ciasteczka owsaine z jagodami

Ciasteczka owsiane z jagodami

Ciasteczka owsiane z jagodami – banalnie prosty przepis, z którym poradzi sobie przedszkolak. 7-10  minut wystarczy by wylądowały w piekarniku. Nie ma potrzeby ucierania i ubijania składników. Wystarczy jedna miska, w której miesza się wszystko łyżką. Można tu użyć świeżych  i mrożonych owoców. Sezon na nie w pełni, warto zadbać o choćby niewielki zapas mrożonych, jagodniki i ciastka zimą to rarytas nad rarytasy.
Konsystencja ciasteczek zależy od długości trzymania ich w piekarniku. Jeśli przytrzymamy je 15 minut (takie lubię najbardziej) będą wydawały się nieupieczone i miękkie ale po ostygnięciu na metalowej kratce nabiorą sztywności. Te trzymane dłużej będą bardziej chrupkie, choć nie całkowicie, mamy tu dodatek banana, on osłodzi ciastko, nada charakterystycznego smaku ale i odda płatkom wilgoć.
Ciasteczka owsiane z jagodami – zdrowa idealna przekąska a nawet śniadanie, deser do kawy, świetne na letnie odpoczynki.

Ciasteczka owsiane z jagodami – składniki ( na ok. 16 szt) :

  • 2 szklanki płatków owsianych (220g)
  • 3 łyżki cukru (najlepiej ciemnego lub ksylitolu)
  • duży, dojrzały banan ( nada się ten z poczerniałą skórką)
  • jajko (można użyć samego białka lub zastąpić dwiema łyżkami siemienia gotowanego 10 min. z połową szklanki wody)
  • pół szklanki oleju lub stopionego masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki jagód (ok. 200 g)

Piekarnik ustawić na 170 stopni. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Banana rozgnieść dobrze widelcem w większej misce. Dodać pozostałe składniki oprócz jagód. Wymieszać porządnie. Powstałą masę nakładać łyżką na papier do pieczenia formując możliwie regularne kółka ok. 5 cm średnicy. Na wierzchu każdego ciastka ułożyć po kilkanaście jagód, lekko docisnąć ręką. Włożyć blaszkę na drugą od dołu półkę całkowicie nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut.

Pozostawić do ostygnięcia na blaszce. Kiedy lekko przestygną przełożyć je na metalową kratkę.

ciasteczka owsiane z jagodami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Candy Pandas
    5 lipca, 2018, 9:19 am

    Takie ciacha na szybko są najlepsze 😀 Z porzeczkami też super smakują 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      5 lipca, 2018, 12:57 pm

      porzeczki na pewno też się sprawdzą:)

  2. Marta
    18 lipca, 2018, 8:54 am

    Właśnie „wchodzą ” do piekarnika 😉 jak rozszyfruję jak dodać zdjęcie to się podzielę efektem. Zamiast jagód dodałam żurawinę i rodzynki, a zamiast cukru syrop z agawy, dodatkowo część zrobiłam z kakao 🙂

  3. Patrycja
    25 sierpnia, 2018, 2:41 pm

    Czym można zastąpić banana?

    1. Beata Królikiewicz
      26 sierpnia, 2018, 7:46 am

      Można pominąć i dać drugie jajko.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)