serniczki kajmakowe

Serniczki kajmakowe z czekoladą i orzeszkami

Serniczki kajmakowe – nieduże, w sam raz słodkie, z chrupiącym od orzeszków spodem, błyskawiczne w przygotowaniu. Podsuwam jako alternatywę do np. wielkanocnego sernika. Zresztą sprawdzą się na każdą okazję. Przepis jest banalnie prosty, składniki wystarczy krótko zmieszać przy pomocy miksera. Łatwiej już nie będzie! 🙂
W przypadku innych niż silikonowe foremki do muffinek, dobrze jest zaopatrzyć się w sztywne, woskowane papilotki. Papierowe, cienkie mają skłonność do przyklejania się, choć zdarza mi się używać ich składając je po dwie, jedna w drugą, po uprzednim naolejowaniu przy pomocy pędzelka. Nie jest idealnie, ale zajadacze dobrze sobie radzą z ich odklejaniem, ciastka znikają szybko i nikt nie marudzi.
Morska sól, której prawie zawsze używam w wypiekach z dodatkiem karmelu nie jest obowiązkowa, wiem, że niektórzy nie przepadają słodko-słonym połączeniem.
Serniczki karmelowe najlepiej przygotować w przeddzień podania i dobrze schłodzić w lodówce, by masa serowa zdążyła się dobrze zespolić.

Serniczki kajmakowe – składniki (na 12 sztuk):

na spód :

  • 4 łyżki tartej bułki lub drobno pokruszonych, dowolnych herbatników
  • łyżka miękkiego lub stopionego masła
  • 4 łyżki siekanych orzeszków ziemnych (używam solonych)

na masę serową:

  • 500 g białego, tłustego, trzykrotnie zmielonego sera (może być “wiaderkowy” zmielony fabrycznie)
  • 200 ml śmietanki 30- 36%
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (do wyboru)
  • 200 g masy krówkowej z puszki
  • łyżka skrobi ziemniaczanej

na polewę :

  • 0k. 200 – 250 g masy krówkowej (pozostała część z puszki)
  • 2-3 łyżki siekanych orzeszków ziemnych ( u mnie – solone)
  • łyżeczka grubej soli morskiej lub himalajskiej (np. różowej)

Serniczki kajmakowe przepis :

Piekarnik ustawić na 160 stopni, funkcja góra – dół.
Silikonowe formy na muffinki wysmarować lekko olejem, metalowe wyłożyć natłuszczonymi masłem lub olejem papilotkami. Formy wstawić do większego naczynia, np. wyższej brytfanny czy półki z piekarnika, później napełnimy ją gorącą wodą, by serniczki piekły się w kąpieli wodnej.
Masło wymieszać z tartą bułką lub pokruszonymi herbatnikami i orzeszkami. Na dno każdej foremki wsypać nieco mieszanki, lekko ugnieść np. spodnią częścią małego kieliszka.
Wszystkie składniki masy sernikowej oprócz czekolady umieścić w wyższej misce czy naczyniu i krótko zmiksować do połączenia składników. Dodać posiekaną w kostkę czekoladę, wymieszać.
Przy pomocy łyżki wazowej wlewać do foremek możliwie równe porcje.
Wstawić serniczki na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Naczynie, w którym ustawiliśmy ciastka wypełnić wrzątkiem do ok. 1/4 – 1/3 wysokości foremek.
Piec 30 minut. Pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku a następnie schłodzić w lodówce.
Wyjąć z foremek.
Puszkę z masą krówkową przełożyć do rondelka i ustawić nad naczyniem z gorącą wodą. Dodać łyżeczkę masła. Podgrzewać mieszając aż masa stanie się luźna. Porcje polewy wylać łyżeczką na serniczki. Udekorować siekanymi orzeszkami i kryształkami soli.


serniczki karmelowe z czekoladą
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Aneta
    12 marca, 2019, 11:12 am

    Wspaniały pomysł. Pięknie wyglądają, a smakują zapewne jeszcze lepiej. Pyszności. 🙂 Cudne zdjęcia. 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      12 marca, 2019, 7:29 pm

      Dziękuję:)

  2. Aga
    12 marca, 2019, 7:36 pm

    Masa krówkowa to kajmak. W tym przepisie nie ma karmelu.

    1. Beata Królikiewicz
      13 marca, 2019, 6:50 pm

      Masz rację – kajmakowe.

  3. Mayka.ok
    13 marca, 2019, 10:26 am

    Wyczuwam dużo słodkości… zjadłoby się 😀

  4. Olga
    15 marca, 2019, 8:32 am

    Chyba już wiem co pichcę w weekend ??

  5. Zuzia
    20 marca, 2019, 9:24 am

    Czy formy do mufinek są standardowe czy mniejsze. Ze zdjęcia trudno wywnioskować ? wydają się jakieś drobniejsze ?
    Moja blaszka do mufinek ma 5 cm w podstawie (6 u góry) i zastanawiam się czy te serniczki się dopieką. No i, tak przy okazji ?, czy będą się tak pięknie prezentować jak Twoje.

    1. Beata Królikiewicz
      20 marca, 2019, 7:17 pm

      To tak jak moja. Dopieką się:)

      1. Zuzia
        21 marca, 2019, 8:26 pm

        Czy one mocno wyrastają? Zostało mi trochę masy a wszytko dałam wg przepisu. Zastanawiam się czy nakładać na tzw maxa do foremek? ??

        1. Beata Królikiewicz
          24 marca, 2019, 7:30 am

          Nie , nie wyrastają bardzo.

  6. Gosia
    28 marca, 2019, 8:50 pm

    Zrobiłam ……niebo na podniebieniu?

  7. Agnieszka
    22 kwietnia, 2019, 5:40 am

    Zrobiłam, wyglądają bardzo ładnie i estetycznie. Smakują super. Jedyny minus – zważył mi się kajmak podczas podgrzewania. Następnym razem będę go podgrzewać delikatniej, tak jak czekoladę. Dziękuję za przepis – na pewno powtórzę tą przyjemność.

    1. Beata Królikiewicz
      23 kwietnia, 2019, 6:44 am

      Bardzo się cieszę. Dodanie łyżeczki masła pomaga na zwarzenie. Skorygowałam wpis, bo dodatkowo z masłem smakuje lepiej, zatem można od razu podgrzewać masę w rondelku, jak czekoladę.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie