Łatwa zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami i zielonym groszkiem
Łatwa zapiekanka, nie wymaga gotowania makaronu, składniki usypuje się w żaroodpornym naczyniu warstwami i od razu wkłada do piekarnika. Podobnie uda się z ryżem, kaszą jaglaną, jęczmienną i gryczaną. By zmiękły do przyjaznej konsystencji należy na etapie przygotowania zapewnić im odpowiednią ilość płynu. Wystarczy zwykła, osolona woda lub lepiej – rosół. Dodatki i przyprawy można zmieniać w zależności od upodobania i zawartości lodówki. Do przygotowania zapiekanki nada się pieczeń z obiadu, resztki gulaszu, czy nawet mięso z rosołu, kukurydza, suszone pomidory, boczniaki, cukinia, różyczki brokuła, niech wyobraźnia Was niesie.
Wielokrotnie już o tym pisałam, że zbyt rzadko korzystamy z możliwości ustawienia elektronicznego włączenia i wyłączenia kuchenki. Zapiekanka jak ta lub jakieś inne, pieczone danie może być gotowe o godzinie przyjścia rodziny z pracy czy z zakupów. Warto czytać instrukcje, zdaje mi się, że żadna z moich koleżanek nie korzysta z tego cudnego ułatwienia:)
Łatwa zapiekanka z mięsem mielonym – składniki (na 4 osoby) :
- łyżeczka masła
- 300 g makaronu kolanka, świderki lub innego, niezbyt grubego
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego, drobiowego lub mieszanego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka zielonego groszku lub ok. 200 g groszku z mrożonki
- 150 g pieczarek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml jogurtu naturalnego (można zastąpić wodą)
- pół łyżeczki soli, 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1/4 łyżeczki tabasco
- 15 dag startego, twardego, żółtego sera
Łatwa zapiekanka z mięsem mielonym – przepis
Piekarnik ustawić na 200 stopni, funkcja góra- dół lub 180 stopni – z termoobiegiem.
Na dnie żaroodpornego naczynia rozłożyć masło pokrojone w kostkę. Wysypać makaron, zalać go szklanką osolonej lekko wody lub lepiej – rosołem.
Mięso wymieszać z 1/4 łyżeczki soli, rozgniecionymi ząbkami czosnku, startą na drobnej tarce lub drobno pokrojoną cebulą i szczyptą czarnego pieprzu. Rozłożyć możliwie równomiernie na makaronie. Wsypać groszek. Ułożyć na nim plasterki pieczarek. Koncentrat wymieszać z jogurtem lub wodą i przyprawami. Mieszanką zalać składniki, wszystko posypać startym, żółtym serem.
Piec 40 minut pod przykryciem z pokrywki lub folii aluminiowej. 10 minut przed końcem pieczenia pokrywkę zdjąć. W przypadku pieczenia z wyłącznikiem elektronicznym nie jest to konieczne.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Chyba wkradł się mały błąd 🙂 w tytule przepisu są pieczarki a w składzie brak … A zapiekanka w tym tygodniu zagości na mym stole 😀
Również to zauwazyłam 😉
A zapiekanka to smaczny pomysł na obiad 😉
Już poprawiam, dziękuję:)
Już dawno nie jadłyśmy takiej zapiekanki a teraz mamy na nią smaka 😀
Zapiekanka pyszna. Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Ale makaron bardzo się posklejał. Co zrobiłam źle?
Można próbować z różnymi markami. Każda trochę inaczej się rozkleja, jedne trzymają formę inne nie.
Czy mięso mielone wykładamy na makaron surowe ?
Tak.