strucla drożdżowa z serem

Strucla drożdżowa na twarogu (niem. quark stollen)

Strucla drożdżowa na twarogu, niemiecki quark stollen  – pyszne, nafaszerowane bakaliami, dość proste w przygotowaniu ciasto. Zwarte, wilgotne, przypadnie do gustu wielbicielom ciasta drożdżowego. Zawinięte w plastikową folię długo zachowuje świeżość. Można przygotować je z okazji świąt lub na co dzień, jako placek do kawy czy herbaty. Specyficznego, świątecznego aromatu nadaje mu mieszanka dodanych tu przypraw – kardamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i cynamonu. Zagniatanie ciasta przypomina zabawę w slime, znacie? Taka kolorowa paćka do ugniatania i zajęcia dziecięcych rączek. Zdecydowanie bardziej polecam zabawę w ugniatanie drożdżowego, które manualnie rozwija jak nie wiem, a korzyści spędzania w kuchni z mamą i tworzenia ciasta dla całej rodziny – nieocenione. Gdzie tam slime do prawdziwej drożdżówki:) Rzecz jasna, ciasto można też wyrobić przy pomocy miksera z końcówką hak. Po zagnieceniu ciasto leżakuje chwilę w ciepełku, a potem je siup – na wyłożoną papierem blaszkę. Lekko się je roluje, nie jakoś ściśle, jak makowce, jeden zawijas i wystarczy. Bardzo, bardzo dobre ciasto, polecam.
Równo upieczone, prawidłowo wyrośnięte, pyszne ciacho wyjęłam z piekarnika nowej kuchni wolnostojącej Amica,618GE3.39HZpTaDpNAQ(Xx), która właśnie zadamawia się w naszym mieszkaniu. Kuchnia ma zimny front piekarnika, co czyni ją bardziej bezpieczną i komfortową w użytkowaniu. To rzecz szczególnie ważna przy wypiekach w obecności małych domowników. No i jeszcze – mam mój ulubiony programator, dzięki któremu w razie konieczności piekarnik sam włączy się i wyłączy się o określonej godzinie. To wielka wygoda, korzystam z niego stale i wciąż, nie wyobrażam sobie, żeby go nie było! Lubimy się bardzo 🙂 Dla równych, dobrze wyrośniętych ciast – kuchnie Amica – polecam.

Strucla drożdżowa na twarogu (niem. quark stollen) – składniki:

  • 40 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
  • 125 ml ciepłego, niegorącego mleka
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • szczypta soli, po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonego imbiru
  • 250 g twarogu ( najlepiej tłustego, białego sera)
  • 2 jajka
  • 70 g rozpuszczonego, niegorącego masła
  • 150 g rodzynek
  • 50- 100 g kandyzowanych owoców lub siekanych grubo orzechów
  • 50 ml rumu
  • ok. 50 g masła do smarowania ciasta po upieczeniu
  • cukier puder do posypania

Strucla drożdżowa na twarogu – przepis

Świeże drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut by lekko podrosły. Suche należy dosypać od razu do mąki. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut. Odsączyć na sitku, przełożyć do miseczki i zalać je rumem.
Mąkę wymieszać z przyprawami, cukrem i ewentualnie – suchymi drożdżami, dodać pokruszony drobno lub rozgnieciony widelcem (nie mielony) twaróg, wlać mleko, wbić jajka, dodać masło. Wyrobić ręką (ok. 7 minut) lub mikserem (ok. 4 minuty) kleiste ciasto. Nie podsypywać mąką, mimo, że się klei. Dodać rodzynki z rumem, bakalie i zagnieść by wmieszały się w ciasto. Miskę z ciastem pozostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, pod przykryciem ze ściereczki.

Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i podsypać nieco mąką. Wyłożyć tam ciasto, uformować możliwie owalny, płaski placek. Pozostawić na 20- 30 minut do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Ciasto pewnym ruchem ręki złożyć na pół lekko formując kształt przypominający roladę ( dla chętnych króciutki filmik instruktażowy). Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Ostrożnie okryć ciasto w piecu arkuszem aluminiowej folii lub papieru do pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 40 minut. Wyjąć z piekarnika i po pięciu minutach nasmarować ciasto rozpuszczonym masłem. Posypać cukrem pudrem, po pięciu minutach powtórzyć czynność ponownie. Kroić po całkowitym ostudzeniu ciasta, inaczej tworzy się zakalec.

strucla drożdżowa z serem

 

kuchnia Amica

I jak zwykle w międzyczasie, cichaczem, korzystając z rozgrzanego piekarnika, Tomek podrzucił swoje co nieco…:)

wpis przygotowany przy współpracy z partnerem bloga – marką Amica
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Aleksandra
    20 grudnia, 2018, 9:44 am

    Witam!
    Przepis jest doskonały 🙂 Chciałam się zapytac na którym poziomie piekarnika miała Pani Struclę?
    Pozdrawiam i podziwiam

    1. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2018, 6:28 pm

      na środkowym. Pozdrawiam również:)

  2. Mama w Dużym Domu
    21 grudnia, 2018, 6:03 pm

    Czuję juz ten smak w ustach <3 Piekę na święta, razem z wieńcem makowym, który przenosi makowiec w zupełnie inną sferę doznań smakowych! Życzę cudownych Świąt!

    1. Beata Królikiewicz
      21 grudnia, 2018, 8:48 pm

      Dziękuję bardzo i wzajemnie

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)