Ciasteczka owsiane z sezamem i rodzynkami
Ciasteczka owsiane z sezamem i rodzynkami – chrupiące i bardzo smaczne. Ziarenka sezamu to kopalnia magnezu, wapnia, cynku, żelaza i witaminy E, obniżają ciśnienie i cholesterol, samo dobro dla włosów, kości i paznokci, no jak tu nie jeść:)
I jeszcze… obniżają poziom glukozy we krwi i działają ochronnie na odkładanie się tłuszczu w wątrobie.
U nas remont i posiłkujemy się jedzeniem na mieście lub czterodniową zupą no ale weekend i choć ciasteczka do kawy na wypadek wizyty niezapowiedzianych gości być muszą:)
Przepis banalnie prosty, w zasadzie miesza się składniki, tylko sezam i płatki wymagają podprażenia się na patelni. Nic skomplikowanego, trzeba uważać by nie przetrzymać ich tam zbyt długo, przypalony sezam staje się gorzki i nic z tym nie da się zrobić, trzeba prażyć nowy. Rodzynki można zamienić na orzechy lub inne bakalie.
Ciasteczka owsiane z sezamem i rodzynkami (na ok. 15 sztuk) :
- 75 g sezamu
- 50 g masła
- 100 płatków owsianych
- 3 czubate łyżki mąki pszennej (zwykłej, orkiszowej lub razowej)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu
- łyżka miodu
- 2 jajka
- kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- dwie łyżki rodzynek
Ciasteczka owsiane z sezamem i rodzynkami – przepis
Piekarnik ustawić na 160 stopni z funkcją termoobieg lub 170 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozgrzać patelnię i wsypać na nią sezam. Prażyć mieszając aż stanie się lekko złoty i od razu przełożyć go do miski.
Na tej samej patelni ( uwaga by nie zostały na niej ziarenka sezamu) rozgrzać masło i wsypać płatki. Smażyć na średnim ogniu aż staną się lekko złote, posypać je cukrem. Po chwili podgrzewania powinien się stopić. Przełożyć płatki do miski z sezamem.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, wanilią i solą. Wsypać do miski z płatkami i sezamem, wymieszać. Dodać miód i roztrzepane widelcem jajka. Wszystko wymieszać.
Masę nakładać na wyłożoną papierem blaszkę formując kółka o średnicy ok. 4-5 cm. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia ciastek. Ciastka sztywnieją podczas stygnięcia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Schrupałoby się takie ciacha 😀
Zrobiłam, przepyszne ?
Mega chrupiące i pyszne ? to chyba będą moje ulubione ciasteczka, muszntyljo nakupić zapas sezamu ?
Też za nimi przepadam:)
Bardzo dobre ciastka. Robiłam już kilka razy i zawsze smakują, a poza tym zawsze się udają 🙂
Czy można piec bez termoobiegu?
tak.
Przepyszne także z żurawiną.