Sałatka z kaszą i warzywami
Sałatka z kaszą i warzywami, posypana pokruszonym serem feta jest zdrowa, lekka, świetna na obiad albo kolację. Znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych mięs. Nie wymaga ścisłego trzymania się receptury, niech brak któregoś z warzyw nie powstrzymuje Was przed jej przygotowaniem. Rodzaj kaszy dowolny, na zdjęciu – średniej grubości kasza jęczmienna, ale można zastąpić ją kaszą gryczaną lub najzdrowszą z kasz – kaszą jaglaną.
By ugotować kaszę jęczmienną na sypko należy wcześniej przepłukać ją tak dużą ilością zimnej wody, aż ta stanie się całkiem klarowna. Ziarna zalewa się zimną wodą w ilości dwa razy i troszkę większej niż ilość kaszy. Czyli – porcja kaszy – dwie i 1/3 porcji osolonej łyżeczką soli wody. Miarką może być kubek, filiżanka, szklanka, ważne by tym samym naczyniem odmierzyć wodę. Do gotowania warto dodać łyżeczkę oleju. Gotuje się ją pod przykryciem, od zagotowania na najmniejszym ogniu, bez mieszania, 15 minut. I pozostawia na 15 minut w spokoju, już bez gotowania, pod pokrywką, by ziarna do końca wchłonęły wodę i stały się sypkie. Kaszę gryczaną zalewa się wrzątkiem, w proporcji 1 porcja kaszy, dwie porcje wody. Reszta jak w jęczmiennej.
Kaszę jaglaną dobrze jest najpierw podprażyć na suchej patelni (Chińczycy mówią, że wtedy staje się pokarmem rozgrzewającym i przyśpiesza spalanie:), przepłukać porządnie wrzątkiem na sicie, zalać dwa i pół raza większą ilością wrzątku niż ilość kaszy, osolić łyżeczką soli i gotować 15 – 18 minut pod przykryciem. Rzecz dotyczy kasz sprzedawanych w opakowaniach kilogramowych lub na wagę. Kasze w woreczkach należy przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Kto nie może żyć bez mięsa, może dodać do sałatki grillowaną pierś kurczaka lub resztki pieczeni z poprzedniego obiadu.
Sałatka z kaszą i warzywami – składniki (na dwie porcje):
- szklanka ugotowanej kaszy (ok. 250g)
- pół dużej cukinii
- 10 pomidorków koktajlowych
- 6-8 rzodkiewek
- 1/4 czerwonej cebuli
- 3 łyżki zielonego groszku (ugotowanego lub z puszki)
- dwie łyżki siekanej natki pietruszki/kolendry/szczypiorku – do wyboru
- łyżka pokruszonego sera feta
- sos – dwie solidne łyżki oleju, duża szczypta soli, dwie łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki miodu, ew. rozgnieciony ząbek czosnku, duża szczypta ostrej papryki, kilka kropli tabasco
Sałatka z kaszą i warzywami – przepis
Kaszę ugotować wg. wskazówek we wstępie wpisu. Cukinię pokroić w plastry i zgrillować lub krótko podsmażyć na patelni z odrobiną masła, lekko posolić. Szybko mięknie. Zdjąć z patelni i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Pomidorki pokroić w ćwiartki lub połówki. Rzodkiewki w grubą, cebulę w drobniejszą kostkę. Wszystkie warzywa z przepisu oraz natkę pietruszki dodać do kaszy, delikatnie przemieszać. Składniki sosu wymieszać, wlać do sałatki, ponownie delikatnie przemieszać i posypać wszystko pokruszonym serem feta. Można udekorować kiełkami lub rzeżuchą.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Sałatki – samo zdrowie 🙂
Bardzo dobry wpis przyjemnie się go czyta! 😉
pyszne połączenie!
Bardzo lubimy takie sałatki 😀