łatwe ciasteczka migdałowe

Łatwe ciasteczka migdałowe

Łatwe ciasteczka migdałowe – na karnawał, mały gryz na osłodę szarości za oknem, do kawy, mleka czy herbaty.
By ciasto popękało i nabrało charakterystycznej, malowniczej faktury na wierzchu, należy je przed upieczeniem mocno schłodzić w lodówce lub wstawić na kilkanaście minut do zamrażarki. Można rzecz jasna tę czynność pominąć, uzyskamy wtedy zwykłe, gładkie ciasteczka.
Część mąki pszennej, którą podałam w przepisie da się zastąpić mąką migdałową. Uzyskany wypiek nie będzie zawierał wtedy glutenu.
Mąka migdałowa to mielone migdały, już w takiej postaci dostaniemy ją w sklepach. Przy pomocy młynka do kawy udaje się uzyskać taki sam produkt. Najlepiej używać wtedy płatków migdałowych.
Łatwe ciasteczka migdałowe, w zależności od długości pieczenia zyskują różną fakturę. Chrupiące z miękkim środkiem (moje ulubione) potrzebują 10- 15 minut w piekarniku, wyjmuję je, choć wyglądają na nieupieczone. Sztywnieją podczas stygnięcia. Całkowitą twardość uzyskują po 20 minutach.

Łatwe ciasteczka migdałowe – składniki:

  • duże jajko
  • 60 g cukru pudru
  • łyżka miękkiego masła
  • 150 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 40 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka cukru waniliowego lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do obtaczania ciastek (ok. 1/3 szklanki)

Łatwe ciasteczka migdałowe – przepis

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Jajko ubić z cukrem na jasną, pienistą masę. Dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować do połączenia. Powstanie kleiste ciasto. Wstawić na 20 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki.
Formować kulki wielkości włoskiego orzecha, panierować w cukrze pudrze. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm. Każdą spłaszczyć lekko dłonią.
Wstawić ciastka do rozgrzanego piekarnika na 10 – 15 minut.
Wyjąć i studzić na metalowej kratce. Podczas stygnięcia sztywnieją.
łatwe ciasteczka migdałowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 



  1. Anila
    Kwiecień 11, 2020, 4:29 pm

    Wyszły pyszne! Dziękuje!

  2. Kasia
    Czerwiec 20, 2020, 2:50 pm

    Właśnie zrobiłam i wyszły pyszne 🙂 zdecydowanie polecam, bardzo łatwe do przygotowania!
    Dziękuję za przepis 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie