ciasteczka owsaine z jagodami

Ciasteczka owsiane z jagodami

Ciasteczka owsiane z jagodami – banalnie prosty przepis, z którym poradzi sobie przedszkolak. 7-10  minut wystarczy by wylądowały w piekarniku. Nie ma potrzeby ucierania i ubijania składników. Wystarczy jedna miska, w której miesza się wszystko łyżką. Można tu użyć świeżych  i mrożonych owoców. Sezon na nie w pełni, warto zadbać o choćby niewielki zapas mrożonych, jagodniki i ciastka zimą to rarytas nad rarytasy.
Konsystencja ciasteczek zależy od długości trzymania ich w piekarniku. Jeśli przytrzymamy je 15 minut (takie lubię najbardziej) będą wydawały się nieupieczone i miękkie ale po ostygnięciu na metalowej kratce nabiorą sztywności. Te trzymane dłużej będą bardziej chrupkie, choć nie całkowicie, mamy tu dodatek banana, on osłodzi ciastko, nada charakterystycznego smaku ale i odda płatkom wilgoć.
Ciasteczka owsiane z jagodami – zdrowa idealna przekąska a nawet śniadanie, deser do kawy, świetne na letnie odpoczynki.

Ciasteczka owsiane z jagodami – składniki ( na ok. 16 szt) :

  • 2 szklanki płatków owsianych (220g)
  • 3 łyżki cukru (najlepiej ciemnego lub ksylitolu)
  • duży, dojrzały banan ( nada się ten z poczerniałą skórką)
  • jajko (można użyć samego białka lub zastąpić dwiema łyżkami siemienia gotowanego 10 min. z połową szklanki wody)
  • pół szklanki oleju lub stopionego masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki jagód (ok. 200 g)

Piekarnik ustawić na 170 stopni. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Banana rozgnieść dobrze widelcem w większej misce. Dodać pozostałe składniki oprócz jagód. Wymieszać porządnie. Powstałą masę nakładać łyżką na papier do pieczenia formując możliwie regularne kółka ok. 5 cm średnicy. Na wierzchu każdego ciastka ułożyć po kilkanaście jagód, lekko docisnąć ręką. Włożyć blaszkę na drugą od dołu półkę całkowicie nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut.

Pozostawić do ostygnięcia na blaszce. Kiedy lekko przestygną przełożyć je na metalową kratkę.

ciasteczka owsiane z jagodami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Candy Pandas
    5 lipca, 2018, 9:19 am

    Takie ciacha na szybko są najlepsze 😀 Z porzeczkami też super smakują 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      5 lipca, 2018, 12:57 pm

      porzeczki na pewno też się sprawdzą:)

  2. Marta
    18 lipca, 2018, 8:54 am

    Właśnie „wchodzą ” do piekarnika 😉 jak rozszyfruję jak dodać zdjęcie to się podzielę efektem. Zamiast jagód dodałam żurawinę i rodzynki, a zamiast cukru syrop z agawy, dodatkowo część zrobiłam z kakao 🙂

  3. Patrycja
    25 sierpnia, 2018, 2:41 pm

    Czym można zastąpić banana?

    1. Beata Królikiewicz
      26 sierpnia, 2018, 7:46 am

      Można pominąć i dać drugie jajko.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)