
Soczysty kurczak z grilla lub z patelni
Soczysty kurczak, który całą urodę i smak zawdzięcza marynacie. By mięso nabrało właściwego wyrazu, najlepiej wrzucić go w bejcę poprzedniego dnia wieczorem albo rano, np. przed wyjściem do pracy. Kto ma tylko godzinę a nawet pół- niech robi, też będzie ok, życie jest sztuką możliwego:)
Najsmaczniej będzie, jeśli danie przygotujemy z filetowanych czyli pozbawionych kości udek, można teraz dostać gotowe, już przygotowane tak mięso. Nadadzą się też piersi i skrzydełka, do wyboru, do koloru. Do samej obróbki potrzebna będzie grillowa czy zwykła patelnia i kuchenka lub ogrodowy grill i tacki. Dla wzmocnienia efektu soczystości warto dodać do potrawy kilkanaście pokrojonych na połówki, koktajlowych pomidorków. Najlepiej szukać kurczaków zagrodowych, różnica w smaku i jakości mięsa jest ogromna.
Soczysty kurczak na szybki obiad i biesiady przy grillu, uniwersalny, wszystkimsmakujący, delikatny i niezbyt kaloryczny. Bardzo namawiam do przygotowania. Takiej samej marynaty można użyć do również do karkówki lub boczku.
Soczysty kurczak z grilla lub z patelni (na 4 osoby) :
- ok. 600 g mięsa z kurczaka (najlepiej udek pozbawionych kości)
- ok. 300 g (kilkanaście sztuk) pomidorków koktajlowych
- siekana natka pietruszki
na marynatę:
- 5 łyżek oleju, półtorej łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, łyżeczka czosnku granulowanego, duża łyżka musztardy o wyraźnym smaku, łyżka słodkiego sosu sojowego lub dwie i pół łyżki zwykłego i łyżeczka miodu, dwie łyżeczki majeranku, łyżeczka oregano, dwie łyżki keczupu lub łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta cynamonu
Soczysty kurczak z grilla – przepis:
Składniki marynaty wymieszać w dużym kubku. Jeśli używamy filetów z piersi, przekroić je na pół, na dwa cieńsze płaty. Filety z udek można naciąć wzdłuż lub ponakłuwać ostrym nożem. Marynatą zalać mięso, wymieszać i lekko wmasować by całkowicie pokryła kurczaka. Przykryć folią i odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed smażeniem czy grillowaniem wyjąć godzinę wcześniej, by mięso zdążyło nabrać pokojowej temperatury. W przypadku szybkiego przygotowania, np. godzinę przed, mięsa nie chować do lodówki.
Kawałki mięsa razem z przekrojonymi na połówki pomidorkami smażyć lub grillować po obu stronach na dobrze rozgrzanej patelni, na grillu – na tackach. W razie niepogody – można również w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Witam, czy mięso smażymy razem ze skórką jeżeli używamy udek? Czy nie można zamarynować i upiec udek w całości? bez filetowania?
Upiec można z kośćmi, tyle czasu ile waży mięso, w 200 stopniach. Smażenia z kością nie polecam, będzie trudno dosmażyć.
Bardzo aromatyczne danie 🙂