kotelty z kurczaka

Kotlety z kurczaka z warzywami “szarpane” – fit

Kotlety z kurczaka z warzywami, z niewiadomych powodów nazywanych szarpanymi. Być może dlatego, że mięso kroi się w kostkę nie zostawiając w spokoju jednolitego wcześniej płata mięsa. Pojęcia nie mam, ale warto przygotować, bo łatwe i bardzo smaczne.
W oryginalnym przepisie dla zlepienia masy w jedno tak, by dało się usmażyć soczyste i chrupiące kotlety występuje pszenna mąką, żółty ser i majonez. Trzeba przyznać, że smakują wtedy bosko. W wersji fit – żółty ser i majonez pomijam. Jednym ze składników jest mąka ziemniaczana ale można zastąpić ją zmielonymi z siemieniem lnianym płatkami owsianymi. Daję zmielone złociste, bo ma dużo dobrych dla zdrowia omega 3, poprawia pracę żołądka i czyni inne cuda, pisałam o nim kiedyś  tu – dziesięć produktów dla zdrowia które warto jeść. 

Kotlety z kurczaka z warzywami – składniki (dla 4 osób)

  • ok. 400 g piersi z kurczaka (zwykle dwie pojedyncze) – sprawdź  wartości odżywcze drobiu
  • duża, czerwona papryka
  • 6 pieczarek
  • 1/2 małej cebuli
  • pół marchewki
  • ząbek czosnku
  • ew. łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub dwie czubate łyżki  zmielonych z łyżką siemienia lnianego płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • płaska łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, duża szczypta chili lub więcej, wg. uznania, 1/3 łyżeczki pieprzu
  • olej lub klarowane masło do smażenia

Kotlety z kurczaka z warzywami – przepis

Mięso pokroić w ok. centymetrową kostkę, osolić, odstawić.
Paprykę, pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, czosnek drobno pokroić lub rozgnieść w wyciskarce.
Wszystkie składniki razem z pokrojonym mięsem wymieszać w jednej misce i odstawić na 10 minut.
Na patelni rozgrzać 2- 3 łyżki oleju lub łyżkę klarowanego masła. Smażyć na średnim ogniu, po obu stronach na mocno złoty kolor, przewracając mięso na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Gdyby całość była luźna i po mocnym zrumienieniu nie chciała się przewracać, trzeba dodać nieco więcej mąki.

kotlety z kurczaka szarpane

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. magicznykociolek
    9 maja, 2018, 7:16 am

    Ciekawy pomysł na placuszki 🙂

  2. Candy Pandas
    10 maja, 2018, 8:53 am

    Nasza babcia często je robi i właśnie takie zdecydowanie nie fit xD

  3. Aneta W.
    12 maja, 2018, 10:54 pm

    Oooo uwielbiam takie kotleciki 😉 nie dość, że smaczne, to jeszcze wychodzi ich całkiem sporo.

  4. Atariel
    31 stycznia, 2019, 4:42 pm

    Przepis wykonany. Bardzo smaczne kotleciki. Jem je już 2 dzień z rzędu xD

  5. Natalia
    4 września, 2019, 7:13 pm

    Nie wiem jakim cudem wychodzą takie spójne, u mnie w kawalkach wszystko wyladowalo w koszu. Nie ma szans by tego kotleta przewrócić.

    1. Beata Królikiewicz
      5 września, 2019, 2:30 pm

      jeśli pierwsza partia mocno się rozpada, trzeba ją mocno przysmażyć a do następnej dodać nieco więcej mąki.

  6. dara
    10 października, 2019, 10:20 am

    czy mozna to upiec w piecu w mufinkach?

    1. Beata Królikiewicz
      11 października, 2019, 4:51 pm

      tak.

  7. Marek
    12 lutego, 2020, 10:36 am

    A jaki zrobić sos żeby z kartofelkami podać????

    1. Beata Królikiewicz
      14 lutego, 2020, 2:47 pm

      Np. pomidorowy. Kroisz dwie papryki,cebulę, 2 marchewki, ząbek czy dwa czosnku, podsmażasz na łyżce oliwy aż nieco zmiękną, blendujesz i dorzucasz łyżkę koncentratu,trochę soli i pieprzu.Możesz dać troszkę wody. Jeśli ma być fit – musi wystarczyć taki sos:) A jak nie musi być fit, dajesz do tego ze 100 ml śmietanki 30% wymieszanej z łyżeczką mąki i gotujesz chwil kilka bez przykrycia.

  8. Ania
    14 marca, 2021, 6:52 pm

    Dziękuję za przepis – pierwszy raz chyba jadłam takie kotleciki. Ja zapobiegawczo dodał od razu wiecie mąki ?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie