Omlet ze szpinakiem i serem feta
Omlet ze szpinakiem i serem feta – dobre śniadanie, kolacja albo posiłek. Idealny po treningu, szczególnie wskazany podczas diety redukcyjnej, czyli podczas zwyczajnego odchudzania. By było jeszcze oszczędniej w kalorie, można omlet wykonywać z samych białek. Rzecz jasna, kiedy w lodówce brak szpinaku, można go zastąpić dużą ilością siekanej pietruszki , koperku, bazylii, oregano albo pominąć całkiem. Sprawa podania również pozostawia wiele możliwości. Omlet można złożyć na pół albo zwinąć w rolkę jak na zdjęciu, pociąć na krążki i spiąć wykałaczkami. Mięsożercom do takiego zawijasa można wrolować plaster szynki czy kilka płatków polędwicy. Tym niedbającym o kalorie – plastry żółtego sera, mozzarelli albo boczku. Można przesmarować rolkę rozgniecionym awokado, sosem pomidorowym, posypać szczypiorkiem czy ulubionymi, podprażonymi na patelni pestkami.
Omlet ze szpinakiem i serem feta ( na dwie porcje) :
- 50 g świeżego, drobno posiekanego szpinaku lub tego z mrożonki, rozmrożonego, odciśniętego z wody i posiekanego
- ząbek czosnku
- 3 jajka
- łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- 2 łyżki mleka lub wody
- duża szczypta soli i pieprzu
- ok. 50 g sera feta
Omlet ze szpinakiem i serem feta – przepis
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła. Wrzucić szpinak i rozgnieciony ząbek czosnku, smażyć krótką chwilę, tylko do zwiędnięcia listków. Zdjąć z patelni, patelnię umyć i wytrzeć do sucha lub użyć innej.
Jajka mocno roztrzepać z wodą lub mlekiem, przyprawami, dodać szpinak.
Na patelni rozgrzać masło, poruszać naczyniem by rozlało się po całej powierzchni.
Wlać jajka ze szpinakiem i smażyć wszystko na średnim ogniu ok. 2 minuty. Posypać omlet pokruszonym serem feta. Wyłożyć na talerz, ułożyć ulubione dodatki, zwinąć w rolkę i pociąć kawałki spinając wykałaczką lub złożyć omlet na pół.
Omlet na wytrawnie to dla nas obiad idealny 😀 Szpinakowy też bardzo lubimy a natką pietruszki też mógłby być wybitny 🙂