kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka trzy kolory

Kruche ciasteczka w trzech kolorach, z bardzo przyjemnie formującego się ciasta znalazłam na kilku blogach, których autorki zakrywają twarze burką i noszą czarne szaty z długim rękawem. Wiele z nich specjalizuje się w maluśkich, fikuśnych kształtach ciastek i ciasteczek, na słono i słodko, na jeden albo góra dwa kęsy. Takie zmyślne maleństwa wymagające pomysłu na ukrycie w nich maluśkiej porcyjki farszu (jeden dałam już tutaj). Na filmikach YT wygląda to bardzo prosto, zgrabne paluszki kapłanek domowego ogniska śmigają bezwysiłkowo dziesiątki i setki tycich rozmaitości. Wyobrażam je sobie jak podają je na jakimś przyjęciu, jak ciasteczka znikają w czeluściach ust Panów domostw (bo zdaje się to dla nich głównie są szykowane) lub w łapkach gromady dzieci drugich, trzecich i czwartych ich żon:)
Ciasteczka na zdjęciu są odległymi kuzynami opisywanych powyżej dobroci. Ciasto jest fantastycznie elastyczne i modelujące się. Kulki zgrabnie dały się ulepić. Poległam nieco na formowaniu ich w taki sposób, by stały się ślicznymi, gładkimi bączkami z równiuśką spiralką trzech kolorów. Jakie ciastka znaczy – taka kapłanka 🙂 Zapytałam na Insta i FB , nikt nie zgłosił, że kształt eliminuje wstawienie przepisu. No to daję, ulepcie jak to możliwe, dla radości:)

Kruche ciasteczka – na ok. 20 – 25 ciastek:

  • 100 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru pudru (ok. 100g)
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej (lub tyle ile ciasto „zabierze” i stanie się podobne do delikatnie rozgrzanej w rękach plasteliny)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Kruche ciasteczka – przepis

Pokrojone w kostkę masło, jajko, olej, wanilię, cukier puder, mąkę i proszek zagnieść ręcznie lub przy pomocy malaksera.
Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Podzielić masę na trzy części. Do jednej dodać pół łyżki kakao, zagniatać do uzyskania jednolitego koloru masy. Do drugiej części dodać półtorej łyżki kakao, zagnieść. Trzecią pozostawić jasną. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości małego orzecha laskowego.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik ustawić na 180 stopni, z funkcją góra-dół.
Kulki układać w kółeczko – ciemna, jaśniejsza, jasna, ciemna, jaśniejsza jasna. Położyć na dłoni, przykryć drugą ręką, skleić kulki ze sobą i lekko obrócić górną część by powstał kształt dysku przypominający dzięcięcą zabawkę – bączka lub jak kto woli – talerz ufo.
Układać ciastka na blaszce, wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut.

kruche ciasteczka   kruche ciasteczka kruche ciasteczka

 

 

 

 

 

 

 

Mkruche ciasteczka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Kulinarne Wyskoki
    14 listopada, 2018, 8:38 pm

    Jakie słodziaki z tych ciastek! Kruche najlepsze 🙂

  2. Kasia
    18 listopada, 2018, 2:49 pm

    Robiłyśmy dzisiaj z córką, wyszły przepyszne, choć wyglądem odbiegają od oryginału ? na pewno jeszcze nie raz zrobimy

  3. Justyna
    16 grudnia, 2020, 3:47 pm

    Jaka temperatura piekarnika?

    1. Beata Królikiewicz
      16 grudnia, 2020, 10:44 pm

      piekarnik ustawić na 180 stopni, z funkcją góra-dół.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)