łatwe ciasto z malinami

Szybkie ciasto z malinami. Dlaczego wyszedł zakalec?

Szybkie ciasto z malinami – pięknie pachnie, wykonuje się je migiem, udaje się też z dodatkiem lub mieszanką z jagód, malin, z porzeczkami i jeżynami. Jest wilgotne, delikatne, no w sam raz. Bez większego wysiłku można je robić w środku tygodnia, nie przysparza trudności. By owoce z grubsza trzymały fason i nie opadły na dno ciasta należy oprószyć je delikatnie mąką. Przy wykorzystaniu delikatnych malin owoce można układać na warstwach ciasta, w przypadku innych owoców można je wmieszać bez obawy o rozgniecenie.

PS Ciasto na zdjęciu ma widoczne ślady zakalca. Śpieszę się z przepisem, to i kolejne, ładniejsze upiekę w możliwie najszybszym czasie. Zazwyczaj udaje się puszyście. Podaję link do poradnika „Dlaczego wyszedł zakalec„, dużo osób pyta, podpowiadam. Tu dodałam więcej malin niż w przepisie. W przypadku jagód – śmiało dajcie pół szklanki więcej.

Szybkie ciasto z malinami – składniki( na keksówkę 25 x 11cm)

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (300g)
  • niepełna szklanka cukru lub ksylitolu  (190g)
  • 120 g miękkiego masła/oleju/oleju kokosowego
  • 100 g twarogu z kostki lub kremowego, gęstego serka do smarowania pieczywa lub tzw.wiaderkowego)
  • 2 jajka
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka (65ml)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka umytych i osuszonych ręcznikiem papierowym malin lub jagód + 2 łyżki mąki

Na lukier – pół szklanki cukru pudru wymieszanego z łyżką soku z cytryny

owoce do dekoracji ciasta

Szybkie ciasto z malinami – przepis

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Ser włożyć do większej miski i zblendować, jeśli używamy tego w kostce. Dodać  pokrojone na kawałki masło i cukier, krótko zmiksować do połączenia składników. Mieszając dodawać po jajku, kilka łyżek mąki z proszkiem i łyżce mleka, aż wszystko połączy się w jednolitą całość.
Owoce oprószyć mąką. Na dno formy wyłożyć 1/4 ciasta, ułożyć w nim możliwie symetrycznie trochę malin, wyłożyć łyżką trochę ciasta, część malin i tak do końca składników.
Wstawić ciasto do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec na środkowej półce 45 minut.  Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Polać lukrem. Dodatkowo kilka malin podgrzałam w rondelku z łyżeczką cukru by uzyskać różowy syrop, stąd malinowe smugi na zdjęciu.

łatwe ciasto z malinami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Candy Pandas
    16 lipca, 2018, 9:59 am

    My lubimy zakalce 😀 Super ciacho 😀

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)