łatwe ciasteczka migdałowe

Łatwe ciasteczka migdałowe

Łatwe ciasteczka migdałowe – na karnawał, mały gryz na osłodę szarości za oknem, do kawy, mleka czy herbaty.
By ciasto popękało i nabrało charakterystycznej, malowniczej faktury na wierzchu, należy je przed upieczeniem mocno schłodzić w lodówce lub wstawić na kilkanaście minut do zamrażarki. Można rzecz jasna tę czynność pominąć, uzyskamy wtedy zwykłe, gładkie ciasteczka.
Część mąki pszennej, którą podałam w przepisie da się zastąpić mąką migdałową. Uzyskany wypiek nie będzie zawierał wtedy glutenu.
Mąka migdałowa to mielone migdały, już w takiej postaci dostaniemy ją w sklepach. Przy pomocy młynka do kawy udaje się uzyskać taki sam produkt. Najlepiej używać wtedy płatków migdałowych.
Łatwe ciasteczka migdałowe, w zależności od długości pieczenia zyskują różną fakturę. Chrupiące z miękkim środkiem (moje ulubione) potrzebują 10- 15 minut w piekarniku, wyjmuję je, choć wyglądają na nieupieczone. Sztywnieją podczas stygnięcia. Całkowitą twardość uzyskują po 20 minutach.

Łatwe ciasteczka migdałowe – składniki:

  • duże jajko
  • 60 g cukru pudru
  • łyżka miękkiego masła
  • 150 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 40 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka cukru waniliowego lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do obtaczania ciastek (ok. 1/3 szklanki)

Łatwe ciasteczka migdałowe – przepis

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Jajko ubić z cukrem na jasną, pienistą masę. Dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować do połączenia. Powstanie kleiste ciasto. Wstawić na 20 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki.
Formować kulki wielkości włoskiego orzecha, panierować w cukrze pudrze. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm. Każdą spłaszczyć lekko dłonią.
Wstawić ciastka do rozgrzanego piekarnika na 10 – 15 minut.
Wyjąć i studzić na metalowej kratce. Podczas stygnięcia sztywnieją.
łatwe ciasteczka migdałowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 



  1. Anila
    11 kwietnia, 2020, 4:29 pm

    Wyszły pyszne! Dziękuje!

  2. Kasia
    20 czerwca, 2020, 2:50 pm

    Właśnie zrobiłam i wyszły pyszne 🙂 zdecydowanie polecam, bardzo łatwe do przygotowania!
    Dziękuję za przepis 🙂

  3. Joanna
    14 listopada, 2020, 5:10 pm

    Naprawdę pyszne! Ja lekko zmodyfikowałam; zamiast mąki pszennej dodałam owsianą! Wyszło pysznie….

  4. Ala
    7 grudnia, 2020, 12:34 pm

    Super pyszne i szybko się robi. A jeszcze szybciej znikają.

  5. Dominika
    22 grudnia, 2020, 9:44 am

    Ciasteczka pyszne!Polecam!

  6. HAnka
    9 października, 2023, 2:54 pm

    świetne ciasteczka, pyszne i ekspresowe, ciekawe czy wyjdą na ksylitolu (robiłam kiedyś ciasteczka, które po użyciu ksylitolu zmieniły konsystencję i wiem, że to nie była dobra zamiana, w pozostałych wypiekach sprawdza mi się świetnie). Pominęłam obtaczanie w cukrze pudrze. Jak je najlepiej przechowywać, włożyłam do pojemnika ale zrobiły się bardzo miękkie, tuż po upieczeniu miały chrupiący wierzch i miękki środek, czy da się to zachować?

  7. Magdalena
    10 grudnia, 2023, 9:17 pm

    Piekłam już kilka razy te ciasteczka z Pani przepisu- są przepyszne! Za każdym razem znikały w mgnieniu oka i cieszyły domowników, jak i gości. Mam jedynie pytanie- czy wie Pani może ile najdłużej można przechowywać takie ciastka w szklanym pojemniku? Z góry dziękuję za odpowiedź. 🤍

  8. Kinga
    16 grudnia, 2023, 8:58 pm

    Ile mniej więcej sztuk wychodzi z tego przepisu? :))

  9. Martyna
    1 września, 2024, 8:32 pm

    Absolutnie najlepsze ciastka na świecie! Robiłam już kilka razy i są po prostu uzależniające 😍

    1. Beata Królikiewicz
      3 września, 2024, 11:02 am

      Prawda, są pycha!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie