muffinki czekoladowe z wiśniami

Muffinki czekoladowe z wiśniami

Muffinki czekoladowe z wiśniami – puszyste, wilgotne, bardzo łatwe do przygotowania ciastka, nawet w środku tygodnia i z pomocą przedszkolaka albo dwóch. Składniki miesza się łyżką, nie trzeba angażować miksera.
Jeśli wolimy łagodniejsze, czekoladowe smaki, należy zmniejszyć o połowę ilość kakao podaną w przepisie, a do polewy wykorzystać mleczną czekoladę. Daję tam wersję z czekoladą gorzką, co razem z dużą ilością ciemnego kakao tworzy muffinki o ostrzejszym, wyraźnym smaku i przydaje się do nich słodka kawa czy herbata.
W przypadku posiadania silikonowych form wystarczy przesmarować je pędzelkiem z olejem. Metalowe trzeba wyłożyć papilotkami. Zwykłe lubią się przyklejać, choć osobiście niezbyt mi to przeszkadza, można też użyć sztywniejszych, woskowanych papierków.

Muffinki czekoladowe z wiśniami – składniki (na ok. 12 sztuk) :

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g) pszennej mąki (najlepiej tortowej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • nieco więcej niż pół szklanki cukru lub ksylitolu (180g)
  • jajko
  • 100 ml oleju rzepakowego lub stopionego masła
  • 150 ml wody

polewa

  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2- 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

Muffinki czekoladowe z wiśniami – przepis

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Wiśnie pozbawić pestek. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami, najlepiej woskowanymi. Jeśli posiadamy formy silikonowe, wystarczy przesmarować je pędzelkiem zwilżonym olejem.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wsiać przez sitko do miski. Wymieszać z cukrami i solą. W osobnym naczyniu zmieszać jajko z olejem i wodą. Powstałą emulsję wlać do sypkich składników i wymieszać łyżką. Gdyby ciasto było bardzo gęste i nie dało się wymieszać można dodać nieco więcej wody.
Do każdego dołka na muffinkę wkładać 1 łyżkę masy, układać na niej po 4- 5  wiśni i przykryć drugą łyżką ciasta. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z muffinki nie powinien być oklejony ciastem.
Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka ustawionego nad drugim z wrzącą wodą. Zalać mlekiem i podgrzewać nad parą mieszając aż się rozpuści. Gdyby masa była bardzo gęsta dodać więcej mleka.

muffinki czekoladowe z wiśniami
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. magicznykociolek
    18 lipca, 2018, 6:38 am

    Idealne połączenie 🙂

  2. Candy Pandas
    25 lipca, 2018, 9:42 am

    Zawsze powtarzamy, że czekolada i wiśnie to jedno z lepszych połączeń <3 😀

  3. Ewa
    19 sierpnia, 2018, 8:54 am

    Zrobiłam, ale składników mokrych w stosunku do suchych było za mało. Żeby w ogóle móc rozmieszać ciasto, musiałam dolać niemalże drugie tyle wody. Grunt, że wyszły, urosły i nie opadły.

    1. Beata Królikiewicz
      20 sierpnia, 2018, 7:51 pm

      Daję adnotację w przepisie.

  4. Ania
    2 października, 2018, 8:26 am

    Rewelacyjne ? Ostatnio robiłam z malinami, a dzisiaj wiśnie że słoika. Szybkie i pyszne muffinki polecam ?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)