kruche ciasteczka z ciasta twarogowego

Kruche ciasteczka z ciasta twarogowego

Kruche ciasteczka z ciasta twarogowego – bardzo proste w przygotowaniu i mocno chrupiące, w sam raz na osłodę lada moment nadchodzącego roku szkolnego i końca wakacji:) By herbatniki były jak najbardziej kruche, masło którego używa się do ich przygotowania powinno być dobrze schłodzone albo jeszcze lepiej – zamrożone. W ostatnim przypadku uda się je bez problemu zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W przeddzień wypiekania ciastek lub godzinę przed – wrzucam tłuszcz do zamrażarki. Jeśli mamy zwyczajnie schłodzoną kostkę z lodówki trzeba ją pociąć na możliwie najmniejsze kawałeczki i szybko wymieszać z innymi składnikami przy pomocy metalowego noża. Rąk należy użyć możliwie krótko, dopiero gdy ciasto jest już  z grubsza połączone. Niech masło jak najdłużej nie ma możliwości stopić się od temperatury naszego ciała. Posiadam mały malakser i bardzo sobie chwalę możliwość szybkiego łączenia w nim składników na kruche ciasto bez konieczności brudzenia rąk, bardzo polecam. Z ciasta twarogowego można wykonać rogaliki z dowolnym nadzieniem, jest dość elastyczne i łatwo wałkuje się na lekko podsypanym mąką blacie czy stolnicy. Kruche ciasteczka – koperty, w sam raz na dwa, trzy kęsy, idealne do ulubionej kawy czy herbaty – pyszne, bardzo je lubię.

Kruche ciasteczka z ciasta twarogowego – składniki (na ok. 40 sztuk)

  • 150 g zmrożonego masła (bez oleju lub innych dodatków)
  • 200 g białego sera (o dowolnej zawartości tłuszczu)
  • 2 szklanki mąki (300 g)
  • 2 żółtka
  • łyżka – półtorej bardzo zimnej wody
  • pół szklanki cukru (110g)  – jeśli mamy – grubej rafinady (czyli o dużych kryształkach) ale nada się też zwykły

Kruche ciasteczka z ciasta twarogowego – przepis

Masło zetrzeć do dużej miski przy pomocy tarki o dużych oczkach lub posiekać nożem na bardzo drobną kostkę. Wsypać pokruszony twaróg,  mąkę, dodać żółtka i wodę (bez cukru). Wymieszać nożem do lekkiego połączenia składników a następnie szybko zagnieść ciasto. Gdyby było zbyt twarde dodać jeszcze odrobinę wody. Przykryć je folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Rozwałkować na grubość 1 mm na podsypanym mąką blacie lub stolnicy.
Piekarnik ustawić na 170 stopni – góra dół lub 160 – termoobieg. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przy pomocy szklanki, kieliszka lub foremki wykrawać z ciasta kółka ok. 6-7 cm.
Cukier wsypać na głęboki talerz. Położyć na nim krążek ciasta, lekko docisnąć by cukier się przykleił, przewrócić na drugą stronę, docisnąć. Złożyć na pół, opanierować dociskając w cukrze z każdej strony, jeszcze raz na pół (jak naleśniki – koperty) i ponownie obtoczyć w cukrze. Każdą kopertę lekko docisnąć dłonią.
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Włożyć do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 – 25 minut do lekkiego zrumienienia ciastek.

kruche ciasteczka z ciasta twarogowego

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. Magdalena
    21 sierpnia, 2018, 6:43 pm

    pychotka!

  2. Beata
    11 grudnia, 2018, 5:04 pm

    Ile wcześniej można je przygotować? 🙂 do świąt wytrzymają?

  3. Kasia
    16 października, 2020, 1:35 pm

    Super przepis! Prosty i smaczny.
    W przypływie natchnienia dodałam troszkę skórki z cytryny i parę kropel soku i super mi to pasuje. A jaki cudny zapach z piekarnika się wydobywał 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)