Szybkie ciasto z malinami. Dlaczego wyszedł zakalec?
Szybkie ciasto z malinami – pięknie pachnie, wykonuje się je migiem, udaje się też z dodatkiem lub mieszanką z jagód, malin, z porzeczkami i jeżynami. Jest wilgotne, delikatne, no w sam raz. Bez większego wysiłku można je robić w środku tygodnia, nie przysparza trudności. By owoce z grubsza trzymały fason i nie opadły na dno ciasta należy oprószyć je delikatnie mąką. Przy wykorzystaniu delikatnych malin owoce można układać na warstwach ciasta, w przypadku innych owoców można je wmieszać bez obawy o rozgniecenie.
PS Ciasto na zdjęciu ma widoczne ślady zakalca. Śpieszę się z przepisem, to i kolejne, ładniejsze upiekę w możliwie najszybszym czasie. Zazwyczaj udaje się puszyście. Podaję link do poradnika “Dlaczego wyszedł zakalec“, dużo osób pyta, podpowiadam. Tu dodałam więcej malin niż w przepisie. W przypadku jagód – śmiało dajcie pół szklanki więcej.
Szybkie ciasto z malinami – składniki( na keksówkę 25 x 11cm)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (300g)
- niepełna szklanka cukru lub ksylitolu (190g)
- 120 g miękkiego masła/oleju/oleju kokosowego
- 100 g twarogu z kostki lub kremowego, gęstego serka do smarowania pieczywa lub tzw.wiaderkowego)
- 2 jajka
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka (65ml)
- szczypta soli
- 1 szklanka umytych i osuszonych ręcznikiem papierowym malin lub jagód + 2 łyżki mąki
Na lukier – pół szklanki cukru pudru wymieszanego z łyżką soku z cytryny
owoce do dekoracji ciasta
Szybkie ciasto z malinami – przepis
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Ser włożyć do większej miski i zblendować, jeśli używamy tego w kostce. Dodać pokrojone na kawałki masło i cukier, krótko zmiksować do połączenia składników. Mieszając dodawać po jajku, kilka łyżek mąki z proszkiem i łyżce mleka, aż wszystko połączy się w jednolitą całość.
Owoce oprószyć mąką. Na dno formy wyłożyć 1/4 ciasta, ułożyć w nim możliwie symetrycznie trochę malin, wyłożyć łyżką trochę ciasta, część malin i tak do końca składników.
Wstawić ciasto do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec na środkowej półce 45 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Polać lukrem. Dodatkowo kilka malin podgrzałam w rondelku z łyżeczką cukru by uzyskać różowy syrop, stąd malinowe smugi na zdjęciu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
My lubimy zakalce 😀 Super ciacho 😀
Wyszło przepyszne 🤩 Dziękuję za przepis i za porady odnośnie zakalca 🥰
Cała przyjemność po mojej stronie!