Łatwy makaron ryżowy z wieprzowiną

Łatwy makaron ryżowy z wieprzowiną

Łatwy makaron ryżowy z wieprzowiną – błyskawiczne w przygotowaniu i przepyszne danie kuchni azjatyckiej.  Szerokie wstążki są do dostania w popularnych dyskontach, w kuchennych szafkach przechowuję zwykle kilka paczek. Bez problemu znajdzie się też cukrowy groszek który uwielbiam, jest chrupiący, lekko słodkawy – pycha. Kilkanaście minut wystarczy by przygotować genialny w smaku obiad. Wieprzowina podmienia się na kurczaka czy wołowinę, ta ostatnia jednak musi stanowić najdelikatniejsza z wołowych części, np. polędwicę.

W daniach tego rodzaju kluczowe jest bardzo mocne rozgrzanie oleju na patelni czy w woku. Mięso należy smażyć partiami, nie na raz, duża ilość wrzucona od razu powoduje, że zamiast chrupkie staje się gumowate i zaparowane. Smażymy je często zbyt długo, a z upływem czasu staje się coraz twardsze. Pół biedy z kurczakiem lub wieprzowiną, przy wołowinie stan podeszwy osiągniemy już po pięciu minutach. Mięso ma się tylko szybko ściąć i od razu siup je na talerz.
Przed przystąpieniem do smażenia miejcie już przygotowany, namoczony wg. przepisu na opakowaniu makaron. By osiągnąć piętnastominutowy i w dodatku smaczny efekt, logistyka jest ważna 🙂 Więc z kolejności: namoczony makaron, wymieszany sos, pokrojone mięso, cebula, starty imbir, posiekany czosnek, szczypiorek i orzeszki,  i dopiero wtedy zabieramy się za smażenie, to najkrótsza z czynności. Danie jest genialne, smakuje jak z najlepszej, tajskiej restauracji. Jeśli nie uda się Wam kupić cukrowego groszku, można podmienić go na marchewkę i paprykę pokrojone w zapałkę.

PS uwaga na olej – powinien być słonecznikowy, ryżowy lub mieszanki z nimi, mają wyższą temperaturę dymienia, czyli innymi słowy nie palą się po rozgrzaniu patelni czy woka do wysokiej temperatury. Niektórzy producenci sprzedają “olej do woka”w cenie 12 zł za pół litra albo często jeszcze mniej. Sama dałam się nabrać.

Łatwy makaron ryżowy z wieprzowiną – składniki (na 2-3 osoby) :

  • 200 g makaronu sojowego wstążki przygotowanego wg. przepisu na opakowaniu

Na sos:

  • 80 ml jasnego sosu sojowego (ok. 6 łyżek)
  • 1,5 łyżki ciemnego sosu sojowego (jeśli nie mamy – więcej jasnego)
  • 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego lub – zwykłego
  • 50 ml wody
  • 1/4 łyżeczki mielonej chilli (mniej lub więcej wg. uznania)
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny

 

  • 3- 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • polędwiczka wieprzowa
  • 1/2 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczka mielonego pieprzu
  • cebula (najlepiej szalotka ale z inną też się uda)
  • 250 g cukrowego groszku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku

do posypania – siekany szczypiorek i 2-3 łyżki orzeszków ziemnych

Łatwy makaron ryżowy z wieprzowiną – przepis

Przygotować makaron. Składniki sosu wymieszać.
Mięso pokroić w możliwie najcieńsze plastry. Oprószyć lekko solą i pieprzem. Cebulę przekroić na pół i posiekać w cienkie piórka.
Na dużej patelni lub woku mocno rozgrzać olej. Wrzucić 1/3 ilości pokrojonego mięsa, nie mieszać przez minutę aż się zrumieni. Przewrócić na drugą stronę, po minucie przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć resztę mięsa i przełożyć na talerz.
Na patelnię dolać dwie łyżki oleju i wrzucić pokrojoną cebulę i groszek cukrowy. Smażyć cztery minuty mieszając.  Dodać rozgnieciony czosnek i imbir, i po kilku sekundach wrzucić makaron. Zalać wszystko sosem, wymieszać, dodać mięso, przemieszać jeszcze raz.
Wykładać na miski lub na talerze, posypać siekanym szczypiorkiem i siekanymi, podprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.

Łatwy makaron ryżowy z wieprzowiną

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Asia
    8 lutego, 2019, 4:09 pm

    No, no , no ….To będzie petarda! Jutro zrobię, jeśli tylko dostanę groszek. Czy można dostać świeży, czy to jest mrożony?Dzięki za kolejny fajny przepis?

    1. Beata Królikiewicz
      8 lutego, 2019, 6:21 pm

      jest świeży.

  2. Ewa
    29 maja, 2019, 7:14 pm

    Bardzo dziękuję za przepis. Pyszne!?

  3. Agnieszka
    26 sierpnia, 2019, 1:30 pm

    Witam,
    Danie wygląda obłędnie. Mam pytanie o orzeszki, czy solone, czy nie, czy to bez znaczenia? Na zdjęciu wygladają jak podsmażone.
    Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      26 sierpnia, 2019, 7:36 pm

      Mogą być i takie i takie, by były bardziej chrupiące i bardziej aromatyczne można je posiekać i podprażyć chwilę na suchej patelni. Dopisałam:)

  4. Agnieszka
    26 sierpnia, 2019, 1:33 pm

    Jeszce dodam Pani Beato, że kupiłam Pani książkę 🙂 Bardzo mi się podoba, wszystko jest zachęcające – przepisy, zdjęcia i piękne wydanie.
    Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      26 sierpnia, 2019, 7:34 pm

      bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie! 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie