sernik z czekoladą i ciasteczkami

Sernik z czekoladą i ciasteczkami

Sernik z czekoladą i ciasteczkami z dodatkiem kakao, z uwagi na bardzo efektowny wygląd i przecudną różnorodność warstw świetnie nada się na świąteczny stół i na wszystkie inne wyjątkowe okazje.
Jest  łatwy w przygotowaniu, choć nieco więcej niż zwykle przy nim zmywania. W czasach gdy większość z nas ma zmywarkę – nie ma to  znaczenia. Kto nie ma – zaprasza rodzinę lub przyjaciół do pomocy i niech będzie z tego radość.
Spód sernika wykonany jest z miękkiego, mojego ulubionego ciasta podobnego do brownie. Nie ma żadnego zmagania się z kruchymi twardzielami, które często porzucam przy delektowaniu się masą serową. Czekoladowa rozpusta, wielka przyjemność przygotowania i efekt murowany.
Sernik nie urośnie ani nie opadnie. Składniki należy wymieszać krótko mikserem, bez ubijania.

sernik waniliowy z czekoladą

 

Sernik z czekoladą i ciasteczkami – składniki (na formę 24 cm):

na spód:

  • 80g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru diamant
  • 3,5 łyżki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • 2 jajka

masa serowa:

  • 1 kg białego, tłustego sera trzykrotnie zmielonego (lub gotowca „wiaderkowego, na serniki” ) Jeśli używamy sera z dyskontu, poniżej 15% tłuszczu, dodajemy 100 g stopionego, wystudzonego masła.
  • 4 jajka
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru diamant
  • 200 ml słodkiej lub kwaśnej śmietany 30 – 36%
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżka ciemnego kakao
  • 12 ciastek w rodzaju oreo

do dekoracji :

  • 300 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub 100 g sera mascarpone)
  • 2 łyżki cukru-pudru diamant
  • łyżeczka kakao
  • 50 g białej czekolady

Sernik z czekoladą i ciasteczkami – przygotowanie:

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.

spód:
Masło, kakao, mleko i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewając na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia. Nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić lekko. Dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą, ponownie wymieszać. Masę przelać na spód i piec ok. 15 minut do ścięcia wierzchu ciasta. Wyjąć z piekarnika. Na podpieczonym cieście ułożyć ciasteczka oreo. Piekarnika nie wyłączać.

masa serowa:
Ser zmiksować krótko z cukrem, śmietaną, wanilią, dodawać po jednym jajku a na końcu budyń lub mąkę ziemniaczaną.
1/3 masy odłożyć do innej miski.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić mieszając w naczyniu ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą. Ostudzić do pokojowej temperatury. Wymieszać z odłożoną 1/3 masy serowej. Dodać łyżkę ciemnego kakao, ponownie wymieszać.
Na podpieczonym spodzie ułożyć możliwie symetrycznie 8 ciastek. Zalać je połową jasnej masy.
Przy pomocy łyżki nakładać delikatnie wykładać punktowo warstwę masy z czekoladą, delikatnie wygładzić powierzchnię.
Wyłożyć na to masę białą.  4 ciastka oreo pokruszyć i rozsypać na białej warstwie.
Na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie ( garnek, blaszkę, żaroodporne) z ok.1,5 l wrzątku. Na środkowej półce – kratce grillowej ustawić sernik. Piec 10 minut i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec kolejne 50 minut. Pozostawić do przestygnięcia w zamkniętym piekarniku. Przed podaniem chłodzić w lodówce min. 6 godzin.
Śmietankę ubić pod koniec dodając cukier i rozpuszczoną w małej ilości wrzątku, przestudzoną żelatynę. Można też usztywnić krem miksując go z mascarpone. Udekorować ciasto i posypać wiórkami startej nożykiem do obierania warzyw czekolady.

sernik z czekoladą i ciasteczkami

 

wpis przygotowany przy współpracy z partnerem bloga



  1. Renata
    17 marca, 2018, 4:57 pm

    Ciekawy przepis wygląda bajecznie nie zauważyłam ile sera ?

  2. Renata
    18 marca, 2018, 12:42 pm

    uwielbiamy serniki0 wszystkie, a ten wygląda bardzo smakowicie:)

  3. Ola
    18 marca, 2018, 3:51 pm

    Beata czy czytalas sklad ciastek Oreo? To jest straszna chemia i przyznam, ze jestem zaskoczona, ze cos takiego reklamujesz … Teraz sa trendy na zdrowe propozycje, a taki autorytet jak Ty powinien dawac dobry przyklad. Poza tym dziekuje za kolejny fajny przepis ! Zapisuje do wyprobowania 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      18 marca, 2018, 4:35 pm

      W ogóle nie czytałam składu. Uważam, że większość ciastek sklepowych baaaardzo słabo wypada, co często podkreślam. Podobnie rzecz ma się z czekoladkami, czekoladą, rodzynkami, świeżymi czy suszonymi owocami i innymi różnościami. Wiesz co zawiera zwykły banan albo jabłko na przykład? Są rzeczy na które wpływu nie mam. Mogę tylko zmniejszać pole rażenia. Co czynię gotując i piekąc samodzielnie. Odrzuć ciastka i daj znać jak wyszło jeśli upieczesz!:)

  4. Candy Pandas
    19 marca, 2018, 9:47 am

    W środku ten sernik prezentuje się wręcz rewelacyjnie <3 Taki porządny kawał sernika to by się zjadło 😀
    I choć Oreo to sama chemia jak ktoś wcześniej wspomniał to nam też się zdarza je zjeść 😉 Bo po pierwsze są pyszne a po drugie nie dajmy się zwariować i patrzeć na wszystko przez pryzmat składu. Raz na jakiś czas takie ciacho nie zaszkodzi ;P

  5. Ania
    19 marca, 2018, 12:23 pm

    Dzień dobry,
    nie mogę się doliczyć ciastek 🙂 W składnikach jest 30 sztuk (18+12). Z tego 8 ciastek wykładamy na podpieczony spód, a 4 kruszymy do białej masy. Co zrobić z resztą?

    1. Beata Królikiewicz
      19 marca, 2018, 1:45 pm

      Już skorygowałam. 12- 8 ułożonych na spodzie i 4 pokruszone do białej masy :)Tak ma ten ze zdjęcia. Ale równie dobrze można dać na spód 10 i pokruszyć sześć:)

  6. Aneta W.
    22 marca, 2018, 11:57 pm

    O wow! Świetnie się prezentuje ten sernik! Uwielbiam tego typu kombinowane ciacha 😉

  7. Ewa
    29 marca, 2018, 3:36 am

    Witam, w składnikach masy serowej jest śmietanka. Czy należy ją porostu dolać do sera czy może wcześniej ubić?

    1. Beata Królikiewicz
      29 marca, 2018, 11:11 am

      Dolać bez ubijania.

  8. Mania
    29 marca, 2018, 9:16 pm

    Witam , czy mogę ten sernik przygotować już w piątek przed Świetami ?

    1. Beata Królikiewicz
      30 marca, 2018, 5:36 am

      Tak.

  9. Anita
    23 grudnia, 2019, 10:49 am

    Sernik wyszedł mi identyczny jak na zdjęciach, A robiłam to pierwszy raz i nie jestem kulinarnym Masterchefem 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)