ciasteczka owsiane z sezamem i żurawiną

Ciasteczka owsiane z sezamem i rodzynkami

Ciasteczka owsiane z sezamem i rodzynkami – chrupiące i bardzo smaczne. Ziarenka sezamu to kopalnia magnezu, wapnia, cynku, żelaza i witaminy E, obniżają ciśnienie i cholesterol, samo dobro dla włosów, kości i paznokci, no jak tu nie jeść:)
I jeszcze… obniżają poziom glukozy we krwi i działają ochronnie na odkładanie się tłuszczu w wątrobie.
U nas remont i posiłkujemy się jedzeniem na mieście lub czterodniową zupą no ale weekend i choć ciasteczka do kawy na wypadek wizyty niezapowiedzianych gości być muszą:)
Przepis banalnie prosty, w zasadzie miesza się składniki, tylko sezam i płatki wymagają podprażenia się na patelni. Nic skomplikowanego, trzeba  uważać by nie przetrzymać ich tam zbyt długo, przypalony sezam staje się gorzki i nic z tym nie da się zrobić, trzeba prażyć nowy. Rodzynki można zamienić na orzechy lub inne bakalie.

Ciasteczka owsiane z sezamem i rodzynkami (na ok. 15 sztuk) :

  • 75 g sezamu
  • 50 g masła
  • 100 płatków owsianych
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej (zwykłej, orkiszowej lub razowej)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • łyżka miodu
  • 2 jajka
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • dwie łyżki rodzynek

Ciasteczka owsiane z sezamem i rodzynkami – przepis

Piekarnik ustawić na 160 stopni z funkcją termoobieg lub 170 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozgrzać patelnię i wsypać na nią sezam. Prażyć mieszając aż stanie się lekko złoty i od razu przełożyć go do miski.
Na tej samej patelni ( uwaga by nie zostały na niej ziarenka sezamu) rozgrzać masło i wsypać płatki. Smażyć na średnim ogniu aż staną się lekko złote, posypać je cukrem. Po chwili podgrzewania powinien się stopić. Przełożyć płatki do miski z sezamem.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, wanilią i solą. Wsypać do miski z płatkami i sezamem, wymieszać. Dodać miód i roztrzepane widelcem jajka. Wszystko wymieszać.
Masę nakładać na wyłożoną papierem blaszkę formując kółka o średnicy ok. 4-5 cm. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia ciastek. Ciastka sztywnieją podczas stygnięcia.

ciasteczka owsiane z sezamem i żurawiną
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Candy Pandas
    9 września, 2018, 10:09 am

    Schrupałoby się takie ciacha 😀

  2. Gosia
    10 września, 2018, 10:12 am

    Zrobiłam, przepyszne ?

  3. Ania
    2 października, 2018, 10:18 am

    Mega chrupiące i pyszne ? to chyba będą moje ulubione ciasteczka, muszntyljo nakupić zapas sezamu ?

    1. Beata Królikiewicz
      3 października, 2018, 2:55 pm

      Też za nimi przepadam:)

  4. Edyta
    6 stycznia, 2019, 11:16 am

    Bardzo dobre ciastka. Robiłam już kilka razy i zawsze smakują, a poza tym zawsze się udają 🙂

  5. Dzoana
    1 sierpnia, 2019, 2:04 pm

    Czy można piec bez termoobiegu?

    1. Beata Królikiewicz
      1 sierpnia, 2019, 3:46 pm

      tak.

  6. Noemi
    13 sierpnia, 2019, 7:53 pm

    Przepyszne także z żurawiną.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)