
Zupa krem na podniesienie odporności i odchudzanie
Zupa krem na podniesienie odporności i uwaga – odchudzanie. W przypadku tej na zdjęciach – z przewagą brokułów.
Wiem, że to karnawał, pączki i faworki wyłażą z każdego okienka mojego komputera ale… pączek pączkiem. Nie zawsze odmawiam, ale pomiędzy pokusą a pokusą staram się jeść możliwie najzdrowiej. Co oznacza, że mniej więcej liczę, na ile oprócz pączka mogę sobie pozwolić. W dodatku ważne jest uzupełnienie tego co odżywcze i dobre dla steranego pączkiem ciała. Zupa – krem ma w składzie kluczowy produkt – kaszę jaglaną. Kto mnie zna wie, że za nią nie przepadam. Za to przemycać ją tak, by zupełnie nie była rozpoznawalna w daniach – umiem jak nikt. Kasza ma cudne właściwości, odkwasza organizm, mnóstwo witamin i minerałów.Kto nie narzeka teraz na łamiące się paznokcie i wypadające włosy?
I uwaga – zupa zwiększa odporność organizmu. Jest wskazana szczególnie w okresach zimy i wczesnej wiosny, kiedy naturalnych witamin dookoła jest niedużo.
Dodatkową zaletą zupy kremu na podniesienie odporności jest to, że jakichkolwiek warzyw użyjemy – zawsze wyjdzie dobra. Wystarczy ją dobrze przyprawić. Przygotowuje się ją w oka mgnieniu, jest pożywna, nie da się jej zepsuć – zróbcie koniecznie. W wersji dla tych, którzy koniecznie potrzebują mięsa – dwa plasterki podsmażonej na patelni szynki czy chudej kiełbasy, dla nieliczących kalorii – boczku, załatwią sprawę. Wystarczy je pokruszyć na wierzchu zupy lub malowniczo ułożyć na brzegu talerza.
zupa krem na podniesienie odporności (na ok. 4 osoby) :
- dwie średniej wielkości cebule
- dwie łyżeczki masła lub oleju kokosowego
- duża marchewka
- duża pietruszka
- seler (ok. 150 g)
- 1,5 cm korzenia imbiru
- do wyboru: brokuł, kalafior lub 4 duże papryki – każde osobno lub można łączyć
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej (90g)
- 3/4 łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, duża szczypta suszonego chilli, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/5 łyżeczki suszonego imbiru, 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta kurkumy
- łyżka soku z limonki lub cytryny, łyżeczka skórki otartej z wyszorowanej cytryny (tylko żółta część)
- siekana natka pietruszki/ kolendry/szczypiorku do posypania
- ew. podsmażonych na maśle pieczarek lub dwie garście podprażonego na suchej patelni słonecznika
zupa krem na podniesienie odporności – przepis
Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Pozostałe warzywa w kawałki ok. 3-4 cm.
Na dnie garnka rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę a po dwóch minutach wszystkie warzywa. Podsmażać kilka chwil do lekkiego zrumienienia, zalać 2 litrami wody, wsypać kaszę, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy. Kiedy pietruszka i marchewka będzie miękka, wyjąć imbir. Wszystko zmiksować na gładki krem. Nalać do miseczek lub talerzy, posypać natką pietruszki, nasionami słonecznika, ew. dodać podsmażone plastry pieczarek.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Dzień dobry 🙂 Tak czytam i czytam..w którym momencie dodajemy kaszę, i w jakiej postaci? Sucha, podprażona, ugotowana..? Wolę dopytać, bom kucharka średnio zaawansowana 🙂 Pozdrawiam!
Sucha,po zalaniu wody. Dopisałam, dziękulski za pytanie:)