Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście
Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście – jednogarnkowy, łatwy w przygotowaniu i pyszny obiad. Kto posiada piekarnik, który sam włączy i wyłączy grzałki może przygotować go rano. Od razu po powrocie z pracy będzie mógł delektować się świetnym, samoupieczonym daniem.
Mimo obecności cieniuśkich plasterków boczku dla soczystości mięsa, obiad śmiało zaliczyć można do kategorii fit. Rzecz jasna Ci, którzy nie potrzebują oszczędzać na kaloriach lub umieją zachować umiar, mogą podawać obiad z młodymi ziemniakami, pieczywem lub ryżem.
Soczyste, pachnące, pieczone mięso na młodej kapuście podane w ładnym naczyniu nada się również na bardziej uroczyste obiady. Dobrze wygląda już przed upieczeniem, pokazałam je w relacji na instagramie i od razu posypały się wiadomości z prośbą o przepis. Z przyjemnością podaję.
Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście – składniki (na ok. 4 porcje)
- ok. 0,5 – 0,6 kg piersi z kurczaka (zwykle duża podwójna lub dwie pojedyncze)
- do natarcia mięsa – pół łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki, nieco papryki ostrej, łyżeczka granulowanego czosnku i majeranku
- 4-6 cienkich plasterków boczku
- 1 duża cebula
- główka małej, młodej kapusty
- łyżka masła klarowanego lub dwie łyżki oleju
- 300 ml wody
- dwie duże łyżki koncentratu pomidorowego
- dwie łyżki śmietany lub jogurtu
- łyżeczka soli, pół łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki cukru
- ew. dwie, trzy gałązki rozmarynu
Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście – przepis
Piekarnik ustawić na 200 stopni z funkcją góra – dół.
Mięso przekroić przez całą szerokość na cienkie, szerokie plastry. Osolić, posypać słodką i ostrą papryką, łyżeczką suszonego czosnku i majeranku.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na łyżce oleju.
Kapustę pokroić w cienkie paski. Na dno naczynia żaroodpornego lub innej formy do zapiekania wyłożyć masło lub wlać olej. Włożyć poszatkowaną kapustę i cebulę, wymieszać. Do 300 ml wody dodać koncentrat pomidorowy, jogurt lub śmietanę i przyprawy. Wymieszać i płynem zalać kapustę. Na wierzchu ułożyć plastry kurczaka, każdy przykryć plasterkiem boczku. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Pyszne- spróbowałam, polecam!
Bardzo się cieszę:)
Mmm w poniedzialek od rszu zrobie. Wyglada pysznie
Czy przepis można przerobić jakoś na patelnię? Mam zepsuty piekarnik a po obejrzeniu zdjęć czuję że to właśnie chce na obiad! 😉
Można kapustę zalać płynem z przepisu i gotować w niedużym rondlu ok. 30 minut. A filety usmażyć osobno na patelni.
Zaraz będziemy jeść ?
Hmmmmmmm………..
Zazdroszczę Pani pomysłowości,niby proste przepisy,niby składniki ogólnodostępne ale wymyślić to połączenie.
Oczywiście wypróbuję i nakarmię tym moją żarłoczną koleżankę.
Już wiem jaka będzie reakcja.
Daj znać, czy poszło jak myślałaś:)
Czy trzeba przykrywać pokrywką?
Nie.
Czy można zrobić to danie w październiku? Czym zastąpić młoda kapustę?
Można, zwykłą, starą kapustą albo kapustą włoską.
Dziękuje bardzo. Jutro bedzie na obiadek. Mam nadzieję że wyjdzie
Zaraz robię 😀 zobaczymy co to wyjdzie 😀
Czy zamiast boczku będzie pasował ser żółty
Da radę, ale trzeba go położyć 5 minut przed końcem pieczenia. Nie uzyska się też tego stopnia soczystości mięsa.