Filet z kurczaka duszony z warzywami
Filety z kurczaka z warzywami – zdrowy, lekkostrawny obiad, idealny dla całej rodziny. Wskazany też dla osób trzymających dietę fit albo rekonwalescentów. Kto ma ochotę na podkręcenie smaku i diet żadnych przestrzegać nie musi, niech w ostatniej fazie przygotowania chluśnie w rondel czy patelnię słodką śmietanką albo da łyżkę sera mascarpone. Jak wiadomo, dobry tłuszcz jest nośnikiem smaku, ze śmietanką wszystko smakuje lepiej:)
Zazwyczaj przygotowanie duszonych mięs rozpoczynam od podsmażenia pokrojonej w kostkę cebuli. Ominąć ją należy jeśli ktoś z domowników ma problemy z żołądkiem, smażona cebula nie należy do lekkostrawnych. Prosty, szybki obiad, nic skomplikowanego i wymyślnego. Jednakowoż – dobre.
Filet z kurczaka duszony z warzywami – składniki (na 4 osoby):
- 2-4 filety z kurczaka (ok. 400 g – 500 g)
- mała cebula
- ok. 200 g kalafiora lub brokuła
- 150 g zielonego groszku ( z puszki lub mrożonego)
- mała marchewka
- łyżeczka klarowanego masła lub dwie łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki, świeżo mielony pieprz, szczypta kurkumy, ew. sproszkowane chilli – ilość wg. uznania
- ew. łyżka mascarpone lub 150 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
- łyżka siekanego koperku, kolendry lub natki pietruszki
Filet z kurczaka z warzywami – przepis
Pierś z kurczaka pokroić na cienkie filety, w paseczki lub kostkę. Oprószyć solą i przyprawami. Odstawić.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Przesunąć ją na bok i włożyć pokrojone mięso. Podsmażyć z obu stron. Dodać podzielonego na małe różyczki kalafiora lub brokuła, groszek i stratą na grubych oczkach tarki marchewkę. Podlać wszystko połową szklanki wody lub jeśli mamy – rosołu. Przykryć pokrywką o dusić ok. 15 – 20 minut aż warzywa będą całkowicie miękkie. Ew. dosolić lub przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać mascarpone lub śmietankę, wymieszać i gotować chwilę bez przykrycia. Jeśli sos ma być bardziej gęsty – można oprószyć wszystko łyżeczką mąki, wymieszać i gotować jeszcze minutę czy dwie. Całość posypać siekaną zieleniną. Można podać z ziemniakami, pieczywem, ryżem czy kaszami.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
bardzo często taka postać dania gości na mym stole, czy w pojemniku- szybko, smacznie i pożywnie 🙂
W sam raz dla Ciebie, aktywistko:)