Kurczak pieczony w maślance
Kurczak pieczony w maślance – soczyste, dobre mięso do podania na obiad lub kolację. Nie wymaga zachodu i dużego starania. Części lub całą tuszkę ptaka zalewa się marynatą i trzyma w niej od kilku do kilkunastu godzin a nawet dłużej. Należy pamiętać by mięso po wyjęciu z lodówki przed pieczeniem miało możliwość poleżeć trochę w pokojowej temperaturze. Gwałtowne skoki – lodówka – piekarnik mają wpływ na delikatną strukturę mięsa, zatem etap pośredni przydaje się. O piekarniku z możliwością ustawienia czasu piszę prawie zawsze przy pieczonych mięsach, zachwyt mój trwa nieustająco. Kto ma i nie próbował bo nie wie jak niech się szybko uczy, bo to wielka wygoda. Ustawia się godzinę na którą mięso ma być gotowe, wyjmuje taką kurę rano z lodówki, ona sobie spokojnie już w piekarniku nabierze tej pokojowej mocy i półtorej godzinki włączy o ustalonym czasie. Wchodzisz do domu po pracy czy zakupach a tam świeża, gorąca pieczeń, gotowa już do podania.
Maślankę można stosować zamiennie z jogurtem lub kefirem.
kurczak pieczony w maślance – składniki ( na 4 osoby):
- mały kurczak (najlepiej z chowu zagrodowego) lub 4 udka czy 10 – 12 skrzydełek
- 0,5 l maślanki
- 4 ząbki czosnku (ew. 2 łyżeczki suszonego)
- półtorej łyżeczki soli
- łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- duża szczypta mielonej ostrej papryki (ilość wg. uznania)
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- łyżeczka majeranku
- dwie łyżki oleju do posmarowania formy
Kurczak pieczony w maślance – przepis
Mięso umyć i włożyć do miski czy innego naczynia lub lepiej – do foliowego woreczka strunowego jak do mrożonek.
Pozostałe składniki wymieszać w miseczce. Powstałą marynatą zalać mięso. Jeśli używamy woreczka, dobrze jest wycisnąć go tak by zostało w nim jak najmniej powietrza i marynata mogła okleić mięso. Mięso w miseczce dobrze jest obrócić w trakcie marynowania.
Odstawić wszystko do lodówki na min. 6 lub więcej godzin (do 24) .
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mięso wyjąć z marynaty, lekko otrząsnąć i ułożyć je na posmarowanej olejem blaszce czy w naczyniu żaroodpornym.
Piec ok. godzinę i 15 minut (ok. godzinę na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia, gdyby marynata wyschła można lekko podlać wszystko szklanką przegotowanej wody. Gdyby mięso zbyt mocno się rumieniło okryć luźno arkuszem papieru do pieczenia lub folią aluminiową.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
wygląda na tak soczyste mięsko..! Zapisuje i będę robić w weekend, bo udka uwielbiam 🙂
Nie wiem czy ja coś nie tak zrobiłam ale po upieczeniu z tej maślanki to wada mi się zrobiła. Ale udka ogólnie to ok.
Tak jest ok, maślanka służy tu za marynatę do lepszej faktury mięsa.