bardzo dobra wódka cytrynowa

Bardzo dobra wódka cytrynowa

Bardzo dobra wódka cytrynowa, którą przywiózł do nas Benuś, prawdziwy, zawodowy trębacz od prawdziwej, klasycznej, metalowej trąbki! Jak się okazuje- również specjalista od najlepszej wódki cytrynowej. Przepysznym tym alkoholem wznosiliśmy w ostatni weekend toasty za bardzo udany, muzyczny spektakl. Kto zna nas lepiej, wie, że oprócz prowadzenia bloga i fotografii kulinarnej uprawiamy jeszcze sztukę muzyczną i występujemy gdzie się da:)
Wspomniany alkohol jest lekko słodki ale nie przesłodzony, kwaśny w sam raz. Smakował bardzo zarówno paniom jak i panom, co jak wiecie, nie jest w przypadku innych trunków takie oczywiste. Wódka cytrynowa w tej postaci nie lubi długiego leżakowania i od razu nadaje się do spożycia. Koniecznie musi stać w lodówce lub zamrażarce, w przeciwnym razie łapie goryczkę. Trzeba ją spożyć w ciągu miesiąca. Idealny prezent dla gospodarzy różnych uroczystości:)
Do słodzenia przedmiotowej cytrynówki Benek używa miodu i mówi, że nie warto inwestować w szczególnie szlachetny i kosztowny jego rodzaj. Smak i wartość umknie w natłoku procentów i cytrusowego smaku.
Bardzo dobra, mocna wódka cytrynowa (ok. 45-50%), jedna z lepszych jaką zdarzyło mi się wznieść toast w ostatnim dziesięcioleciu, bardzo, bardzo polecam. Jeśli komuś zależy na bardzo dokładnym odliczeniu procentowej zawartości alkoholu, można skorzystać z jakiegoś prostego kalkulatora, np. tutaj.

bardzo dobra wódka cytrynowa – składniki:

  • 1 l spirytusu
  • 10 cytryn
  • 5 czubatych łyżek miodu
  • 800 ml mineralnej, niegazowanej wody

Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Rolować kilka chwil ręką po kuchennym blacie, by łatwiej puszczały sok.
Pokroić na połówki i ułożyć w dużym słoju. Zalać czystym spirytusem i odstawić na 48 godzin.
Po dwóch dniach wyjąć cytryny i wycisnąć je przy pomocy zwykłej wyciskarki do cytrusów tak, by oddały cały sok i spirytus, ale jednocześnie nie za mocno, by nie dodać goryczki, która znajduje się w białej skórce za miąższem. Wyciśnięty sok wraz z niewielką ilością miąższu wlać z powrotem do słoja. Dodać miód i wodę, potrząsnąć słojem do rozmieszania. Po dwóch dniach przelać do butelek i wstawić do lodówki. Spożyć w ciągu miesiąca.

bardzo dobra wódka cytrynowa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Agnieszka
    18 września, 2018, 12:40 pm

    Rozumiem , że wodę mineralna również dodajemy ?

    1. Beata Królikiewicz
      18 września, 2018, 4:43 pm

      taaak. Nie napisałam? JUż piszę.

  2. Candy Pandas
    20 września, 2018, 8:28 am

    My nie lubimy alkoholu pod żadną postacią ale nasza mama byłaby taką smakową wódką zachwycona 🙂

  3. Patrycja
    10 grudnia, 2018, 4:32 pm

    A dlaczego trzeba ją wypić w ciągu miesiąca ??

    1. Beata Królikiewicz
      10 grudnia, 2018, 8:59 pm

      Bo potem robi się gorzka.

  4. Anita
    13 kwietnia, 2019, 6:17 pm

    tą wode kiedy dolać. bo sam spirytus nie zalal całych cytryn.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)