ciasteczka owsiane z sezamem i żurawiną

Ciasteczka owsiane z sezamem i rodzynkami

Ciasteczka owsiane z sezamem i rodzynkami – chrupiące i bardzo smaczne. Ziarenka sezamu to kopalnia magnezu, wapnia, cynku, żelaza i witaminy E, obniżają ciśnienie i cholesterol, samo dobro dla włosów, kości i paznokci, no jak tu nie jeść:)
I jeszcze… obniżają poziom glukozy we krwi i działają ochronnie na odkładanie się tłuszczu w wątrobie.
U nas remont i posiłkujemy się jedzeniem na mieście lub czterodniową zupą no ale weekend i choć ciasteczka do kawy na wypadek wizyty niezapowiedzianych gości być muszą:)
Przepis banalnie prosty, w zasadzie miesza się składniki, tylko sezam i płatki wymagają podprażenia się na patelni. Nic skomplikowanego, trzeba  uważać by nie przetrzymać ich tam zbyt długo, przypalony sezam staje się gorzki i nic z tym nie da się zrobić, trzeba prażyć nowy. Rodzynki można zamienić na orzechy lub inne bakalie.

Ciasteczka owsiane z sezamem i rodzynkami (na ok. 15 sztuk) :

  • 75 g sezamu
  • 50 g masła
  • 100 płatków owsianych
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej (zwykłej, orkiszowej lub razowej)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • łyżka miodu
  • 2 jajka
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • dwie łyżki rodzynek

Ciasteczka owsiane z sezamem i rodzynkami – przepis

Piekarnik ustawić na 160 stopni z funkcją termoobieg lub 170 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozgrzać patelnię i wsypać na nią sezam. Prażyć mieszając aż stanie się lekko złoty i od razu przełożyć go do miski.
Na tej samej patelni ( uwaga by nie zostały na niej ziarenka sezamu) rozgrzać masło i wsypać płatki. Smażyć na średnim ogniu aż staną się lekko złote, posypać je cukrem. Po chwili podgrzewania powinien się stopić. Przełożyć płatki do miski z sezamem.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, wanilią i solą. Wsypać do miski z płatkami i sezamem, wymieszać. Dodać miód i roztrzepane widelcem jajka. Wszystko wymieszać.
Masę nakładać na wyłożoną papierem blaszkę formując kółka o średnicy ok. 4-5 cm. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia ciastek. Ciastka sztywnieją podczas stygnięcia.

ciasteczka owsiane z sezamem i żurawiną
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Candy Pandas
    9 września, 2018, 10:09 am

    Schrupałoby się takie ciacha 😀

  2. Gosia
    10 września, 2018, 10:12 am

    Zrobiłam, przepyszne ?

  3. Ania
    2 października, 2018, 10:18 am

    Mega chrupiące i pyszne ? to chyba będą moje ulubione ciasteczka, muszntyljo nakupić zapas sezamu ?

    1. Beata Królikiewicz
      3 października, 2018, 2:55 pm

      Też za nimi przepadam:)

  4. Edyta
    6 stycznia, 2019, 11:16 am

    Bardzo dobre ciastka. Robiłam już kilka razy i zawsze smakują, a poza tym zawsze się udają 🙂

  5. Dzoana
    1 sierpnia, 2019, 2:04 pm

    Czy można piec bez termoobiegu?

    1. Beata Królikiewicz
      1 sierpnia, 2019, 3:46 pm

      tak.

  6. Noemi
    13 sierpnia, 2019, 7:53 pm

    Przepyszne także z żurawiną.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)