bardzo dobre ciasto z rabarbarem

Bardzo dobre ciasto z serem i rabarbarem

Bardzo dobre ciasto z serem i rabarbarem – idealne dla łasuchów. Spodnia warstwa to ciasto jogurtowe, wierzchnia – sernik z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru. Wilgotne, warstwowe, pyszne. Słodko – kwaśne i miękkie. Składniki spodniej warstwy miesza się jak w muffinkach.  Suche w jednej misce, mokre w drugiej i łączy w jedno. Łatwizna. Podobnie z sernikiem, zblendowany z masłem twaróg miesza się z resztą produktów. Z wykonaniem poradzi sobie dziecko. By nie powstał zakalec należy wyjąć wcześniej produkty z lodówki, temperatura wszystkich powinna być jednakowa. Nie należy mieszać ciasta porządnie i długo , tylko do ich połączenia. Ciasta z proszkiem i sodą nie lubią czekać na kuchennym blacie, trzeba od razu wstawiać je do gorącego piekarnika, zatem najlepiej zachować kolejność wykonania jak w przepisie.

Bardzo dobre ciasto z rabarbarem – składniki (na formę ok. 23×28 cm)

karmelizowany rabarbar :

  • 400 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny

Cukier wyspać na patelnię, dodać wodę i podgrzewać na małym ogniu poruszając patelnią (nie mieszać łyżką) aż się rozpuści i nabierze brązowego koloru. Wrzucić pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar, skropić cytryną i mieszać podgrzewając aż wyparuje sok a kawałki zmiękną (ok. 5 minut).

na warstwę serową:

  • 350 g białego, półtłustego lub tłustego sera
  • 80 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki pszennej mąki

Masło zmiksować z cukrem, dodać zblendowany/zmielony twaróg i mąkę, wymieszać.

na spód :

  • 380 g pszennej mąki
  • 120 g cukru
  • łyżeczka cynamonu (można pominąć, ciasto będzie wtedy jasne)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml oleju lub stopionego masła
  • ew. dwie łyżki płatków migdałów podprażonych na suchej patelni

Bardzo dobre ciasto z rabarbarem – przepis :

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Suche składniki – mąkę, cukier, cynamon i sodę zmieszać w dużej misce. W osobnej wymieszać dobrze jajka, jogurt i olej. Wlać płynne składniki do suchych, krótko i NIEPORZĄDNIE , bez ubijania wymieszać łyżką, tylko tyle my masa była w miarę jednolita.
Wyłożyć ciasto do formy.
Przy pomocy łyżki, delikatnie, by warstwy się nie przemieszały, punktowo rozłożyć masę serową. Na niej karmelizowany rabarbar. Piec 40 minut, na środkowej półce piekarnika. Pieczone zbyt długo wysycha i traci przyjemną konsystencję. Pozostawić do ostudzenia w piekarniku. Można posypać płatkami migdałów lub siekanymi orzechami podprażonymi na złoto na suchej, rozgrzanej patelni.

bardzo dobre ciasto z rabarbarem

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

 



  1. magicznykociolek
    11 maja, 2018, 9:52 am

    Nie spotkałam się z takim ciastem. Wygląda apetycznie 😉

  2. Kuchcik gotuje
    11 maja, 2018, 11:02 am

    Apetycznie się prezentuje 🙂 Ciekawe połączenie, ser i rabarbar razem może dobrze smakować.

  3. Ola in the kitchen
    11 maja, 2018, 7:39 pm

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

  4. Candy Pandas
    14 maja, 2018, 9:05 am

    Jogurtowe ciasto z serem i do tego cudowny rabarbar <3 Brzmi i wygląda fantastycznie 😀

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)