Kruche ciasteczka z ciasta twarogowego
Kruche ciasteczka z ciasta twarogowego – bardzo proste w przygotowaniu i mocno chrupiące, w sam raz na osłodę lada moment nadchodzącego roku szkolnego i końca wakacji:) By herbatniki były jak najbardziej kruche, masło którego używa się do ich przygotowania powinno być dobrze schłodzone albo jeszcze lepiej – zamrożone. W ostatnim przypadku uda się je bez problemu zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W przeddzień wypiekania ciastek lub godzinę przed – wrzucam tłuszcz do zamrażarki. Jeśli mamy zwyczajnie schłodzoną kostkę z lodówki trzeba ją pociąć na możliwie najmniejsze kawałeczki i szybko wymieszać z innymi składnikami przy pomocy metalowego noża. Rąk należy użyć możliwie krótko, dopiero gdy ciasto jest już z grubsza połączone. Niech masło jak najdłużej nie ma możliwości stopić się od temperatury naszego ciała. Posiadam mały malakser i bardzo sobie chwalę możliwość szybkiego łączenia w nim składników na kruche ciasto bez konieczności brudzenia rąk, bardzo polecam. Z ciasta twarogowego można wykonać rogaliki z dowolnym nadzieniem, jest dość elastyczne i łatwo wałkuje się na lekko podsypanym mąką blacie czy stolnicy. Kruche ciasteczka – koperty, w sam raz na dwa, trzy kęsy, idealne do ulubionej kawy czy herbaty – pyszne, bardzo je lubię.
Kruche ciasteczka z ciasta twarogowego – składniki (na ok. 40 sztuk)
- 150 g zmrożonego masła (bez oleju lub innych dodatków)
- 200 g białego sera (o dowolnej zawartości tłuszczu)
- 2 szklanki mąki (300 g)
- 2 żółtka
- łyżka – półtorej bardzo zimnej wody
- pół szklanki cukru (110g) – jeśli mamy – grubej rafinady (czyli o dużych kryształkach) ale nada się też zwykły
Kruche ciasteczka z ciasta twarogowego – przepis
Masło zetrzeć do dużej miski przy pomocy tarki o dużych oczkach lub posiekać nożem na bardzo drobną kostkę. Wsypać pokruszony twaróg, mąkę, dodać żółtka i wodę (bez cukru). Wymieszać nożem do lekkiego połączenia składników a następnie szybko zagnieść ciasto. Gdyby było zbyt twarde dodać jeszcze odrobinę wody. Przykryć je folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Rozwałkować na grubość 1 mm na podsypanym mąką blacie lub stolnicy.
Piekarnik ustawić na 170 stopni – góra dół lub 160 – termoobieg. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przy pomocy szklanki, kieliszka lub foremki wykrawać z ciasta kółka ok. 6-7 cm.
Cukier wsypać na głęboki talerz. Położyć na nim krążek ciasta, lekko docisnąć by cukier się przykleił, przewrócić na drugą stronę, docisnąć. Złożyć na pół, opanierować dociskając w cukrze z każdej strony, jeszcze raz na pół (jak naleśniki – koperty) i ponownie obtoczyć w cukrze. Każdą kopertę lekko docisnąć dłonią.
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Włożyć do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 – 25 minut do lekkiego zrumienienia ciastek.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
pychotka!
Ile wcześniej można je przygotować? 🙂 do świąt wytrzymają?
Super przepis! Prosty i smaczny.
W przypływie natchnienia dodałam troszkę skórki z cytryny i parę kropel soku i super mi to pasuje. A jaki cudny zapach z piekarnika się wydobywał 🙂