filet z kurczaka z warzywami

Filet z kurczaka duszony z warzywami

Filety z kurczaka z warzywami – zdrowy, lekkostrawny obiad, idealny dla całej rodziny. Wskazany też dla osób trzymających dietę fit albo rekonwalescentów. Kto ma ochotę na podkręcenie smaku i diet żadnych przestrzegać nie musi, niech w ostatniej fazie przygotowania chluśnie w rondel czy patelnię słodką śmietanką albo da łyżkę sera mascarpone. Jak wiadomo, dobry tłuszcz jest nośnikiem smaku, ze śmietanką wszystko smakuje lepiej:)
Zazwyczaj przygotowanie duszonych mięs rozpoczynam od podsmażenia pokrojonej w kostkę cebuli. Ominąć ją należy jeśli ktoś z domowników ma problemy z żołądkiem, smażona cebula nie należy do lekkostrawnych. Prosty, szybki obiad, nic skomplikowanego i wymyślnego. Jednakowoż – dobre.

Filet z kurczaka duszony z warzywami – składniki (na 4 osoby):

  • 2-4 filety z kurczaka (ok. 400 g – 500 g)
  • mała cebula
  • ok. 200 g kalafiora lub brokuła
  • 150 g zielonego groszku ( z puszki lub mrożonego)
  • mała marchewka
  • łyżeczka klarowanego masła lub dwie łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki, świeżo mielony pieprz, szczypta kurkumy, ew. sproszkowane chilli – ilość wg. uznania
  • ew. łyżka mascarpone lub 150 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
  • łyżka siekanego koperku, kolendry lub natki pietruszki

Filet z kurczaka z warzywami – przepis

Pierś z kurczaka pokroić na cienkie filety, w paseczki lub kostkę. Oprószyć solą i przyprawami. Odstawić.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Przesunąć ją na bok i włożyć pokrojone mięso. Podsmażyć z obu stron. Dodać podzielonego na małe różyczki kalafiora lub brokuła, groszek i stratą na grubych oczkach tarki marchewkę. Podlać wszystko połową szklanki wody lub jeśli mamy – rosołu. Przykryć pokrywką o dusić ok. 15 – 20 minut aż warzywa będą całkowicie miękkie. Ew. dosolić lub przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać mascarpone lub śmietankę, wymieszać i gotować chwilę bez przykrycia. Jeśli sos ma być bardziej gęsty – można oprószyć wszystko łyżeczką mąki, wymieszać i gotować jeszcze minutę czy dwie. Całość posypać siekaną zieleniną. Można podać z ziemniakami, pieczywem, ryżem czy kaszami.

 

filet z kurczaka z warzywami
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. SalvadorDali
    22 listopada, 2018, 3:05 pm

    bardzo często taka postać dania gości na mym stole, czy w pojemniku- szybko, smacznie i pożywnie 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      23 listopada, 2018, 7:36 am

      W sam raz dla Ciebie, aktywistko:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)