Ciasto z czekoladą i bananami (Chunky Monkey Brownies)
Ciasto z czekoladą i bananami – amerykańskie, niewyrastające, mokre ciasto, które da się pokroić na mini kawałki, w sam raz na jeden kęs.
Amerykanie lubią brownies – niskie, niewyrośnięte ciasta – batony, raczej gliniaste niż puszyste. Popularny dodatek do wypieków stanowią tam czekoladowe groszki, które coraz częściej można dostać i w naszych sklepach. Rzecz jasna – są do zastąpienia przez posiekaną w niedużą kostkę, zwykłą czekoladę. Do wyboru – gorzką lub mleczną albo mieszankę jednej i drugiej. Ciasto piecze się w małej formie, najlepiej szklanej, choć w metalowej również się uda. Jest bardzo intensywne w smaku, treściwe, zatem już mały kawałek wielkości tafelka czekolady zaspokaja głód na małe co nieco do kawy. Nie należy przesadzić z czasem pieczenia, długi pobyt w piekarniku wysusza esencję ciasta, ma pozostać zakalcowate, mokre, lekko ciągnące. Do wykonania wypieku najlepsze będą bardzo dojrzałe banany, te z poczerniałą skórką, miękkie i bardzo słodkie. Dla uzyskania bardziej intensywnego, dekadenckiego smaku można użyć ciemnego cukru np. muscovado. Jeśli nie mamy – trudno.
Ciasto z czekoladą i bananami – składniki (na małą formę, np. 14 x 22 cm) :
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej (280 g)
- 4 łyżki ciemnego cukru muskovado
- 1/2 szklanki białego cukru
- 100 g masła
- 2 duże jajka (3 małe)
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- duży, dojrzały banan lub dwa małe
- 150 g mlecznej czekolady
- 100 g czekolady gorzkiej
Ciasto z czekoladą i bananami – przepis:
Formę nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Masło stopić na małym ogniu i ostudzić. Miksować ok. 2 minuty z jajkami, cukrem, wanilią i solą.
Dodać mąkę i rozgniecione widelcem banany oraz połowę czekolad pokrojonych na małe kostki (ok. 1 cm).
Wymieszać wszystko łyżką.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i posypać pozostałymi kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady.
Piec 30 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Niebo na talerzu to za niskie określenie ,słów nam brakuje żeby opisać smak tego ciasta.Dziękujemy za ten przepis Beatko.
Baaardzo się cieszę:)
Niebo na talerzu, ciasto piec z termoobiegiem czy bez termoobiegu?
Bez.