Kotlety z kurczaka z warzywami “szarpane” – fit
Kotlety z kurczaka z warzywami, z niewiadomych powodów nazywanych szarpanymi. Być może dlatego, że mięso kroi się w kostkę nie zostawiając w spokoju jednolitego wcześniej płata mięsa. Pojęcia nie mam, ale warto przygotować, bo łatwe i bardzo smaczne.
W oryginalnym przepisie dla zlepienia masy w jedno tak, by dało się usmażyć soczyste i chrupiące kotlety występuje pszenna mąką, żółty ser i majonez. Trzeba przyznać, że smakują wtedy bosko. W wersji fit – żółty ser i majonez pomijam. Jednym ze składników jest mąka ziemniaczana ale można zastąpić ją zmielonymi z siemieniem lnianym płatkami owsianymi. Daję zmielone złociste, bo ma dużo dobrych dla zdrowia omega 3, poprawia pracę żołądka i czyni inne cuda, pisałam o nim kiedyś tu – dziesięć produktów dla zdrowia które warto jeść.
Kotlety z kurczaka z warzywami – składniki (dla 4 osób)
-
ok. 400 g piersi z kurczaka (zwykle dwie pojedyncze) – sprawdź wartości odżywcze drobiu
- duża, czerwona papryka
- 6 pieczarek
- 1/2 małej cebuli
- pół marchewki
- ząbek czosnku
- ew. łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub dwie czubate łyżki zmielonych z łyżką siemienia lnianego płatków owsianych
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- płaska łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, duża szczypta chili lub więcej, wg. uznania, 1/3 łyżeczki pieprzu
- olej lub klarowane masło do smażenia
Kotlety z kurczaka z warzywami – przepis
Mięso pokroić w ok. centymetrową kostkę, osolić, odstawić.
Paprykę, pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, czosnek drobno pokroić lub rozgnieść w wyciskarce.
Wszystkie składniki razem z pokrojonym mięsem wymieszać w jednej misce i odstawić na 10 minut.
Na patelni rozgrzać 2- 3 łyżki oleju lub łyżkę klarowanego masła. Smażyć na średnim ogniu, po obu stronach na mocno złoty kolor, przewracając mięso na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Gdyby całość była luźna i po mocnym zrumienieniu nie chciała się przewracać, trzeba dodać nieco więcej mąki.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Ciekawy pomysł na placuszki 🙂
Nasza babcia często je robi i właśnie takie zdecydowanie nie fit xD
Oooo uwielbiam takie kotleciki 😉 nie dość, że smaczne, to jeszcze wychodzi ich całkiem sporo.
Przepis wykonany. Bardzo smaczne kotleciki. Jem je już 2 dzień z rzędu xD
Nie wiem jakim cudem wychodzą takie spójne, u mnie w kawalkach wszystko wyladowalo w koszu. Nie ma szans by tego kotleta przewrócić.
jeśli pierwsza partia mocno się rozpada, trzeba ją mocno przysmażyć a do następnej dodać nieco więcej mąki.
czy mozna to upiec w piecu w mufinkach?
tak.
A jaki zrobić sos żeby z kartofelkami podać????
Np. pomidorowy. Kroisz dwie papryki,cebulę, 2 marchewki, ząbek czy dwa czosnku, podsmażasz na łyżce oliwy aż nieco zmiękną, blendujesz i dorzucasz łyżkę koncentratu,trochę soli i pieprzu.Możesz dać troszkę wody. Jeśli ma być fit – musi wystarczyć taki sos:) A jak nie musi być fit, dajesz do tego ze 100 ml śmietanki 30% wymieszanej z łyżeczką mąki i gotujesz chwil kilka bez przykrycia.
Dziękuję za przepis – pierwszy raz chyba jadłam takie kotleciki. Ja zapobiegawczo dodał od razu wiecie mąki ?