filet z kurczaka z warzywami

Filet z kurczaka duszony z warzywami

Filety z kurczaka z warzywami – zdrowy, lekkostrawny obiad, idealny dla całej rodziny. Wskazany też dla osób trzymających dietę fit albo rekonwalescentów. Kto ma ochotę na podkręcenie smaku i diet żadnych przestrzegać nie musi, niech w ostatniej fazie przygotowania chluśnie w rondel czy patelnię słodką śmietanką albo da łyżkę sera mascarpone. Jak wiadomo, dobry tłuszcz jest nośnikiem smaku, ze śmietanką wszystko smakuje lepiej:)
Zazwyczaj przygotowanie duszonych mięs rozpoczynam od podsmażenia pokrojonej w kostkę cebuli. Ominąć ją należy jeśli ktoś z domowników ma problemy z żołądkiem, smażona cebula nie należy do lekkostrawnych. Prosty, szybki obiad, nic skomplikowanego i wymyślnego. Jednakowoż – dobre.

Filet z kurczaka duszony z warzywami – składniki (na 4 osoby):

  • 2-4 filety z kurczaka (ok. 400 g – 500 g)
  • mała cebula
  • ok. 200 g kalafiora lub brokuła
  • 150 g zielonego groszku ( z puszki lub mrożonego)
  • mała marchewka
  • łyżeczka klarowanego masła lub dwie łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki, świeżo mielony pieprz, szczypta kurkumy, ew. sproszkowane chilli – ilość wg. uznania
  • ew. łyżka mascarpone lub 150 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
  • łyżka siekanego koperku, kolendry lub natki pietruszki

Filet z kurczaka z warzywami – przepis

Pierś z kurczaka pokroić na cienkie filety, w paseczki lub kostkę. Oprószyć solą i przyprawami. Odstawić.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Przesunąć ją na bok i włożyć pokrojone mięso. Podsmażyć z obu stron. Dodać podzielonego na małe różyczki kalafiora lub brokuła, groszek i stratą na grubych oczkach tarki marchewkę. Podlać wszystko połową szklanki wody lub jeśli mamy – rosołu. Przykryć pokrywką o dusić ok. 15 – 20 minut aż warzywa będą całkowicie miękkie. Ew. dosolić lub przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać mascarpone lub śmietankę, wymieszać i gotować chwilę bez przykrycia. Jeśli sos ma być bardziej gęsty – można oprószyć wszystko łyżeczką mąki, wymieszać i gotować jeszcze minutę czy dwie. Całość posypać siekaną zieleniną. Można podać z ziemniakami, pieczywem, ryżem czy kaszami.

 

filet z kurczaka z warzywami
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. SalvadorDali
    22 listopada, 2018, 3:05 pm

    bardzo często taka postać dania gości na mym stole, czy w pojemniku- szybko, smacznie i pożywnie 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      23 listopada, 2018, 7:36 am

      W sam raz dla Ciebie, aktywistko:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)