sernik z czekoladą

Sernik z czekoladą – marmurkowy

Sernik z czekoladą – marmurkowy, właściwie waniliowo -czekoladowy, na bardzo łatwym do przygotowania, miękkim spodzie z ciasta brownie. Idealny, niekłopotliwy, nie rośnie i nie opada. Z przygotowaniem go absolutnie nikt nie będzie miał problemu. Wystarczy dobry, tłusty ser trzykrotnie zmielony, bardzo porządnie zblendowany lub sklepowy gotowiec tzw. “wiaderkowy”. Idealnie nada się na Walentynki, każde święta lub zupełnie bez okazji. Lepiej by składniki miały pokojową temperaturę, zapobiegnie to ewentualnemu pękaniu sernika podczas pieczenia.
By był bardziej kremowy, podobnie jak większość innych serników, piekę go w kąpieli wodnej. Oznacza to włożenie formy do większego naczynia z wrzącą wodą. Mam starą patelnię bez rączki, która służy wyłącznie do tego celu, można posłużyć się dużą brytfanną, naczyniem żaroodpornym lub ostatecznie – postawić sernik na grillowej kratce – półce z piekarnika a pod nie dać szerokie naczynie z wrzątkiem. Sposób ze wstawianiem formy w wodę daje lepszy efekt, para i gorąca woda bezpośrednio dookoła deseru działa cuda.
Widoczny na zdjęciu sernik upiekłam z połowy porcji, zależało mi na uzyskaniu wysokiego acz niewielkiego, dedykowanego na Walentynki, sugerującego dwuosobową porcję kształtu. Przedłużyłam nawet rant formy paskiem papieru do pieczenia. Im większa forma – sernik będzie niższy.

Sernik z czekoladą – marmurkowy – składniki (na formę 21- 24 cm) :
na spód brownie:

  • 50 g masła
  • 40 g ciemnej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • duże jajko lub dwa małe
  • 50 g mąki pszennej

na masę serową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka ciemnego kakao
  • 1 kg trzykrotnie zmielonego, białego sera
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 – 36%
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka sproszkowanej wanilii/ kilka kropli ekstraktu lub wnętrze wyskrobane z przepołowionej laski wanilii
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii, wanilia w proszku lub dwie łyżki cukru waniliowego

polewa:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • dwie łyżki mleka lub śmietanki

siekana/strugana biała czekolada do dekoracji (ok. 50g)

Sernik z czekoladą – marmurkowy – przepis:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Spód formy wyłożyć kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia.
Spód i boki z zewnątrz zawinąć w aluminiową formę.
Przygotować naczynie do wypełnienia wrzątkiem, w które wstawimy sernik.

Masło włożyć do małego rondelka, dodać pokruszoną czekoladę i podgrzewać mieszając na najmniejszej mocy palnika do połączenia składników. Lekko ostudzić.
Jajko wbić do wysokiego naczynia, zmiksować z cukrem. Miksując, cienką strużką wlać czekoladową masę, a następnie dodać przesianą przez sitko mąkę. Miksować minutę i wlać do formy wyłożonej papierem. Piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić go włączonym na 150 stopni.

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do małego rondelka, ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą, podgrzewać mieszając do rozpuszczenia.
Wszystkie składniki serowej masy oprócz czekolady i kakao – krótko zmiksować do połączenia składników.
Odlać ok. 1/4 masy, wlać do niej rozpuszczoną czekoladę i dodać kakao. Zmiksować.
Na podpieczony spód brownie wylać jasną masę serową. Przy pomocy łyżki wykładać na wierzch porcje masy z czekoladą. Patyczkiem od szaszłyka, trzonkiem łyżki sięgnąć dna formy i delikatnie przemieszać masy tworząc “marmurkowy” wzór. Na zdjęciu widać, że zrobiłam to nieco zbyt delikatnie.
Formę wstawić do przygotowanego wcześniej naczynia, wlać do niego ok. 1 – 1,5 l wrzątku. Całość wstawić na środkową półkę piekarnika, na 150 stopni z funkcją góra -dół. Piec 60 minut. Pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Czekoladę na polewę połamać, włożyć do małego rondelka, dodać mleko lub śmietankę, mieszać podgrzewając nad naczyniem z gotującym się wrzątkiem do połączenia składników. Polać ciasto. Udekorować wiórkami z białej czekolady. Strugam je nożem do warzyw.
Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.

sernik z czekoladą

inspiracja – tutaj

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Basia
    10 marca, 2019, 8:09 am

    Rewelacja 😉

  2. Marta
    13 marca, 2019, 3:23 pm

    Wszystko u ciebie pięknie wygląda, gdzie kupujesz talerzyki, kubki, patery i całe zastawy ?

    1. Beata Królikiewicz
      13 marca, 2019, 6:49 pm

      Gdzie ja nie kupuję:) Gdzie się da i gdzie mi coś wpadnie w oko. Dużo mam używek z bazarków, pojedyncze rzeczy w sieciówkach, uzbierało się trochę:)

  3. Lidia
    25 marca, 2019, 2:04 pm

    Czy ten sernik wychodzi taki zbity, coś jak nowojorski? Czy jak stygnie to razem z tą wodą, w której się gotował-piekł?

    1. Beata Królikiewicz
      25 marca, 2019, 8:44 pm

      Wychodzi kremowy, nie twardy ale nie puszysty 🙂 Tak, studzi się z wodą.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie