Ciasteczka owsiane z jagodami
Ciasteczka owsiane z jagodami – banalnie prosty przepis, z którym poradzi sobie przedszkolak. 7-10 minut wystarczy by wylądowały w piekarniku. Nie ma potrzeby ucierania i ubijania składników. Wystarczy jedna miska, w której miesza się wszystko łyżką. Można tu użyć świeżych i mrożonych owoców. Sezon na nie w pełni, warto zadbać o choćby niewielki zapas mrożonych, jagodniki i ciastka zimą to rarytas nad rarytasy.
Konsystencja ciasteczek zależy od długości trzymania ich w piekarniku. Jeśli przytrzymamy je 15 minut (takie lubię najbardziej) będą wydawały się nieupieczone i miękkie ale po ostygnięciu na metalowej kratce nabiorą sztywności. Te trzymane dłużej będą bardziej chrupkie, choć nie całkowicie, mamy tu dodatek banana, on osłodzi ciastko, nada charakterystycznego smaku ale i odda płatkom wilgoć.
Ciasteczka owsiane z jagodami – zdrowa idealna przekąska a nawet śniadanie, deser do kawy, świetne na letnie odpoczynki.
Ciasteczka owsiane z jagodami – składniki ( na ok. 16 szt) :
- 2 szklanki płatków owsianych (220g)
- 3 łyżki cukru (najlepiej ciemnego lub ksylitolu)
- duży, dojrzały banan ( nada się ten z poczerniałą skórką)
- jajko (można użyć samego białka lub zastąpić dwiema łyżkami siemienia gotowanego 10 min. z połową szklanki wody)
- pół szklanki oleju lub stopionego masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- pół szklanki jagód (ok. 200 g)
Piekarnik ustawić na 170 stopni. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Banana rozgnieść dobrze widelcem w większej misce. Dodać pozostałe składniki oprócz jagód. Wymieszać porządnie. Powstałą masę nakładać łyżką na papier do pieczenia formując możliwie regularne kółka ok. 5 cm średnicy. Na wierzchu każdego ciastka ułożyć po kilkanaście jagód, lekko docisnąć ręką. Włożyć blaszkę na drugą od dołu półkę całkowicie nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut.
Pozostawić do ostygnięcia na blaszce. Kiedy lekko przestygną przełożyć je na metalową kratkę.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Takie ciacha na szybko są najlepsze 😀 Z porzeczkami też super smakują 🙂
porzeczki na pewno też się sprawdzą:)
Właśnie “wchodzą ” do piekarnika 😉 jak rozszyfruję jak dodać zdjęcie to się podzielę efektem. Zamiast jagód dodałam żurawinę i rodzynki, a zamiast cukru syrop z agawy, dodatkowo część zrobiłam z kakao 🙂
Czym można zastąpić banana?
Można pominąć i dać drugie jajko.