sałatka z brokułami i kurczakiem

Sałatka z kurczakiem i brokułami

Sałatka z kurczakiem i brokułami, z dodatkiem pomidorków koktajlowych i cieniuśko pokrojonej w piórka czerwonej cebuli -pyszna. Za surową cebulą zwykle nie przepadam ale tu wyjątkowo dobrze pasuje odrobina jej ostrości. Dorzuciłam jeszcze kilka winogron dla słodyczy, prażony słonecznik dla chrupkości i wszystko zalałam lekkim, jogurtowo – majonezowym sosem z dodatkiem siekanej pietruszki.
Dla osoby takiej jak ja, która lubi słodycze ale i względnie stabilną wagę ciała – sałatki często stanowią obiad czy kolację. Wyjścia nie mam, uważać nieco muszę, pilnuję ruchu i starannie dobieram produkty. Majonez light, wyraźny w smaku i o podobnej do tradycyjnego konsystencji jest dla mnie idealnym dodatkiem do moich warzywno-białkowych posiłków.
Zwolennicy czosnkowych smaków do sosu dorzucić mogą rozgnieciony ząbek, zamiana pietruszki na koperek czy czerwonej cebuli na szalotkę także nie będzie stanowić problemu. Wykorzystajcie co macie w lodówce.
Chrupiąca sałatka z kurczakiem i brokułami, w jogurtowo -majonezowym sosie z zielonym dodatkiem – bardzo polecam, nie tylko na lato, nada się również do zabrania w pudełku do pracy, na uczelnię czy do szkoły.

Sałatka z kurczakiem i brokułami – składniki

  • brokuł
  • pierś z kurczaka lub resztki pieczeni z obiadu
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli
  • 4-5 kulek winogron
  • dwie łyżki siekanej natki pietruszki lub koperku
  • dwie łyżki nasion słonecznika lub dyni
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego light
  • szczypta chili, szczypta soli, odrobina świeżo mielonego pieprzu

Brokuła podzielić na różyczki, obciąć grube łodygi. Wrzucić na osolony łyżeczką soli wrzątek i gotować 3 minuty. Wyjąć na sito i od razu zalać bardzo zimną wodą. Pozostawić na durszlaku na kilka chwil do osuszenia, można pomóc sobie w tym papierowym ręcznikiem.
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć połową łyżeczki soli, łyżeczką czerwonej, słodkiej papryki i podsmażyć na rumiany kolor na mocno rozgrzanej patelni.
Na dużym półmisku ułożyć naprzemiennie ugotowane różyczki brokuła, kurczaka, pokrojone na połówki pomidorki i winogrona oraz cieniutko pokrojoną w półkrążki cebulę.
Majonez wymieszać z jogurtem, odrobinę osolić, dodać posiekaną zieleninę, łyżeczkę zostawić do dekoracji.
Rozgrzać suchą patelnię bez tłuszczu i wrzucić na nią pestki słonecznika. Kiedy lekko się podprażą od razu przełożyć je na talerz, lubią się przypalić nawet po wyłączeniu ognia.
Sałatkę polać sosem i udekorować siekaną zieleniną.

sałatka z brokułami i kurczakiem

Post powstał przy współpracy z partnerem bloga

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie