bardzo dobre ciastka z ananasem

Bardzo dobre ciastka z ananasem

Bardzo dobre ciastka z ananasem – półkruche, nie twarde, z soczystym, owocowym nadzieniem, pycha. Ciasteczka są dość duże, to nie jest porcja na jeden kęs, rozmiarem odpowiadają raczej kawałkowi szarlotki.
Wykonanie nie jest trudne, zwłaszcza jeśli mamy do dyspozycji malakser czy mikser, który zagniecie za nas ciasto. Nieco staranności wymaga wycinanie ciastek, przydaje się mały, ostry nożyk. Odkąd mam więcej cierpliwości i tego rodzaju wylepianki sprawiają mi przyjemność, idzie mi znacznie lepiej. To moja nowa cecha, świeżo nabyta, dopiero się z nią oswajam, od czasu do czasu, nie zawsze, acz częściej niż kiedyś, wykonuję czynności  z większą uważnością. Zakładam tylko, że nie będę się śpieszyć, dam rzeczom tyle czasu ile potrzeba i … działa. Stąd lepiej niż kiedyś udają mi się bardziej kształtne pączki czy pierogi. I co ciekawe wychodzi na to, że zajmuje mi to mniej niż kiedyś czasu. Także tak…
Bardzo dobre ciastka z ananasem, nietrudne, przepyszne, do wykonania bez pośpiechu i dla zabawy, do podania przy niespiesznej, relaksującej filiżance kawy czy herbaty.

Bardzo dobre ciastka z ananasem – składniki (na 9 dużych ciastek)

  • 9 krążków ananasa z puszki (zwykle wystarcza puszka 500g ), nada się też świeży owoc, raczej mała sztuka
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (400g)
  • pół szklanki cukru (110g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 100 ml jogurtu lub śmietany
  • 1 jajko
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania ciastek

    Bardzo dobre ciastka z ananasem – przepis :

    Przygotować dużą blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
    Miękkie masło pokroić na kawałki, ucierać z cukrem przy pomocy miksera/malaksera przez ok. 3 minuty. Dodać olej, jajko, 100 ml jogurtu, ubić do połączenia. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.
    Ręcznie lub końcówkami typu hak czy malakserem zagnieść dość miękkie ciasto. Jeśli wychodzi bardzo twarde i sztywne, dodać stopniowo, po łyżce jogurtu.
    Ciasto rozwałkować na dość mocno podsypanym mąką blacie, na grubość ok. 1,5 – 2 mm. Należy starać się nadać mu kształt kwadratu. Ostrym nożykiem wyrównać krawędzie by tworzyły linie proste. Okrawki zlepić w kulkę i zawinąć w folię by nie obsychały, przydadzą się do wykończenia ciastek.
    Na rozwałkowanym placku ułożyć plastry ananasa, po trzy w trzech rzędach, jak w planszy kółko i krzyżyk.
    Dookoła każdego krążka powinien pozostać ok. centymetrowy margines ciasta.

     

     

    Ostrym nożykiem, nożem do pizzy lub radełkiem do faworków podzielić ciasto na 9 kwadratów.
    Wewnątrz każdego wykonać w rogach nacięcia, tworząc dookoła owoców nieprzeciętą na środku ramkę, jak – widać na 2 i 3 zdjęciu.
    Narożniki zagiąć do środka ciastka i delikatnie skleić na środku. Ważne by ramka była do końca nacięta w samym narożniku. Ciasto daje się sklejać, to nic, jeśli pasek się rozleci, naprawa nie jest trudna:) Z odłożonych okrawków ciasta ulepić 9 kulek i wkleić je w środku każdego ciasta. Przy pomocy np. szpachelki (używam takiej do szpachlowania ścian, bardzo przydaje się w kuchni) przenieść ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
    W kubku lub miseczce rozbełtać widelcem jajko i pędzelkiem posmarować ciastka. Wstawić blachę na środkową półkę piekarnika ustawionego na funkcję góra/dół i piec do zrumienienia ciastek, zwykle ok. 20- 30 minut.

    Wyjąć ciastka z pieca, lekko ostudzić, oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

    bardzo dobre ciastka z ananasem
    bardzo dobre ciastka z ananasem

     

    Mówię Wam – niebo na talerzu:)

     



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie