strucla drożdżowa z serem

Strucla drożdżowa na twarogu (niem. quark stollen)

Strucla drożdżowa na twarogu, niemiecki quark stollen  – pyszne, nafaszerowane bakaliami, dość proste w przygotowaniu ciasto. Zwarte, wilgotne, przypadnie do gustu wielbicielom ciasta drożdżowego. Zawinięte w plastikową folię długo zachowuje świeżość. Można przygotować je z okazji świąt lub na co dzień, jako placek do kawy czy herbaty. Specyficznego, świątecznego aromatu nadaje mu mieszanka dodanych tu przypraw – kardamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i cynamonu. Zagniatanie ciasta przypomina zabawę w slime, znacie? Taka kolorowa paćka do ugniatania i zajęcia dziecięcych rączek. Zdecydowanie bardziej polecam zabawę w ugniatanie drożdżowego, które manualnie rozwija jak nie wiem, a korzyści spędzania w kuchni z mamą i tworzenia ciasta dla całej rodziny – nieocenione. Gdzie tam slime do prawdziwej drożdżówki:) Rzecz jasna, ciasto można też wyrobić przy pomocy miksera z końcówką hak. Po zagnieceniu ciasto leżakuje chwilę w ciepełku, a potem je siup – na wyłożoną papierem blaszkę. Lekko się je roluje, nie jakoś ściśle, jak makowce, jeden zawijas i wystarczy. Bardzo, bardzo dobre ciasto, polecam.
Równo upieczone, prawidłowo wyrośnięte, pyszne ciacho wyjęłam z piekarnika nowej kuchni wolnostojącej Amica,618GE3.39HZpTaDpNAQ(Xx), która właśnie zadamawia się w naszym mieszkaniu. Kuchnia ma zimny front piekarnika, co czyni ją bardziej bezpieczną i komfortową w użytkowaniu. To rzecz szczególnie ważna przy wypiekach w obecności małych domowników. No i jeszcze – mam mój ulubiony programator, dzięki któremu w razie konieczności piekarnik sam włączy się i wyłączy się o określonej godzinie. To wielka wygoda, korzystam z niego stale i wciąż, nie wyobrażam sobie, żeby go nie było! Lubimy się bardzo 🙂 Dla równych, dobrze wyrośniętych ciast – kuchnie Amica – polecam.

Strucla drożdżowa na twarogu (niem. quark stollen) – składniki:

  • 40 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
  • 125 ml ciepłego, niegorącego mleka
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • szczypta soli, po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonego imbiru
  • 250 g twarogu ( najlepiej tłustego, białego sera)
  • 2 jajka
  • 70 g rozpuszczonego, niegorącego masła
  • 150 g rodzynek
  • 50- 100 g kandyzowanych owoców lub siekanych grubo orzechów
  • 50 ml rumu
  • ok. 50 g masła do smarowania ciasta po upieczeniu
  • cukier puder do posypania

Strucla drożdżowa na twarogu – przepis

Świeże drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut by lekko podrosły. Suche należy dosypać od razu do mąki. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut. Odsączyć na sitku, przełożyć do miseczki i zalać je rumem.
Mąkę wymieszać z przyprawami, cukrem i ewentualnie – suchymi drożdżami, dodać pokruszony drobno lub rozgnieciony widelcem (nie mielony) twaróg, wlać mleko, wbić jajka, dodać masło. Wyrobić ręką (ok. 7 minut) lub mikserem (ok. 4 minuty) kleiste ciasto. Nie podsypywać mąką, mimo, że się klei. Dodać rodzynki z rumem, bakalie i zagnieść by wmieszały się w ciasto. Miskę z ciastem pozostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, pod przykryciem ze ściereczki.

Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i podsypać nieco mąką. Wyłożyć tam ciasto, uformować możliwie owalny, płaski placek. Pozostawić na 20- 30 minut do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Ciasto pewnym ruchem ręki złożyć na pół lekko formując kształt przypominający roladę ( dla chętnych króciutki filmik instruktażowy). Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Ostrożnie okryć ciasto w piecu arkuszem aluminiowej folii lub papieru do pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 40 minut. Wyjąć z piekarnika i po pięciu minutach nasmarować ciasto rozpuszczonym masłem. Posypać cukrem pudrem, po pięciu minutach powtórzyć czynność ponownie. Kroić po całkowitym ostudzeniu ciasta, inaczej tworzy się zakalec.

strucla drożdżowa z serem

 

kuchnia Amica

I jak zwykle w międzyczasie, cichaczem, korzystając z rozgrzanego piekarnika, Tomek podrzucił swoje co nieco…:)

wpis przygotowany przy współpracy z partnerem bloga – marką Amica
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Aleksandra
    20 grudnia, 2018, 9:44 am

    Witam!
    Przepis jest doskonały 🙂 Chciałam się zapytac na którym poziomie piekarnika miała Pani Struclę?
    Pozdrawiam i podziwiam

    1. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2018, 6:28 pm

      na środkowym. Pozdrawiam również:)

  2. Mama w Dużym Domu
    21 grudnia, 2018, 6:03 pm

    Czuję juz ten smak w ustach <3 Piekę na święta, razem z wieńcem makowym, który przenosi makowiec w zupełnie inną sferę doznań smakowych! Życzę cudownych Świąt!

    1. Beata Królikiewicz
      21 grudnia, 2018, 8:48 pm

      Dziękuję bardzo i wzajemnie

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)