Bardzo dobry sernik jesienny z owocami
Bardzo dobry sernik jesienny na coraz dłuższe popołudnia i wieczory. W masie serowej znajduje się mus z dyni, którego dodatek nie jest konieczny, niech to nie przeraża tych, którzy dyni nie posiadają, a na jej wierzchu gruszki, śliwki i jabłka. No jesienna ambrozja, kremowy, sernikowy cud miód. Wszystkie składniki wymagają po prostu zmieszania, żadnych ceregieli z ubijaniem piany i delikatnym mizianiem masy. Wiem, że nie każdy ma do tego to cierpliwość, choć podobno u niektórych czasem przychodzi to z wiekiem:)
Dla uzyskania bardziej kremowego efektu stawiam sernik w piekarniku na półce – kratce grillowej, a na spód szeroką blaszkę czy inne naczynie z wrzątkiem. Znacie pewnie ten sposób na łatwiejszą wersję kąpieli wodnej, pisałam o nim kilkanaście razy. Para działa cuda, potrafi spowodować, że napuszy się nawet brownie bez proszku do pieczenia.
Ten sernik nie urośnie i nie opadnie. Zostanie sobie równiuśki jak stół, jeśli tylko wygładziło się powierzchnię masy przed pieczeniem. Kiedy macie porządny, tłusty, trzy razy mielony lub zblendowany ser, może być “wiaderkowy” ale gęsty, przynajmniej 15%, dajcie dla rozluźnienia faktury 200 ml mleka lub lepiej śmietanki, tak jak w przepisie. Kto ma ser z dyskontu – rzadki, wodnisty, podobny do serka homogenizowanego, może śmietankę zamienić na dwie łyżki masła. Tłusty, najlepszy – potrzebuje trochę rozluźnienia natomiast rzadkie i słabe sery dyskontowe mają mało treści i rozrzedzać ich już niczym nie potrzeba, za to wzbogacić je w dobry tłuszcz – nie zaszkodzi.
Bardzo dobry sernik jesienny – składniki (na formę 21- 22 cm):
Sernik można piec bez spodu lub wykonać go z 200 g pokruszonych na piasek dowolnych herbatników wymieszanych z 80 g stopionego masła. Powstałą masę należy wyspać do wyłożonej papierem formy i ugnieść ją przy pomocy zwilżonej olejem dłoni lub szklanki.
- 1 kg gęstego, białego trzykrotnie zmielonego sera
- 250 g mascarpone
- 200 ml słodkiej śmietanki 30-36%
- 4 jajka
- szklanka cukru (220g)
- ok. 0,5 kg dyni (lub 300 g gotowego musu, można go też pominąć)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (proszek) lub lepiej – 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- wnętrze wyskrobane ze środka przeciętej laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu
- 3 duże, twarde jabłka, 2 gruszki, 8-10 śliwek
- ew. śliwki lub przekrojone figi, kilka siekanych orzechów i migdałów do dekoracji
polewa czekoladowa – 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą. Dodać łyżeczkę masła i 2 łyżki mleka. Mieszać aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Cienką strużką polać owoce.
Bardzo dobry sernik jesienny – przepis
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Zagotować 1,5 l wody.
Dynię obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i udusić pod przykryciem w małej ilości wody lub upiec w piekarniku. Zblendować na mus.
Wszystkie składniki oprócz owoców zmiksować krótko w większej misce. Połączoną masę przełożyć do formy. Na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone w ósemki obrane jabłka i gruszki. Śliwki przekroić na pół nie rozcinając ich do końca, pozbawić pestek, ułożyć między innymi owocami, każdą posypać szczyptą cukru.
Na spód piekarnika wstawić szerokie naczynie z wrzątkiem. Jeśli piekarnik jest całkowicie rozgrzany, formę z masą serową ustawić na grillowej półce – kratce, na środkowym poziomie. Piec 10 minut w temp. 180 stopni, zmniejszyć temp. do 160 i piec jeszcze 50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Owoce skropić polewą.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Serniki to nasze ulubione ciasta a z dynią to już w ogóle pycha <3
Naprawdę pysznie wygląda ten sernik. Ja mam swój jeden ulubiony przepis na sernik, który zawsze wychodzi mi wybornie. Zobaczysz go na moim blogu https://amismakuje.blogspot.com/. Zapraszam!
w przepisie nie ma cukru ?
dopisałam, szklanka (220g), dziękuję.