Soczysty kurczak z grilla lub z patelni

Soczysty kurczak, który całą urodę i smak zawdzięcza marynacie. By mięso nabrało właściwego wyrazu, najlepiej wrzucić go w bejcę poprzedniego dnia wieczorem albo rano, np. przed wyjściem do pracy. Kto ma tylko godzinę a nawet pół- niech robi, też będzie ok, życie jest sztuką możliwego:)
Najsmaczniej będzie, jeśli danie przygotujemy z filetowanych czyli pozbawionych kości udek, można teraz dostać gotowe, już przygotowane tak mięso. Nadadzą się też piersi i skrzydełka, do wyboru, do koloru. Do samej obróbki potrzebna będzie grillowa czy zwykła patelnia i kuchenka lub ogrodowy grill i tacki. Dla wzmocnienia efektu soczystości warto dodać do potrawy kilkanaście pokrojonych na połówki, koktajlowych pomidorków. Najlepiej szukać kurczaków zagrodowych, różnica w smaku i jakości mięsa jest ogromna.
Soczysty kurczak na szybki obiad i biesiady przy grillu, uniwersalny, wszystkimsmakujący, delikatny i niezbyt kaloryczny. Bardzo namawiam do przygotowania. Takiej samej marynaty można użyć do również do karkówki lub boczku.

Soczysty kurczak z grilla lub z patelni (na 4 osoby) :

  • ok. 600 g mięsa z kurczaka (najlepiej udek pozbawionych kości)
  • ok. 300 g (kilkanaście sztuk) pomidorków koktajlowych
  • siekana natka pietruszki

na marynatę:

  • 5 łyżek oleju, półtorej łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, łyżeczka czosnku granulowanego, duża łyżka musztardy o wyraźnym smaku, łyżka słodkiego sosu sojowego lub dwie i pół łyżki zwykłego i łyżeczka miodu, dwie łyżeczki majeranku, łyżeczka oregano, dwie łyżki keczupu lub łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta cynamonu

Soczysty kurczak z grilla – przepis:

Składniki marynaty wymieszać w dużym kubku.  Jeśli używamy filetów z piersi, przekroić je na pół, na dwa cieńsze płaty. Filety z udek można naciąć wzdłuż lub ponakłuwać ostrym nożem. Marynatą zalać mięso, wymieszać i lekko wmasować by całkowicie pokryła kurczaka. Przykryć folią i odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed smażeniem czy grillowaniem wyjąć godzinę wcześniej, by mięso zdążyło nabrać pokojowej temperatury. W przypadku szybkiego przygotowania, np. godzinę przed, mięsa nie chować do lodówki.

Kawałki mięsa razem z przekrojonymi na połówki pomidorkami smażyć lub grillować po obu stronach na dobrze rozgrzanej patelni, na grillu – na tackach. W razie niepogody – można również w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

soczysty kurczak z grilla lub z patelni

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Anna
    17 maja, 2018, 7:18 am

    Witam, czy mięso smażymy razem ze skórką jeżeli używamy udek? Czy nie można zamarynować i upiec udek w całości? bez filetowania?

    1. Beata Królikiewicz
      17 maja, 2018, 2:25 pm

      Upiec można z kośćmi, tyle czasu ile waży mięso, w 200 stopniach. Smażenia z kością nie polecam, będzie trudno dosmażyć.

  2. Candy Pandas
    17 maja, 2018, 9:04 am

    Bardzo aromatyczne danie 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)