ciasto z czekoladą i bananami

Ciasto z czekoladą i bananami (Chunky Monkey Brownies)

Ciasto z czekoladą i bananami – amerykańskie, niewyrastające, mokre ciasto, które da się pokroić na mini kawałki, w sam raz na jeden kęs.
Amerykanie lubią brownies – niskie, niewyrośnięte ciasta – batony, raczej gliniaste niż puszyste. Popularny dodatek do wypieków stanowią tam czekoladowe groszki, które coraz częściej można dostać i w naszych sklepach. Rzecz jasna – są do zastąpienia przez posiekaną w niedużą kostkę, zwykłą czekoladę. Do wyboru – gorzką lub mleczną albo mieszankę jednej i drugiej. Ciasto piecze się w małej formie, najlepiej szklanej, choć w metalowej również się uda. Jest bardzo intensywne w smaku, treściwe, zatem już mały kawałek wielkości tafelka czekolady zaspokaja głód na małe co nieco do kawy. Nie należy przesadzić z czasem pieczenia, długi pobyt w piekarniku wysusza esencję ciasta, ma pozostać zakalcowate, mokre, lekko ciągnące. Do wykonania wypieku najlepsze będą bardzo dojrzałe banany, te z poczerniałą skórką, miękkie i bardzo słodkie. Dla uzyskania bardziej intensywnego, dekadenckiego smaku można użyć ciemnego cukru np. muscovado. Jeśli nie mamy – trudno.

Ciasto z czekoladą i bananami – składniki (na małą formę, np. 14 x 22 cm) :

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej (280 g)
  • 4 łyżki ciemnego cukru muskovado
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka (3 małe)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • duży, dojrzały banan lub dwa małe
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 100 g czekolady gorzkiej

Ciasto z czekoladą i bananami – przepis:

Formę nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Masło stopić na małym ogniu i ostudzić. Miksować ok. 2 minuty z jajkami, cukrem, wanilią i solą.
Dodać mąkę i rozgniecione widelcem banany oraz połowę czekolad pokrojonych na małe kostki (ok. 1 cm).
Wymieszać wszystko łyżką.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i posypać pozostałymi kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady.
Piec 30 minut.
ciasto z czekoladą i bananami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. kinga
    17 lutego, 2019, 12:49 pm

    Niebo na talerzu to za niskie określenie ,słów nam brakuje żeby opisać smak tego ciasta.Dziękujemy za ten przepis Beatko.

    1. Beata Królikiewicz
      17 lutego, 2019, 2:51 pm

      Baaardzo się cieszę:)

  2. Sylwia
    25 października, 2020, 1:46 pm

    Niebo na talerzu, ciasto piec z termoobiegiem czy bez termoobiegu?

    1. Beata Królikiewicz
      25 października, 2020, 7:33 pm

      Bez.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)