sernik z czekoladą i ciasteczkami

Sernik z czekoladą i ciasteczkami

Sernik z czekoladą i ciasteczkami z dodatkiem kakao, z uwagi na bardzo efektowny wygląd i przecudną różnorodność warstw świetnie nada się na świąteczny stół i na wszystkie inne wyjątkowe okazje.
Jest  łatwy w przygotowaniu, choć nieco więcej niż zwykle przy nim zmywania. W czasach gdy większość z nas ma zmywarkę – nie ma to  znaczenia. Kto nie ma – zaprasza rodzinę lub przyjaciół do pomocy i niech będzie z tego radość.
Spód sernika wykonany jest z miękkiego, mojego ulubionego ciasta podobnego do brownie. Nie ma żadnego zmagania się z kruchymi twardzielami, które często porzucam przy delektowaniu się masą serową. Czekoladowa rozpusta, wielka przyjemność przygotowania i efekt murowany.
Sernik nie urośnie ani nie opadnie. Składniki należy wymieszać krótko mikserem, bez ubijania.

sernik waniliowy z czekoladą

 

Sernik z czekoladą i ciasteczkami – składniki (na formę 24 cm):

na spód:

  • 80g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru diamant
  • 3,5 łyżki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • 2 jajka

masa serowa:

  • 1 kg białego, tłustego sera trzykrotnie zmielonego (lub gotowca “wiaderkowego, na serniki” ) Jeśli używamy sera z dyskontu, poniżej 15% tłuszczu, dodajemy 100 g stopionego, wystudzonego masła.
  • 4 jajka
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru diamant
  • 200 ml słodkiej lub kwaśnej śmietany 30 – 36%
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżka ciemnego kakao
  • 12 ciastek w rodzaju oreo

do dekoracji :

  • 300 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub 100 g sera mascarpone)
  • 2 łyżki cukru-pudru diamant
  • łyżeczka kakao
  • 50 g białej czekolady

Sernik z czekoladą i ciasteczkami – przygotowanie:

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.

spód:
Masło, kakao, mleko i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewając na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia. Nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić lekko. Dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą, ponownie wymieszać. Masę przelać na spód i piec ok. 15 minut do ścięcia wierzchu ciasta. Wyjąć z piekarnika. Na podpieczonym cieście ułożyć ciasteczka oreo. Piekarnika nie wyłączać.

masa serowa:
Ser zmiksować krótko z cukrem, śmietaną, wanilią, dodawać po jednym jajku a na końcu budyń lub mąkę ziemniaczaną.
1/3 masy odłożyć do innej miski.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić mieszając w naczyniu ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą. Ostudzić do pokojowej temperatury. Wymieszać z odłożoną 1/3 masy serowej. Dodać łyżkę ciemnego kakao, ponownie wymieszać.
Na podpieczonym spodzie ułożyć możliwie symetrycznie 8 ciastek. Zalać je połową jasnej masy.
Przy pomocy łyżki nakładać delikatnie wykładać punktowo warstwę masy z czekoladą, delikatnie wygładzić powierzchnię.
Wyłożyć na to masę białą.  4 ciastka oreo pokruszyć i rozsypać na białej warstwie.
Na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie ( garnek, blaszkę, żaroodporne) z ok.1,5 l wrzątku. Na środkowej półce – kratce grillowej ustawić sernik. Piec 10 minut i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec kolejne 50 minut. Pozostawić do przestygnięcia w zamkniętym piekarniku. Przed podaniem chłodzić w lodówce min. 6 godzin.
Śmietankę ubić pod koniec dodając cukier i rozpuszczoną w małej ilości wrzątku, przestudzoną żelatynę. Można też usztywnić krem miksując go z mascarpone. Udekorować ciasto i posypać wiórkami startej nożykiem do obierania warzyw czekolady.

sernik z czekoladą i ciasteczkami

 

wpis przygotowany przy współpracy z partnerem bloga



  1. Renata
    17 marca, 2018, 4:57 pm

    Ciekawy przepis wygląda bajecznie nie zauważyłam ile sera ?

  2. Renata
    18 marca, 2018, 12:42 pm

    uwielbiamy serniki0 wszystkie, a ten wygląda bardzo smakowicie:)

  3. Ola
    18 marca, 2018, 3:51 pm

    Beata czy czytalas sklad ciastek Oreo? To jest straszna chemia i przyznam, ze jestem zaskoczona, ze cos takiego reklamujesz … Teraz sa trendy na zdrowe propozycje, a taki autorytet jak Ty powinien dawac dobry przyklad. Poza tym dziekuje za kolejny fajny przepis ! Zapisuje do wyprobowania 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      18 marca, 2018, 4:35 pm

      W ogóle nie czytałam składu. Uważam, że większość ciastek sklepowych baaaardzo słabo wypada, co często podkreślam. Podobnie rzecz ma się z czekoladkami, czekoladą, rodzynkami, świeżymi czy suszonymi owocami i innymi różnościami. Wiesz co zawiera zwykły banan albo jabłko na przykład? Są rzeczy na które wpływu nie mam. Mogę tylko zmniejszać pole rażenia. Co czynię gotując i piekąc samodzielnie. Odrzuć ciastka i daj znać jak wyszło jeśli upieczesz!:)

  4. Candy Pandas
    19 marca, 2018, 9:47 am

    W środku ten sernik prezentuje się wręcz rewelacyjnie <3 Taki porządny kawał sernika to by się zjadło 😀
    I choć Oreo to sama chemia jak ktoś wcześniej wspomniał to nam też się zdarza je zjeść 😉 Bo po pierwsze są pyszne a po drugie nie dajmy się zwariować i patrzeć na wszystko przez pryzmat składu. Raz na jakiś czas takie ciacho nie zaszkodzi ;P

  5. Ania
    19 marca, 2018, 12:23 pm

    Dzień dobry,
    nie mogę się doliczyć ciastek 🙂 W składnikach jest 30 sztuk (18+12). Z tego 8 ciastek wykładamy na podpieczony spód, a 4 kruszymy do białej masy. Co zrobić z resztą?

    1. Beata Królikiewicz
      19 marca, 2018, 1:45 pm

      Już skorygowałam. 12- 8 ułożonych na spodzie i 4 pokruszone do białej masy :)Tak ma ten ze zdjęcia. Ale równie dobrze można dać na spód 10 i pokruszyć sześć:)

  6. Aneta W.
    22 marca, 2018, 11:57 pm

    O wow! Świetnie się prezentuje ten sernik! Uwielbiam tego typu kombinowane ciacha 😉

  7. Ewa
    29 marca, 2018, 3:36 am

    Witam, w składnikach masy serowej jest śmietanka. Czy należy ją porostu dolać do sera czy może wcześniej ubić?

    1. Beata Królikiewicz
      29 marca, 2018, 11:11 am

      Dolać bez ubijania.

  8. Mania
    29 marca, 2018, 9:16 pm

    Witam , czy mogę ten sernik przygotować już w piątek przed Świetami ?

    1. Beata Królikiewicz
      30 marca, 2018, 5:36 am

      Tak.

  9. Anita
    23 grudnia, 2019, 10:49 am

    Sernik wyszedł mi identyczny jak na zdjęciach, A robiłam to pierwszy raz i nie jestem kulinarnym Masterchefem 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie