Pierogi trzy sery ze szpinakiem
Pierogi trzy sery ze szpinakiem – z idealnie, w sam raz miękkim i w sam raz twardym ciastem. Z powodu kształtu – dobre przy walentynkowym świętowaniu. Rzecz jasna – można lepić wcześniej i zamrażać, wrzucam surowe na tacki, mrożę przez dwie, trzy godziny a kiedy stwardnieją – siup do foliowych woreczków. Zaprosić kilka osób i lepić razem- najlepsza sprawa towarzyska.
Przeglądam różniste kulinarne fora i na niektórych babeczki prześcigają się w osiągach czasowych. Ileż pierogów uda się nalepić w ciągu godziny? Rekordzistki umieją wykonać 200 sztuk. Ze mną nie jest tak dobrze, choć przyznaję, że dziś to nie jest aż tak skomplikowana rzecz jak kiedyś. Jednak powiem Wam – trening czyni mistrza, z każdym kolejnym pierogowym działaniem idzie sprawniej i szybciej. Porcję dla czterech osób dam radę zrobić w godzinę. Najwięcej czasu zajmuje sprzątanie, choć jeśli pamiętam żeby akurat przy wyjmowaniu składników nie zrobić dużego chaosu i tak nie jest źle. Ważna jest logistyka. Najpierw wyjmuję garnek i napełniam go wodą. Szykuję wszystkie składniki i układam porządnie, nie gdzie popadnie. Wyjmuję ściereczki do przykrycia i dużą deskę na której układam pierogi, wysypuję mąką. Z taką deską dużo łatwiej podejść do garnka i z niej bezpośrednio wrzucać pierogi na gotującą się wodę. Także – da się bez wielkiego wysiłku. Jednakowoż lepiej zaplanować sobie czas swobodny od innych czynności. Stracić cierpliwość – to najłatwiejsza rzecz przy lepieniu:)
pierogi trzy sery ze szpinakiem – składniki (na ok. 40 sztuk) :
- 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
- ok. 3/4 szklanki bardzo gorącej wody ( 200ml)
- łyżka miękkiego masła lub dwie łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki soli
na farsz:
- 150 g szpinaku (może być mrożony)
- mała cebula
- 150 g białego sera
- 100 g sera z niebieską pleśnią (np. rokpol czy gorgonzola)
- 100 g sera feta
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, mniejsza lub większa szczypta chilli, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, ew. pół łyżeczki czarnuszki
do polania – oliwa z oliwek lub łyżka stopionego masła, ew. do posypania – podprażone na suchej patelni siekane orzeszki ziemne lub włoskie, można otrzeć też żółtą część skórki cytrynowej (z cytryn eko)
Pierogi trzy sery ze szpinakiem – przepis
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać szpinak i smażyć 2-3 minuty do zwiotczenia liści. Mrożonego nie rozmrażam, rozmarza na patelni. Sery rozgnieść mocno widelcem. Dodać do usmażonego szpinaku. Dodać przyprawy, wymieszać.
Do miski wsypać mąkę. W usypanym kopczyku zrobić wgłębienie, wlać wodę i dać miękkie masło. Od razu wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką hak. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, w razie potrzeby dodawać po łyżce wody, jeśli jest zbyt luźne – po łyżce mąki. Okryć ciasto plastikową folią spożywczą lub ściereczką i odłożyć na 15 minut. Podzielić na pół i wałkować na dość mocno podsypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość ok. 0,5 mm. Szklanką, kieliszkiem do wina lub foremką w kształcie serduszka wycinać ciasto. W przypadku serduszek potrzebne są dwie sztuki na jednego pieroga.
Na każdym kawałku ciasta od mniej omączonej strony układać małą łyżeczką kopczyk farszu i zlepiać mocno brzegi. Układać pierogi na podsypanej mąką desce lub kuchennym blacie. W szerokim garnku zagotować wodę. Osolić ok. połową łyżki soli na 1.5 l wody. Wkładać pierogi, zmniejszyć moc palnika by woda nie gotowała się intensywnie. Gotować minutę, dwie od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Ostrożnie przekładać na półmiski. Można posypać podprażonymi na patelni, siekanymi orzeszkami ziemnymi lub włoskimi
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Uwielbiam pierogi, twoje smakują wyśmienicie. Ostatnio również zasmakowały mi pierogi w Hanka Cafe Lunch. Pyszota