Bardzo dobra zupa z pomidorów i papryki
Bardzo dobra zupa z pomidorów i papryki, bez gotowania wywaru, do przyrządzenia w 20-30 minut. Całe szykowanie odbywa się w jednym garnku, bez konieczności podsmażania składników przy pomocy innych naczyń. Do przygotowania zupy można użyć różnych kolorów papryki, nie ma znaczenia jaki wybierzemy gatunek. Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dorzucić tu którąś z ostrych papryczek, jeśli ich nie mamy, wystarczy też chilli w preferowanej ilości. Jeśli dodamy do zupy sporą ilość dobrej gatunkowo kiełbasy, przygotowany posiłek z całą pewnością wystarczy za dwudaniowy obiad. Wegetarianie mogą ją zastąpić połową puszki soczewicy lub sypnąć razem z ziemniakami trzy łyżki komosy ryżowej a masło zamienić na olej kokosowy lub rzepakowy. Bardzo dobra zupa, którą spokojnie można podać również z okazji bardziej uroczystych obiadów.
bardzo dobra zupa z pomidorów i papryki (na ok. 2,5 l zupy)
- duża łyżka masła
- dwie duże cebule
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- 150 g dobrej kiełbasy
- dwa, trzy duże pomidory
- dwie papryki – np. czerwona i żółta oraz ewentualnie mała ostra papryczka
- 5-6 ziemniaków
- starta na grubych oczkach tarki marchewka i pietruszka
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 3 kulki ziela angielskiego, dwa listki laurowe
- łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka oregano, kilka kropli tabasco (można pominąć)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- dwie łyżki siekanej natki pietruszki, koperku lub kolendry
bardzo dobra zupa z pomidorów i papryki – przepis
Cebule, paprykę, ziemniaki, kiełbasę i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę (cebula w drobną, reszta wg. uznania)
W garnku (poj. ok. 3l) podgrzać masło i wrzucić cebulę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażyć mieszając minutę dwie, aż cebula lekko się zarumieni. Dodać łyżkę słodkiej papryki i pokrojoną paprykę oraz startą marchewkę, pietruszkę, pokrojone pomidory i ziemniaki. Smażyć mieszając ok. 2-3 minuty. Zalać wszystko 2,5 l wody, dodać przyprawy i zagotować pod przykryciem. Trzymać na średnim ogniu ok. 15 minut, ziemniaki powinny być miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy, kukurydzę z puszki i zagotować. Sprawdzić czy zupa jest wystarczająco słona, ew. doprawić do smaku. Całość posypać natką pietruszki, siekanym koperkiem lub kolendrą.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Pyszna zupa z psiankami. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
Bardzo dobra zupa. Natomiast w 5L garnku udało mi się dolać niecały litr wody, bo więcej się nie zmieściło. ?
O, to ciekawe:)
Przepyszna zupa, którą ugotowałem w wersji z kiełbasą. Niby nic specjalnego, ale zapach ma nieziemski i smakowała wszystkim członkom rodziny.
Super!