Łatwa zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami i zielonym groszkiem

Łatwa zapiekanka, nie wymaga gotowania makaronu, składniki usypuje się w żaroodpornym naczyniu warstwami i od razu wkłada do piekarnika. Podobnie uda się z ryżem, kaszą jaglaną, jęczmienną i gryczaną. By zmiękły do przyjaznej konsystencji należy na etapie przygotowania zapewnić im odpowiednią ilość płynu. Wystarczy zwykła, osolona woda lub lepiej – rosół. Dodatki i przyprawy można zmieniać w zależności od upodobania i zawartości lodówki. Do przygotowania zapiekanki nada się pieczeń z obiadu, resztki gulaszu, czy nawet mięso z rosołu,  kukurydza, suszone pomidory, boczniaki, cukinia, różyczki brokuła, niech wyobraźnia Was niesie.
Wielokrotnie już o tym pisałam, że zbyt rzadko korzystamy z możliwości ustawienia elektronicznego włączenia i wyłączenia kuchenki.  Zapiekanka jak ta lub jakieś inne, pieczone danie może być gotowe o godzinie przyjścia rodziny z pracy czy z zakupów. Warto czytać instrukcje, zdaje mi się, że żadna z moich koleżanek nie korzysta z tego cudnego ułatwienia:)

Łatwa zapiekanka z mięsem mielonym – składniki (na 4 osoby) :

  • łyżeczka masła
  • 300 g makaronu kolanka, świderki lub innego, niezbyt grubego
  •  250 g mielonego mięsa wieprzowego, drobiowego lub mieszanego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka zielonego groszku lub ok. 200 g groszku z mrożonki
  • 150 g pieczarek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego (można zastąpić wodą)
  • pół łyżeczki soli, 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1/4 łyżeczki tabasco
  • 15 dag startego, twardego, żółtego sera

Łatwa zapiekanka z mięsem mielonym – przepis

Piekarnik ustawić na  200 stopni, funkcja góra- dół lub 180 stopni – z termoobiegiem.

Na dnie żaroodpornego naczynia rozłożyć masło pokrojone w kostkę. Wysypać makaron, zalać go szklanką osolonej lekko wody lub lepiej – rosołem.
Mięso wymieszać z 1/4 łyżeczki soli, rozgniecionymi ząbkami czosnku, startą na drobnej tarce lub drobno pokrojoną cebulą i szczyptą czarnego pieprzu. Rozłożyć możliwie równomiernie na makaronie. Wsypać groszek. Ułożyć na nim plasterki pieczarek.  Koncentrat wymieszać z jogurtem lub wodą i przyprawami. Mieszanką zalać składniki, wszystko posypać startym, żółtym serem.

Piec 40 minut pod przykryciem z pokrywki lub folii aluminiowej. 10 minut przed końcem pieczenia pokrywkę zdjąć. W przypadku pieczenia z wyłącznikiem elektronicznym nie jest to konieczne.

łatwa zapiekanka z mielonym mięsem

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. Gosia
    13 marca, 2018, 10:16 am

    Chyba wkradł się mały błąd 🙂 w tytule przepisu są pieczarki a w składzie brak … A zapiekanka w tym tygodniu zagości na mym stole 😀

    1. magicznykociolek
      13 marca, 2018, 12:13 pm

      Również to zauwazyłam 😉

      A zapiekanka to smaczny pomysł na obiad 😉

    2. Beata Królikiewicz
      13 marca, 2018, 4:22 pm

      Już poprawiam, dziękuję:)

  2. Candy Pandas
    15 marca, 2018, 10:06 am

    Już dawno nie jadłyśmy takiej zapiekanki a teraz mamy na nią smaka 😀

  3. Marzena
    14 kwietnia, 2018, 2:59 pm

    Zapiekanka pyszna. Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Ale makaron bardzo się posklejał. Co zrobiłam źle?

    1. Beata Królikiewicz
      14 kwietnia, 2018, 7:13 pm

      Można próbować z różnymi markami. Każda trochę inaczej się rozkleja, jedne trzymają formę inne nie.

  4. Lena
    6 lipca, 2018, 7:44 pm

    Czy mięso mielone wykładamy na makaron surowe ?

    1. Beata Królikiewicz
      9 lipca, 2018, 7:12 am

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)