Łatwa zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami i zielonym groszkiem

Łatwa zapiekanka, nie wymaga gotowania makaronu, składniki usypuje się w żaroodpornym naczyniu warstwami i od razu wkłada do piekarnika. Podobnie uda się z ryżem, kaszą jaglaną, jęczmienną i gryczaną. By zmiękły do przyjaznej konsystencji należy na etapie przygotowania zapewnić im odpowiednią ilość płynu. Wystarczy zwykła, osolona woda lub lepiej – rosół. Dodatki i przyprawy można zmieniać w zależności od upodobania i zawartości lodówki. Do przygotowania zapiekanki nada się pieczeń z obiadu, resztki gulaszu, czy nawet mięso z rosołu,  kukurydza, suszone pomidory, boczniaki, cukinia, różyczki brokuła, niech wyobraźnia Was niesie.
Wielokrotnie już o tym pisałam, że zbyt rzadko korzystamy z możliwości ustawienia elektronicznego włączenia i wyłączenia kuchenki.  Zapiekanka jak ta lub jakieś inne, pieczone danie może być gotowe o godzinie przyjścia rodziny z pracy czy z zakupów. Warto czytać instrukcje, zdaje mi się, że żadna z moich koleżanek nie korzysta z tego cudnego ułatwienia:)

Łatwa zapiekanka z mięsem mielonym – składniki (na 4 osoby) :

  • łyżeczka masła
  • 300 g makaronu kolanka, świderki lub innego, niezbyt grubego
  •  250 g mielonego mięsa wieprzowego, drobiowego lub mieszanego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka zielonego groszku lub ok. 200 g groszku z mrożonki
  • 150 g pieczarek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego (można zastąpić wodą)
  • pół łyżeczki soli, 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1/4 łyżeczki tabasco
  • 15 dag startego, twardego, żółtego sera

Łatwa zapiekanka z mięsem mielonym – przepis

Piekarnik ustawić na  200 stopni, funkcja góra- dół lub 180 stopni – z termoobiegiem.

Na dnie żaroodpornego naczynia rozłożyć masło pokrojone w kostkę. Wysypać makaron, zalać go szklanką osolonej lekko wody lub lepiej – rosołem.
Mięso wymieszać z 1/4 łyżeczki soli, rozgniecionymi ząbkami czosnku, startą na drobnej tarce lub drobno pokrojoną cebulą i szczyptą czarnego pieprzu. Rozłożyć możliwie równomiernie na makaronie. Wsypać groszek. Ułożyć na nim plasterki pieczarek.  Koncentrat wymieszać z jogurtem lub wodą i przyprawami. Mieszanką zalać składniki, wszystko posypać startym, żółtym serem.

Piec 40 minut pod przykryciem z pokrywki lub folii aluminiowej. 10 minut przed końcem pieczenia pokrywkę zdjąć. W przypadku pieczenia z wyłącznikiem elektronicznym nie jest to konieczne.

łatwa zapiekanka z mielonym mięsem

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. Gosia
    13 marca, 2018, 10:16 am

    Chyba wkradł się mały błąd 🙂 w tytule przepisu są pieczarki a w składzie brak … A zapiekanka w tym tygodniu zagości na mym stole 😀

    1. magicznykociolek
      13 marca, 2018, 12:13 pm

      Również to zauwazyłam 😉

      A zapiekanka to smaczny pomysł na obiad 😉

    2. Beata Królikiewicz
      13 marca, 2018, 4:22 pm

      Już poprawiam, dziękuję:)

  2. Candy Pandas
    15 marca, 2018, 10:06 am

    Już dawno nie jadłyśmy takiej zapiekanki a teraz mamy na nią smaka 😀

  3. Marzena
    14 kwietnia, 2018, 2:59 pm

    Zapiekanka pyszna. Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Ale makaron bardzo się posklejał. Co zrobiłam źle?

    1. Beata Królikiewicz
      14 kwietnia, 2018, 7:13 pm

      Można próbować z różnymi markami. Każda trochę inaczej się rozkleja, jedne trzymają formę inne nie.

  4. Lena
    6 lipca, 2018, 7:44 pm

    Czy mięso mielone wykładamy na makaron surowe ?

    1. Beata Królikiewicz
      9 lipca, 2018, 7:12 am

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)