Chłodnik z ogórkami i papryką
Chłodnik z ogórkami i papryką – idealny na upały, na letnie wypoczynki i kiedy nie ma się energii ani ochoty by stać przy gorącej kuchni. Potrzebny jest jogurt, kefir, kwaśne mleko albo maślanka – do wyboru oraz trochę zieleniny i jajka. Duże znaczenie dla dobrych wrażeń smakowych ma mocne schłodzenie zupy. Najlepiej przygotować ją poprzedniego dnia wieczorem, by smaki miały możliwość się połączyć. Jednakowoż najczęściej zapominam o tym, że trzeba było… Zatem wrzucam do zupy kilka kostek lodu i też jest – całkiem, całkiem. Chłodnik z ogórkami i papryką – prosty i lekki obiad w sam raz na lato, na wakacje.
Po greckim urlopie na pewno podrzucę wkrótce jakieś przepisy, jednakowoż potrzebuję kilku dni by się wdrożyć w pracę i stanąć w kuchni pełnoetatowo. Nieskomplikowane rozwiązania są na teraz jedynymi z możliwych, zwłaszcza kiedy gorąco i dużo innych ciekawych rzeczy do wykonania:)
Chłodnik z ogórkami i papryką – składniki (na 2-3 porcje)
- 2- 3 duże papryki w dowolnym kolorze
- 1 duży ogórek lub 3- 4 gruntowe
- 2 jajka ugotowane na twardo
- duży pęczek koperku lub szczypioru z cebulką
- listek mięty
- ząbek czosnku
- 1/2 l zimnego kefiru lub dobrego jogurtu, maślanki lub kwaśnego mleka
- 4-5 kostek lodu
- łyżeczka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, świeżo zmielony, pół łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, szczypta cukru
Chłodnik z ogórkami i papryką – przepis
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę, ogórki obrać i posiekać w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
Posiekać jajka i zieleninę, czosnek rozgnieść, wszystko przełożyć do miski, zalać kefirem lub jogurtem, dodać przyprawy i mocno schłodzić w lodówce. Przed podaniem dodać kostki lodu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Najlepsze orzeźwienie w te upały 😀 Dzisiaj też robimy chłodnik ale nieco inny 🙂
Moja mama na pewno by zjadła 🙂
mam ochotę na taki chłodnik:)