Ciasteczka owsiane bez pieczenia
Ciasteczka owsiane bez pieczenia, z chia i masłem orzechowym. Szybki i zdrowy deser, podwieczorek lub nawet śniadanie. Bez jajek, mąki i cukru! Po przygotowaniu potrzebują kilku chwili na stężenie w lodówce. W przypadku użycia oleju kokosowego, pod wpływem ciepła miękną i rozpływają się, trzeba pilnować zatem, by po spożyciu ponownie wjechały do schłodzenia. Jeśli do ich wykonania użyje się zwykłego masła, w warunkach pokojowych dłużej trzymają kształt. Te z olejem kokosowym zajadamy i myk – ponownie do lodówki.
Zdrowy i przyjazny słodycz, łatwy do przygotowania. Wielka ilość minerałów i witamin w mega dawce dzięki ciasteczkom, bardzo przyjazny sposób dawkowania:)
Ciasteczka owsiane bez pieczenia – składniki ( na 12 ciastek ):
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (ok. 160g)
- 2 łyżki nasion chia
- ew. dwie łyżki siekanych orzechów
- garść rodzynek
- 1/3 szklanki mleka (może być kokosowe)
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (pół tabliczki)
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
Ciasteczka owsiane bez pieczenia – przepis
Płatki owsiane wymieszać z chia i rodzynkami.
Mleko, miód, masło orzechowe, olej i masło włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu mieszając do połączenia składników. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Wlać do suchych składników, wymieszać.
Przy pomocy dwóch łyżek wykładać na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia, formować możliwie okrągłe ciastka.
Schłodzić w lodówce do stężenia masy.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Na pewno są pyszne 🙂
Pyszne i zdrowe wyglądają pięknie
Uwielbiamy takie słodkości bez pieczenia <3
Beatko cudowne ciasteczka! 😛
Zrobiłam! Bardzo smaczne. Dodałam wiecej rodzynek, trochę sezamu i surowe płatki kokosowe, użyłam też mleka kokosowego. 10 minut i super ciastka gotowe 🙂
O jak dobrze ;D nie mam piekarnika i takie coś jest idealne na takie sytuacje bez wyjścia ;D
Super, pyszne ciasteczka.