zupazupa krem na podniesienie odporności

Zupa krem na podniesienie odporności i odchudzanie

Zupa krem na podniesienie odporności i uwaga – odchudzanie. W przypadku tej na zdjęciach – z przewagą brokułów.
Wiem, że to karnawał, pączki i faworki wyłażą z każdego okienka mojego komputera ale… pączek pączkiem. Nie zawsze odmawiam, ale pomiędzy pokusą a pokusą staram się jeść możliwie najzdrowiej. Co oznacza, że mniej więcej liczę, na ile oprócz pączka mogę sobie pozwolić. W dodatku ważne jest uzupełnienie tego co odżywcze i dobre dla steranego pączkiem ciała. Zupa – krem ma w składzie kluczowy produkt – kaszę jaglaną. Kto mnie zna wie, że za nią nie przepadam. Za to przemycać ją tak, by zupełnie nie była rozpoznawalna w daniach – umiem jak nikt. Kasza ma cudne właściwości, odkwasza organizm, mnóstwo witamin i minerałów.Kto nie narzeka teraz na łamiące się paznokcie i wypadające włosy?

I uwaga – zupa zwiększa odporność organizmu. Jest wskazana szczególnie w okresach zimy i wczesnej wiosny, kiedy naturalnych witamin dookoła jest niedużo.

Dodatkową zaletą zupy kremu na podniesienie odporności jest to, że jakichkolwiek warzyw użyjemy – zawsze wyjdzie dobra. Wystarczy ją dobrze przyprawić. Przygotowuje się ją w oka mgnieniu, jest pożywna, nie da się jej zepsuć – zróbcie koniecznie. W wersji dla tych, którzy koniecznie potrzebują mięsa – dwa plasterki podsmażonej na patelni szynki czy chudej kiełbasy, dla nieliczących kalorii – boczku, załatwią sprawę. Wystarczy je pokruszyć na wierzchu zupy lub malowniczo ułożyć na brzegu talerza.

zupa krem na podniesienie odporności (na ok.  4 osoby)   :

  • dwie średniej wielkości cebule
  • dwie łyżeczki masła lub oleju kokosowego
  • duża marchewka
  • duża pietruszka
  • seler (ok. 150 g)
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • do wyboru: brokuł, kalafior lub 4 duże papryki – każde osobno lub można łączyć
  • pół szklanki surowej kaszy jaglanej (90g)
  • 3/4 łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, duża szczypta suszonego chilli, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/5 łyżeczki suszonego imbiru, 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta kurkumy
  • łyżka soku z limonki lub cytryny, łyżeczka skórki otartej z wyszorowanej cytryny (tylko żółta część)
  • siekana natka pietruszki/ kolendry/szczypiorku do posypania
  • ew. podsmażonych na maśle pieczarek lub dwie garście podprażonego na suchej patelni słonecznika

zupa krem na podniesienie odporności – przepis

Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Pozostałe warzywa w kawałki ok. 3-4 cm.
Na dnie garnka rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę a po dwóch minutach wszystkie warzywa. Podsmażać kilka chwil do lekkiego zrumienienia, zalać 2 litrami wody, wsypać kaszę, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy. Kiedy pietruszka i marchewka będzie miękka, wyjąć imbir. Wszystko zmiksować na gładki krem. Nalać do miseczek lub talerzy, posypać natką pietruszki, nasionami słonecznika, ew. dodać podsmażone plastry pieczarek.

zupa krem na podniesienie odporności
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Monika
    29 stycznia, 2019, 1:40 pm

    Dzień dobry 🙂 Tak czytam i czytam..w którym momencie dodajemy kaszę, i w jakiej postaci? Sucha, podprażona, ugotowana..? Wolę dopytać, bom kucharka średnio zaawansowana 🙂 Pozdrawiam!

    1. Beata Królikiewicz
      29 stycznia, 2019, 4:12 pm

      Sucha,po zalaniu wody. Dopisałam, dziękulski za pytanie:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)