ciasto z czekoladą i bananami

Ciasto z czekoladą i bananami (Chunky Monkey Brownies)

Ciasto z czekoladą i bananami – amerykańskie, niewyrastające, mokre ciasto, które da się pokroić na mini kawałki, w sam raz na jeden kęs.
Amerykanie lubią brownies – niskie, niewyrośnięte ciasta – batony, raczej gliniaste niż puszyste. Popularny dodatek do wypieków stanowią tam czekoladowe groszki, które coraz częściej można dostać i w naszych sklepach. Rzecz jasna – są do zastąpienia przez posiekaną w niedużą kostkę, zwykłą czekoladę. Do wyboru – gorzką lub mleczną albo mieszankę jednej i drugiej. Ciasto piecze się w małej formie, najlepiej szklanej, choć w metalowej również się uda. Jest bardzo intensywne w smaku, treściwe, zatem już mały kawałek wielkości tafelka czekolady zaspokaja głód na małe co nieco do kawy. Nie należy przesadzić z czasem pieczenia, długi pobyt w piekarniku wysusza esencję ciasta, ma pozostać zakalcowate, mokre, lekko ciągnące. Do wykonania wypieku najlepsze będą bardzo dojrzałe banany, te z poczerniałą skórką, miękkie i bardzo słodkie. Dla uzyskania bardziej intensywnego, dekadenckiego smaku można użyć ciemnego cukru np. muscovado. Jeśli nie mamy – trudno.

Ciasto z czekoladą i bananami – składniki (na małą formę, np. 14 x 22 cm) :

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej (280 g)
  • 4 łyżki ciemnego cukru muskovado
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka (3 małe)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • duży, dojrzały banan lub dwa małe
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 100 g czekolady gorzkiej

Ciasto z czekoladą i bananami – przepis:

Formę nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Masło stopić na małym ogniu i ostudzić. Miksować ok. 2 minuty z jajkami, cukrem, wanilią i solą.
Dodać mąkę i rozgniecione widelcem banany oraz połowę czekolad pokrojonych na małe kostki (ok. 1 cm).
Wymieszać wszystko łyżką.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i posypać pozostałymi kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady.
Piec 30 minut.
ciasto z czekoladą i bananami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. kinga
    17 lutego, 2019, 12:49 pm

    Niebo na talerzu to za niskie określenie ,słów nam brakuje żeby opisać smak tego ciasta.Dziękujemy za ten przepis Beatko.

    1. Beata Królikiewicz
      17 lutego, 2019, 2:51 pm

      Baaardzo się cieszę:)

  2. Sylwia
    25 października, 2020, 1:46 pm

    Niebo na talerzu, ciasto piec z termoobiegiem czy bez termoobiegu?

    1. Beata Królikiewicz
      25 października, 2020, 7:33 pm

      Bez.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)