ciasto z kremem i migdałami

Ciasto z kremem waniliowo – czekoladowym i migdałami

Ciasto z kremem i migdałami – nic skomplikowanego, pyszna kremówka o waniliowo – czekoladowym smaku.
Migdałowy spód to ubite białka z dodatkiem cukru i mąki migdałowej, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zmielić w młynku migdałowe płatki. Nie ma tu zatem pszennej mąki i glutenu. Jeśli zamieni się migdałowy spód na gotowe, sklepowe herbatniki, powstanie ciasto bez pieczenia, do wykonania w akademiku, na działce, na wakacjach, czy zwyczajnie- kiedy nie mamy ochoty na zmywanie większej ilości naczyń. Bezglutenowe herbatniki również są w sprzedaży, należy szukać tych z przekreślonym kłosem na opakowaniu. Migdały można zastąpić drobno siekanymi orzechami włoskimi. Do wyboru, do koloru.

Ciasto z kremem i migdałami (na formę ok. 21 x 28 cm lub tortownicę 22 cm, 9-12 porcji) – składniki :

na ciasto

  • 6 białek
  • 120 g cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)

do nasączenia :

  • 50 ml likieru amaretto z 3 łyżkami wody lub 1/4 szklanki lekko osłodzonej herbaty

na krem:

  • 6 żółtek
  • 2 budynie waniliowe z cukrem (lub bez cukru, należy dodać wtedy 4 łyżki cukru lub ksylitolu) lub 4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 50 g cukru lub ksylitolu (4 łyżki)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła

do posypania :

  • 120 g płatków migdałów

Ciasto z kremem i migdałami – przepis

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając po łyżce cukru lub ksylitolu. Przy pomocy łyżki (nie miksera) wmieszać delikatnie olej a następnie wsypać mieszając, po łyżce –  mąkę migdałową. Powstałą masę wlać do formy i piec ok. 30 minut.  Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Do dużego kubka lub wyższego naczynia wsypać budynie lub mąkę ziemniaczaną, dodać żółtka, cukier i pół szklanki (125ml) mleka. Dobrze wymieszać by nie było grudek.
Pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Wlać zawiesinę z żółtkami i intensywnie mieszać do zgęstnienia masy, najlepiej kuchenną rózgą.  Jeśli nie używamy gotowego budyniu warto też dodać kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżkę waniliowego cukru. Zestawić z ognia i dobrze ostudzić (można w garnku z zimną wodą, przyśpieszy to sprawę).
Masło pokroić w kostkę, dodać łyżkę cukru i ucierać przy pomocy miksera z ubijającymi końcówkami aż stanie się jasnym kremem. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać aż wszystko dobrze się połączy. Połowę masy przełożyć do innego naczynia.
Czekoladę połamać na kostki, przełożyć do małego rondelka i podgrzewać nad naczyniem z wrzącą wodą. Mieszać do rozpuszczenia. Wlać do jednej z części budyniowej masy, dobrze wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.

Spód z ciasta skropić alkoholem lub herbatą. Wyłożyć na niego czekoladowy krem. Posypać dwiema łyżkami płatków migdałów. Wyłożyć biały krem i delikatnie, by masy się nie przemieszały wyrównać powierzchnię.

ciasto z kremem i migdałami

ciasto kremem i migdałami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. magicznykocolek
    5 maja, 2018, 9:39 am

    Posiadasz talnet nie tylko do wypieków 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      5 maja, 2018, 3:49 pm

      Dziękuję 🙂

  2. Candy Pandas
    5 maja, 2018, 9:45 am

    O mniam i ten krem <3 Fantastyczne ciacho 🙂

  3. Radek
    24 sierpnia, 2019, 3:49 pm

    Ale jak to „pozostałe mleko”? Czy ja czytać już nie potrafię, że nie mogę znaleźć gdzie i jaką część mleka użyć przed zagotowaniem w celu przygotowania masy budyniowej?

    1. Beata Królikiewicz
      25 sierpnia, 2019, 10:12 am

      Tyle, by udało się wymieszać zawiesinę. Dopisałam.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie