pieczarki faszerowane z bekonem

Pieczarki faszerowane z boczkiem

Pieczarki faszerowane z boczkiem – idealna przekąska na sylwestrowy wieczór, rodzinne albo przyjacielskie party. Jeden, dwa kęsy samej esencji smaku. Na 12 sztuk pieczarek używa się tylko ok. 100 g wytopionego i osuszonego z tłuszczu, wędzonego boczku. Zatem osoby na dietach fit mogą spokojnie wcinać przekąskę bez strachu o obwody. Boczek stanowi tu raczej dodatek smakowy, jednakowoż dla smaku bardzo dużo znaczący. Można go zastąpić szynką czy dobrej jakości kiełbasą. Kapelusze pieczarek łatwo dają się napełniać wszystkim co przyjdzie nam do głowy, zatem zamiennikiem mogą być kawałeczki podsmażonego lub upieczonego kurczaka, ryby, posiekane, mielone, smażone mięso i podduszone warzywa – marchewka, seler, cebula czy papryka. Na sylwestra często szykujemy przekąski na jeden, dwa kęsy i sałatki, by było wygodnie zabrać małą porcję na talerzyk.
W tym roku zaprosiliśmy przyjaciół do wspólnego robienia sushi. Jednakowoż jakieś drobne przekąski czy słodycze na pewno też się znajdą.
Życzę wszystkim świetnej zabawy sylwestrowej i bardzo dobrego, szczęśliwego, dostatniego, Nowego Roku!

pieczarki faszerowane z boczkiem – składniki :

  • 12 sztuk dużych pieczarek
  • 2 cebule
  • mała, starta na grubych oczkach tarki marchewka
  • ząbek czosnku
  • 100 g wędzonego, surowego boczku
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 100- 150g dowolnego sera z niebieską pleśnią ( np. roquefort, lazur, gorgonzola) lub innego sera o wyraźnym smaku i zapachu
  • pietruszka lub kolendra do dekoracji
  • 1/5 łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz

pieczarki faszerowane z boczkiem – przepis

Z kapeluszy pieczarek głęboko wyciąć ogonki, przy pomocy ostro zakończonej łyżeczki wyciąć nieco trochę miąższu by stworzyć miseczkę do napełniania grzybów. Ogonki i miąższ zachować.
Boczek pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej patelni, przełożyć na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść lub bardzo drobno pokroić. Na mocno rozgrzanym tłuszczu pozostałym z wytopienia boczku mieszając podsmażyć cebulę i marchewkę, a kiedy cebula się zeszkli dodać czosnek i pokrojone w kostkę nóżki pieczarek i miąższu grzybów. Patelnia powinna być mocno rozgrzana, by pieczarki nie puściły soku. Jeśli tłuszczu jest mało, można dodać dwie łyżeczki masła lub oleju. Smażyć wszystko krótko, dodać ocet balsamiczny, wymieszać, do razu przełożyć do naczynia z podsmażonym boczkiem, ponownie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub specjalną matą.
Do podsmażonych pieczarek z boczkiem dorzucić większość pokruszonego sera, nieco okruchów zostawiając do dekoracji. Przygotowanym farszem napełnić kapelusze grzybów a następnie ułożyć je na blaszce. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Sól dodana wcześniej sprawi wyciek soku z pieczarek. Faszerowane grzyby udekorować okruchami sera, listkami pietruszki lub kolendry.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. SalvadorDali
    30 grudnia, 2018, 6:34 am

    ooo, jak na co dzień patrzę, co zjadam, tak te pieczarki są grzechu warte 😉

  2. Anna
    3 stycznia, 2019, 3:23 pm

    Do farszu dodaliśmy cały pęczek kolendry, było pyszne! 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      3 stycznia, 2019, 8:13 pm

      Lubię kolendrę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)