieliszka.
Wszystkie składniki masy sernikowej oprócz czekolady umieścić w wyższej misce czy naczyniu i krótko zmiksować do połączenia składników. Dodać posiekaną w kostkę czekoladę, wymieszać.
Przy pomocy łyżki wazowej wlewać do foremek możliwie równe porcje.
Wstawić serniczki na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Naczynie, w którym ustawiliśmy ciastka wypełnić wrzątkiem do ok. 1/4 – 1/3 wysokości foremek.
Piec 30 minut. Pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku a następnie schłodzić w lodówce.
Wyjąć z foremek.
Puszkę z masą krówkową przełożyć do rondelka i ustawić nad naczyniem z gorącą wodą. Dodać łyżeczkę masła. Podgrzewać mieszając aż masa stanie się luźna. Porcje polewy wylać łyżeczką na serniczki. Udekorować siekanymi orzeszkami i kryształkami soli.


serniczki karmelowe z czekoladą
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Aneta
    12 marca, 2019, 11:12 am

    Wspaniały pomysł. Pięknie wyglądają, a smakują zapewne jeszcze lepiej. Pyszności. 🙂 Cudne zdjęcia. 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      12 marca, 2019, 7:29 pm

      Dziękuję:)

  2. Aga
    12 marca, 2019, 7:36 pm

    Masa krówkowa to kajmak. W tym przepisie nie ma karmelu.

    1. Beata Królikiewicz
      13 marca, 2019, 6:50 pm

      Masz rację – kajmakowe.

  3. Mayka.ok
    13 marca, 2019, 10:26 am

    Wyczuwam dużo słodkości… zjadłoby się 😀

  4. Olga
    15 marca, 2019, 8:32 am

    Chyba już wiem co pichcę w weekend ??

  5. Zuzia
    20 marca, 2019, 9:24 am

    Czy formy do mufinek są standardowe czy mniejsze. Ze zdjęcia trudno wywnioskować ? wydają się jakieś drobniejsze ?
    Moja blaszka do mufinek ma 5 cm w podstawie (6 u góry) i zastanawiam się czy te serniczki się dopieką. No i, tak przy okazji ?, czy będą się tak pięknie prezentować jak Twoje.

    1. Beata Królikiewicz
      20 marca, 2019, 7:17 pm

      To tak jak moja. Dopieką się:)

      1. Zuzia
        21 marca, 2019, 8:26 pm

        Czy one mocno wyrastają? Zostało mi trochę masy a wszytko dałam wg przepisu. Zastanawiam się czy nakładać na tzw maxa do foremek? ??

        1. Beata Królikiewicz
          24 marca, 2019, 7:30 am

          Nie , nie wyrastają bardzo.

  6. Gosia
    28 marca, 2019, 8:50 pm

    Zrobiłam ……niebo na podniebieniu?

  7. Agnieszka
    22 kwietnia, 2019, 5:40 am

    Zrobiłam, wyglądają bardzo ładnie i estetycznie. Smakują super. Jedyny minus – zważył mi się kajmak podczas podgrzewania. Następnym razem będę go podgrzewać delikatniej, tak jak czekoladę. Dziękuję za przepis – na pewno powtórzę tą przyjemność.

    1. Beata Królikiewicz
      23 kwietnia, 2019, 6:44 am

      Bardzo się cieszę. Dodanie łyżeczki masła pomaga na zwarzenie. Skorygowałam wpis, bo dodatkowo z masłem smakuje lepiej, zatem można od razu podgrzewać masę w rondelku, jak czekoladę.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)