
Sernik z czekoladą i ciasteczkami
Sernik z czekoladą i ciasteczkami z dodatkiem kakao, z uwagi na bardzo efektowny wygląd i przecudną różnorodność warstw świetnie nada się na świąteczny stół i na wszystkie inne wyjątkowe okazje.
Jest łatwy w przygotowaniu, choć nieco więcej niż zwykle przy nim zmywania. W czasach gdy większość z nas ma zmywarkę – nie ma to znaczenia. Kto nie ma – zaprasza rodzinę lub przyjaciół do pomocy i niech będzie z tego radość.
Spód sernika wykonany jest z miękkiego, mojego ulubionego ciasta podobnego do brownie. Nie ma żadnego zmagania się z kruchymi twardzielami, które często porzucam przy delektowaniu się masą serową. Czekoladowa rozpusta, wielka przyjemność przygotowania i efekt murowany.
Sernik nie urośnie ani nie opadnie. Składniki należy wymieszać krótko mikserem, bez ubijania.
Sernik z czekoladą i ciasteczkami – składniki (na formę 24 cm):
na spód:
- 80g masła
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru diamant
- 3,5 łyżki mąki
- pół łyżeczki sody
- 2 jajka
masa serowa:
- 1 kg białego, tłustego sera trzykrotnie zmielonego (lub gotowca “wiaderkowego, na serniki” ) Jeśli używamy sera z dyskontu, poniżej 15% tłuszczu, dodajemy 100 g stopionego, wystudzonego masła.
- 4 jajka
- 200 g drobnego cukru lub cukru pudru diamant
- 200 ml słodkiej lub kwaśnej śmietany 30 – 36%
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- 50 g gorzkiej czekolady
- łyżka ciemnego kakao
- 12 ciastek w rodzaju oreo
do dekoracji :
- 300 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
- 2 łyżeczki żelatyny (lub 100 g sera mascarpone)
- 2 łyżki cukru-pudru diamant
- łyżeczka kakao
- 50 g białej czekolady
Sernik z czekoladą i ciasteczkami – przygotowanie:
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.
spód:
Masło, kakao, mleko i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewając na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia. Nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić lekko. Dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą, ponownie wymieszać. Masę przelać na spód i piec ok. 15 minut do ścięcia wierzchu ciasta. Wyjąć z piekarnika. Na podpieczonym cieście ułożyć ciasteczka oreo. Piekarnika nie wyłączać.
masa serowa:
Ser zmiksować krótko z cukrem, śmietaną, wanilią, dodawać po jednym jajku a na końcu budyń lub mąkę ziemniaczaną.
1/3 masy odłożyć do innej miski.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić mieszając w naczyniu ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą. Ostudzić do pokojowej temperatury. Wymieszać z odłożoną 1/3 masy serowej. Dodać łyżkę ciemnego kakao, ponownie wymieszać.
Na podpieczonym spodzie ułożyć możliwie symetrycznie 8 ciastek. Zalać je połową jasnej masy.
Przy pomocy łyżki nakładać delikatnie wykładać punktowo warstwę masy z czekoladą, delikatnie wygładzić powierzchnię.
Wyłożyć na to masę białą. 4 ciastka oreo pokruszyć i rozsypać na białej warstwie.
Na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie ( garnek, blaszkę, żaroodporne) z ok.1,5 l wrzątku. Na środkowej półce – kratce grillowej ustawić sernik. Piec 10 minut i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec kolejne 50 minut. Pozostawić do przestygnięcia w zamkniętym piekarniku. Przed podaniem chłodzić w lodówce min. 6 godzin.
Śmietankę ubić pod koniec dodając cukier i rozpuszczoną w małej ilości wrzątku, przestudzoną żelatynę. Można też usztywnić krem miksując go z mascarpone. Udekorować ciasto i posypać wiórkami startej nożykiem do obierania warzyw czekolady.
wpis przygotowany przy współpracy z partnerem bloga

Ciekawy przepis wygląda bajecznie nie zauważyłam ile sera ?
uwielbiamy serniki0 wszystkie, a ten wygląda bardzo smakowicie:)
Beata czy czytalas sklad ciastek Oreo? To jest straszna chemia i przyznam, ze jestem zaskoczona, ze cos takiego reklamujesz … Teraz sa trendy na zdrowe propozycje, a taki autorytet jak Ty powinien dawac dobry przyklad. Poza tym dziekuje za kolejny fajny przepis ! Zapisuje do wyprobowania 🙂
W ogóle nie czytałam składu. Uważam, że większość ciastek sklepowych baaaardzo słabo wypada, co często podkreślam. Podobnie rzecz ma się z czekoladkami, czekoladą, rodzynkami, świeżymi czy suszonymi owocami i innymi różnościami. Wiesz co zawiera zwykły banan albo jabłko na przykład? Są rzeczy na które wpływu nie mam. Mogę tylko zmniejszać pole rażenia. Co czynię gotując i piekąc samodzielnie. Odrzuć ciastka i daj znać jak wyszło jeśli upieczesz!:)
W środku ten sernik prezentuje się wręcz rewelacyjnie <3 Taki porządny kawał sernika to by się zjadło 😀
I choć Oreo to sama chemia jak ktoś wcześniej wspomniał to nam też się zdarza je zjeść 😉 Bo po pierwsze są pyszne a po drugie nie dajmy się zwariować i patrzeć na wszystko przez pryzmat składu. Raz na jakiś czas takie ciacho nie zaszkodzi ;P
Dzień dobry,
nie mogę się doliczyć ciastek 🙂 W składnikach jest 30 sztuk (18+12). Z tego 8 ciastek wykładamy na podpieczony spód, a 4 kruszymy do białej masy. Co zrobić z resztą?
Już skorygowałam. 12- 8 ułożonych na spodzie i 4 pokruszone do białej masy :)Tak ma ten ze zdjęcia. Ale równie dobrze można dać na spód 10 i pokruszyć sześć:)
O wow! Świetnie się prezentuje ten sernik! Uwielbiam tego typu kombinowane ciacha 😉
Witam, w składnikach masy serowej jest śmietanka. Czy należy ją porostu dolać do sera czy może wcześniej ubić?
Dolać bez ubijania.
Witam , czy mogę ten sernik przygotować już w piątek przed Świetami ?
Tak.
Sernik wyszedł mi identyczny jak na zdjęciach, A robiłam to pierwszy raz i nie jestem kulinarnym Masterchefem 😉