Skrzydełka w słodkiej marynacie
Skrzydełka w słodkiej marynacie – na amerykańską lub azjatycką nutę, bardzo miękkie, kleiste, lepkie, przepyszne. Trudno oderwać się od soczystego mięsa, które bez wysiłku odchodzi do kości. To uniwersalne danie, znakomicie sprawdzi się jako przekąska do piwa na domówce, zwykły obiad czy kolacja. Jedno z tych dań, które robią się same, bez wysiłku i dają spektakularny efekt. Wrzucasz do piekarnika i przestajesz się nim zajmować przez godzinę. Goście oblizują paluchy i zawsze pytają o przepis, serio. Kocham takie patenty! Często zabieram skrzydełka ze sobą idąc na proszone spotkania, na których obowiązuje jedzeniowy koszyczek. Tu jest dużo mniej pracy niż z krojeniem sałatki. I nawet jeśli nie zdąży się ich upiec w domu, wystarczy zmieszać składniki marynaty, polać nią mięso zabrać ze sobą w strunowym woreczku lub w żaroodpornym naczyniu. Już w tym gościnnym domu wsunąć do piekarnika. Po pół godzinie ślinotok gości gwarantowany, zapach płynie niebiańsko i wszyscy nie mogą się doczekać. Także – nic tylko robić, zajadać i palce oblizywać. W dodatku dwa kilogramy skrzydełek kosztują ok. 12 zł.
Rzecz jasna – tym sposobem można przygotować również inne mięsa, czas pieczenia to z grubsza godzina dziesięć minut na kg produktu.
Mięso wystarczy marynować 15 minut, idealnie jednak i smaczniej, kiedy można je zalać marynatą dzień przed pieczeniem lub na całą noc.
skrzydełka w słodkiej marynacie – składniki (na 4 osoby) :
- 1200 g skrzydełek
marynata:
- 2 łyżki oliwy lub masła
- 150 ml sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu
- 4 ząbki czosnku
- półtorej łyżki mąki kukurydzianej (można pominąć ale dobrze zagęszcza marynatę)
- czubata łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, duża lub mniejsza szczypta suszonej, ostrej papryki, szczypta pieprzu cayenne
- pęczek siekanego szczypiorku do dekoracji
Skrzydełka w słodkiej marynacie – przepis
Skrzydełka przekroić nożem lub nożycami do drobiu, w miejscach zgięcia, na 3 części. Najmniejszą odrzucić (można zamrozić i przygotować kiedyś na nich wywar do zupy). Przełożyć do większej miski.
Piekarnik ustawić na 200 stopni z funkcją góra-dół.
Na patelnię lub do niedużego rondelka wlać olej lub włożyć masło, lekko podgrzać. Dolać sos sojowy, miód, zgnieciony lub drobno pokrojony czosnek, koncentrat lub keczup, doprowadzić do wrzenia mieszając. Dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać, wsypać przyprawy. Powstałą marynatą zalać skrzydełka w misce. Wymieszać wszystko tak, by całe mięso pokryło się emulsją. Odstawić na min. 15 minut, idealnie – na kilka, kilkanaście godzin.
Skrzydełka wyłożyć w żaroodpornym naczyniu lub blaszce i wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika. Piec 70 minut. W połowie pieczenia lub nieco później, jeśli skrzydełka są już bardzo ciemne można okryć je luźnym arkuszem folii do pieczenia. Bardzo ciemny kolor mięsa nie musi oznaczać przypalenia, to skarmelizowany miód. Podawać posypane dla dekoracji zielonym szczypiorkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Witam, proszę podpowiedziec, co można dać w zamian za mąkę kukurydzianą, oraz czy zamiast miodu może być syrop klonowy?
Może być syrop klonowy. Zamiast kukurydzianej mieszanka pszennej z ziemniaczaną – spróbowałabym.
Palce lizać
🙂
Sprawdzone ! Pycha ! Polecam;)
Są mega pycha i świetne na różne imprezy
Witam! Mam pytanie. Czy można skrzydełka przygotować dzień wcześniej?