Przekąska z ciasta francuskiego
Przekąska z ciasta francuskiego, vol- au-vent (czyt. wol-o-wą). Szybkie ślimaczki na kolację, efektownie wyglądająca przegryzka na dwa kęsy. Można zabrać ją ze sobą jeśli idzie się na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną, idealna na każde święta, wystarczy ładnie ułożyć krążki na talerzykach lub półmisku, nie wyschną, nie tracą kształtu, nie trzeba pilnie chować ich do lodówki, mogą swobodnie stać na stole kilka godzin. Na towarzyskich spotkaniach przekąska szybko znika, wygląda efektownie, pysznie smakuje. Kiedy ślimaczki ostygną łatwo je odgrzać wstawiając je na kilka minut do piekarnika, ponownie stają się chrupiące. Pomysł podrzuciła mi BeeLcia – dziękulski, zapisuję do powtarzania, bo faktycznie, zgodnie z obietnicą pracy przy nich niewiele a przepisu na blogu jak do tej pory – nie ma.
Sprawa farszu jest rzeczą dowolną, jeśli zastąpimy ten z przepisu pokrojoną, ugotowaną kapustą z grzybami lub zmielonym z warzywami mięsem z rosołu, mamy paszteciki do barszczu jak malowane. Warto poszukać w sklepach gotowego ciasta francuskiego na prawdziwym maśle, z uwagi na duuuuużo lepszy niż inne smak i zdrowie- rzecz jasna.
W przepisie podałam w składnikach biały ser, jogurt i śmietanę, można kupić gotowy, smakowy, np. z dodatkiem ziół czy o innym, ulubionym smaku.
przekąska z ciasta francuskiego – składniki (na 25 kółeczek ok. 5 cm) :
- arkusz ciasta francuskiego (230g)
- 300 g białego sera
- cztery łyżki jogurtu lub śmietany
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka oregano (można pominąć lub zastąpić cząbrem, majerankiem lub innym ulubionym)
- duża garść siekanej bazylii, natki pietruszki lub kolendry (można zmieszać lub użyć suszonej, choć świeże – lepsze)
- 1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej lub ostrej papryki
- ząbek drobno posiekanego czosnku
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- kilka plastrów dowolnej wędliny długodojrzewającej w rodzaju szynki parmeńskiej
- 50 g sera w rodzaju parmezanu lub grana padano, bursztyn itp.
- roztrzepane widelcem jajko do smarowania krążków przed upieczeniem
przekąska z ciasta francuskiego – przepis
Biały ser zblendować z jogurtem lub śmietaną, dodać sól i pozostałe przyprawy.
Suszone pomidory i wędlinę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać z serem. Powstałą masę rozsmarować na arkuszu ciasta francuskiego pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni na dłuższym boku. Zwinąć wzdłuż dłuższej krawędzi, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażarki, po schłodzeniu będzie się łatwiej kroić.
Piekarnik ustawić na 200 stopni.
Ostrym nożem pokroić roladkę na centymetrowej grubości plastry. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przy pomocy pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia krążków.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Chrupiące ciasto francuskie z takim nadzieniem to jest dopiero pychotka 😀
Bardzo lubię takie ekspresówki – czasem rozsmarowuję pesto, posypuję serem i też wcinają.