kurczak pieczony na ryżu

Kurczak pieczony na ryżu

Kurczak pieczony na ryżu – jednogarnkowy, szybki obiad lub kolacja na ciepło. Aromatyczne, smaczne, soczyste mięso można przyprawiać dowolnie, wg własnego uznania. Ryż nie wymaga wcześniejszego gotowania, wsypuje się go na dno naczynia w którym kurczak będzie się piekł. Zalewa z przyprawami i wypływające z kurczaka soki spowodują, że w trakcie pieczenia ryż nabierze miękkiej, nieco kleistej ale bardzo smacznej konsystencji. Do pieczonego z ryżem mięsa można dorzucić kawałki pokrojonej w kostkę papryki, selera naciowego albo zielonego groszku. Posiadacze kuchenek z możliwością automatycznego ustawienia na samodzielne jej włączenie i wyłączenie mogą przygotować obiad przed wyjściem do pracy albo poprzedniego dnia. Kurczak pieczony na ryżu, gorący i o idealnej porze będzie czekał gotowy w piekarniku. Ryż można również zastąpić kaszą – dobrze wypłukaną wrzątkiem jaglaną, jęczmienną lub gryczaną. Pieczarki można podsmażyć osobno na maśle, takie najbardziej mi smakują, można też piec je razem z mięsem na warstwie ryżu.

Kurczak pieczony na ryżu – składniki ( na 4 osoby):

  • 4 udka lub 8- 10 podudzi z kurczaka
  • 3 cebule
  • 200 g ryżu
  • 20 dag pieczarek
  • półtorej łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, dwie łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki, 2 łyżki oleju lub klarowanego masła do smażenia
  • zalewa – 600 ml wrzątku,  łyżka masła, 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można zastąpić pomidorami w puszce, wtedy wody dajemy do uzupełnienia tych 600 ml), łyżeczka czosnku granulowanego, pół łyżeczki chili, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka cukru, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka soli – składniki wymieszać.

Kurczak pieczony na ryżu – przepis:

Kurczaka natrzeć przyprawami i odstawić bez lodówki na przynajmniej 15 – 30 minut. Można też zrobić to w przeddzień i zostawić na noc w lodówce. Dobrze, by mięso przed pieczeniem zdążyło jednak nabrać pokojowej temperatury. Obsmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Na dno żaroodpornego naczynia lub blaszki wsypać ryż i zalać go zalewą.  Na ryżu ułożyć pokrojoną w  cienkie półkrążki cebulę i ewentualne warzywa. Na wierzchu ułożyć mięso. Wstawić do piekarnika na 180 stopni z funkcją góra – dół i piec 60- 70 minut.  Gdyby kurczak mocno się rumienił można go luźno okryć arkuszem folii aluminiowej. Pieczarki pokroić na połówki lub duże części, podsmażyć na patelni, na ostrym ogniu na łyżce masła lub oleju. Wyłożyć na mięso.

kurczak pieczony na ryżu

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. magicznykociolek
    11 kwietnia, 2018, 7:25 am

    I tym sposobem mamy nie tylko obiad 🙂

  2. Candy Pandas
    12 kwietnia, 2018, 8:38 am

    Bardzo aromatyczny obiad 🙂

  3. jozef-kz
    23 kwietnia, 2018, 8:30 am

    Wygląda super 🙂 czy mógłbym zastąpić kurczaka karkówką?

    1. Beata Królikiewicz
      23 kwietnia, 2018, 1:44 pm

      Tak.

  4. Pawel
    21 czerwca, 2018, 2:28 pm

    A ryż można zastapić kaszą?

    1. Beata Królikiewicz
      21 czerwca, 2018, 8:37 pm

      Tak.

  5. Mirka
    26 sierpnia, 2018, 1:08 pm

    Jakie można dodać inne warzywa i czy mogą być mrożone.

    1. Beata Królikiewicz
      28 sierpnia, 2018, 7:02 am

      Mogą być mrożone. Nadadzą się marchew, pietruszka, kalafior podzielony na różyczki, brokuł, bataty i szatkowana kapusta.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)