kurczak w maślance

Kurczak pieczony w maślance

Kurczak pieczony w maślance – soczyste, dobre mięso do podania na obiad lub kolację. Nie wymaga zachodu i dużego starania. Części lub całą tuszkę ptaka zalewa się marynatą i trzyma w niej od kilku do kilkunastu godzin a nawet dłużej. Należy pamiętać by mięso po wyjęciu z lodówki przed pieczeniem miało możliwość poleżeć trochę w pokojowej temperaturze. Gwałtowne skoki – lodówka – piekarnik mają wpływ na delikatną strukturę mięsa, zatem etap pośredni przydaje się. O piekarniku z możliwością ustawienia czasu piszę prawie zawsze przy pieczonych mięsach, zachwyt mój trwa nieustająco. Kto ma i nie próbował bo nie wie jak niech się szybko uczy, bo to wielka wygoda. Ustawia się godzinę na którą mięso ma być gotowe, wyjmuje taką kurę rano z lodówki, ona sobie spokojnie już w piekarniku nabierze tej pokojowej mocy i półtorej godzinki włączy o ustalonym czasie. Wchodzisz do domu po pracy czy zakupach a tam świeża, gorąca pieczeń, gotowa już do podania.
Maślankę można stosować zamiennie z jogurtem lub kefirem.

kurczak pieczony w maślance – składniki ( na 4 osoby):

  • mały kurczak (najlepiej z chowu zagrodowego) lub 4 udka czy 10 – 12 skrzydełek
  • 0,5 l maślanki
  • 4 ząbki czosnku (ew. 2 łyżeczki suszonego)
  • półtorej łyżeczki soli
  • łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • duża szczypta mielonej ostrej papryki (ilość wg. uznania)
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • dwie łyżki oleju do posmarowania formy

Kurczak pieczony w maślance – przepis

Mięso umyć i włożyć do miski czy innego naczynia lub lepiej – do foliowego woreczka strunowego jak do mrożonek.
Pozostałe składniki wymieszać w miseczce. Powstałą marynatą zalać mięso. Jeśli używamy woreczka, dobrze jest wycisnąć go tak by zostało w nim jak najmniej powietrza i marynata mogła okleić mięso. Mięso w miseczce dobrze jest obrócić w trakcie marynowania.
Odstawić wszystko do lodówki na min. 6 lub więcej godzin (do 24) .
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mięso wyjąć z marynaty, lekko otrząsnąć i ułożyć je na posmarowanej olejem blaszce czy w naczyniu żaroodpornym.
Piec ok. godzinę i 15 minut (ok. godzinę na 1 kg mięsa).  W trakcie pieczenia, gdyby marynata wyschła można lekko podlać wszystko szklanką przegotowanej wody. Gdyby mięso zbyt mocno się rumieniło okryć luźno arkuszem papieru do pieczenia lub folią aluminiową.

 

kurczak pieczony w maślance

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. SalvadorDali
    19 listopada, 2018, 6:07 am

    wygląda na tak soczyste mięsko..! Zapisuje i będę robić w weekend, bo udka uwielbiam 🙂

  2. Beata
    3 grudnia, 2019, 8:00 pm

    Nie wiem czy ja coś nie tak zrobiłam ale po upieczeniu z tej maślanki to wada mi się zrobiła. Ale udka ogólnie to ok.

    1. Beata Królikiewicz
      4 grudnia, 2019, 3:56 pm

      Tak jest ok, maślanka służy tu za marynatę do lepszej faktury mięsa.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)