sałatka z brokułami i kurczakiem

Sałatka z kurczakiem i brokułami

Sałatka z kurczakiem i brokułami, z dodatkiem pomidorków koktajlowych i cieniuśko pokrojonej w piórka czerwonej cebuli -pyszna. Za surową cebulą zwykle nie przepadam ale tu wyjątkowo dobrze pasuje odrobina jej ostrości. Dorzuciłam jeszcze kilka winogron dla słodyczy, prażony słonecznik dla chrupkości i wszystko zalałam lekkim, jogurtowo – majonezowym sosem z dodatkiem siekanej pietruszki.
Dla osoby takiej jak ja, która lubi słodycze ale i względnie stabilną wagę ciała – sałatki często stanowią obiad czy kolację. Wyjścia nie mam, uważać nieco muszę, pilnuję ruchu i starannie dobieram produkty. Majonez light, wyraźny w smaku i o podobnej do tradycyjnego konsystencji jest dla mnie idealnym dodatkiem do moich warzywno-białkowych posiłków.
Zwolennicy czosnkowych smaków do sosu dorzucić mogą rozgnieciony ząbek, zamiana pietruszki na koperek czy czerwonej cebuli na szalotkę także nie będzie stanowić problemu. Wykorzystajcie co macie w lodówce.
Chrupiąca sałatka z kurczakiem i brokułami, w jogurtowo -majonezowym sosie z zielonym dodatkiem – bardzo polecam, nie tylko na lato, nada się również do zabrania w pudełku do pracy, na uczelnię czy do szkoły.

Sałatka z kurczakiem i brokułami – składniki

  • brokuł
  • pierś z kurczaka lub resztki pieczeni z obiadu
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli
  • 4-5 kulek winogron
  • dwie łyżki siekanej natki pietruszki lub koperku
  • dwie łyżki nasion słonecznika lub dyni
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego light
  • szczypta chili, szczypta soli, odrobina świeżo mielonego pieprzu

Brokuła podzielić na różyczki, obciąć grube łodygi. Wrzucić na osolony łyżeczką soli wrzątek i gotować 3 minuty. Wyjąć na sito i od razu zalać bardzo zimną wodą. Pozostawić na durszlaku na kilka chwil do osuszenia, można pomóc sobie w tym papierowym ręcznikiem.
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć połową łyżeczki soli, łyżeczką czerwonej, słodkiej papryki i podsmażyć na rumiany kolor na mocno rozgrzanej patelni.
Na dużym półmisku ułożyć naprzemiennie ugotowane różyczki brokuła, kurczaka, pokrojone na połówki pomidorki i winogrona oraz cieniutko pokrojoną w półkrążki cebulę.
Majonez wymieszać z jogurtem, odrobinę osolić, dodać posiekaną zieleninę, łyżeczkę zostawić do dekoracji.
Rozgrzać suchą patelnię bez tłuszczu i wrzucić na nią pestki słonecznika. Kiedy lekko się podprażą od razu przełożyć je na talerz, lubią się przypalić nawet po wyłączeniu ognia.
Sałatkę polać sosem i udekorować siekaną zieleniną.

sałatka z brokułami i kurczakiem

Post powstał przy współpracy z partnerem bloga

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)