bardzo dobra wódka cytrynowa

Bardzo dobra wódka cytrynowa

Bardzo dobra wódka cytrynowa, którą przywiózł do nas Benuś, prawdziwy, zawodowy trębacz od prawdziwej, klasycznej, metalowej trąbki! Jak się okazuje- również specjalista od najlepszej wódki cytrynowej. Przepysznym tym alkoholem wznosiliśmy w ostatni weekend toasty za bardzo udany, muzyczny spektakl. Kto zna nas lepiej, wie, że oprócz prowadzenia bloga i fotografii kulinarnej uprawiamy jeszcze sztukę muzyczną i występujemy gdzie się da:)
Wspomniany alkohol jest lekko słodki ale nie przesłodzony, kwaśny w sam raz. Smakował bardzo zarówno paniom jak i panom, co jak wiecie, nie jest w przypadku innych trunków takie oczywiste. Wódka cytrynowa w tej postaci nie lubi długiego leżakowania i od razu nadaje się do spożycia. Koniecznie musi stać w lodówce lub zamrażarce, w przeciwnym razie łapie goryczkę. Trzeba ją spożyć w ciągu miesiąca. Idealny prezent dla gospodarzy różnych uroczystości:)
Do słodzenia przedmiotowej cytrynówki Benek używa miodu i mówi, że nie warto inwestować w szczególnie szlachetny i kosztowny jego rodzaj. Smak i wartość umknie w natłoku procentów i cytrusowego smaku.
Bardzo dobra, mocna wódka cytrynowa (ok. 45-50%), jedna z lepszych jaką zdarzyło mi się wznieść toast w ostatnim dziesięcioleciu, bardzo, bardzo polecam. Jeśli komuś zależy na bardzo dokładnym odliczeniu procentowej zawartości alkoholu, można skorzystać z jakiegoś prostego kalkulatora, np. tutaj.

bardzo dobra wódka cytrynowa – składniki:

  • 1 l spirytusu
  • 10 cytryn
  • 5 czubatych łyżek miodu
  • 800 ml mineralnej, niegazowanej wody

Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Rolować kilka chwil ręką po kuchennym blacie, by łatwiej puszczały sok.
Pokroić na połówki i ułożyć w dużym słoju. Zalać czystym spirytusem i odstawić na 48 godzin.
Po dwóch dniach wyjąć cytryny i wycisnąć je przy pomocy zwykłej wyciskarki do cytrusów tak, by oddały cały sok i spirytus, ale jednocześnie nie za mocno, by nie dodać goryczki, która znajduje się w białej skórce za miąższem. Wyciśnięty sok wraz z niewielką ilością miąższu wlać z powrotem do słoja. Dodać miód i wodę, potrząsnąć słojem do rozmieszania. Po dwóch dniach przelać do butelek i wstawić do lodówki. Spożyć w ciągu miesiąca.

bardzo dobra wódka cytrynowa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Agnieszka
    18 września, 2018, 12:40 pm

    Rozumiem , że wodę mineralna również dodajemy ?

    1. Beata Królikiewicz
      18 września, 2018, 4:43 pm

      taaak. Nie napisałam? JUż piszę.

  2. Candy Pandas
    20 września, 2018, 8:28 am

    My nie lubimy alkoholu pod żadną postacią ale nasza mama byłaby taką smakową wódką zachwycona 🙂

  3. Patrycja
    10 grudnia, 2018, 4:32 pm

    A dlaczego trzeba ją wypić w ciągu miesiąca ??

    1. Beata Królikiewicz
      10 grudnia, 2018, 8:59 pm

      Bo potem robi się gorzka.

  4. Anita
    13 kwietnia, 2019, 6:17 pm

    tą wode kiedy dolać. bo sam spirytus nie zalal całych cytryn.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)