Ławty bigos pieczony

Łatwy bigos pieczony

Łatwy bigos pieczony – moje całkiem niedawne odkrycie tej tradycyjnej potrawy. Tym razem jest mniej niż zwykle kapuścianego zapachu w mieszkaniu. Odpada ciągłe mieszanie podczas gotowania, a całość jest bardziej niż zwykle aromatyczna i pełna w smaku. Kto ma pozostałości pieczeni czy duszonego mięsa z obiadu i resztki wędlin – idealny to powód do ugotowanie bigosu i mniej zmywania:)
Jeśli chodzi o zawartość i proporcje mięsa w kapuście to sprawa upodobań rodzinnych. Są tacy, dla których kapusta w bigosie jest dodatkiem i czym go więcej, tym większe dla bigosu uznanie. Osobiście częściej zajadałabym bigos wegetariański,  ale Tomek czasem urządza protest. Co robić, gotuję raz tak, raz tak. W wersji wege lub z mięsem drobiowym otrzymamy posiłek idealny dla osób dbających o linię, można zajadać duże porcje.
Bigos pieczony podobnie jak ten tradycyjnie przygotowany dobrze odgrzewać każdego dnia, gdyż pełnię smaku uzyskuje po trzech-pięciu dniach. Konia z rzędem temu kto powstrzyma się od zajadania go wcześniej. U nas już pierwszego dnia zniknęła połowa porcji. Także…
Kto nie robił i ma warunki – w przyszłym roku niech kisi kapustę – to łatwiejsze niż sądziłam.

Łatwy bigos pieczony – składniki (na ok. 6-7 porcji):

  • 4 g suszonych grzybów plus szklanka (250 ml) wody
  • ok. 300 g mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego albo na skróty – gotowanej, wędzonej szynki
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • duża cebula
  • 250 g dobrej kiełbasy
  • 250 g pieczarek
  • ew. 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka śliwek suszonych
  • 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 5 kulek całego pieprzu,4 kulki jałowca, łyżeczka słodkiej papryki, 1/5 ostrej papryki, 1/3 łyżeczki cząbru, 1/4 łyżeczki pieprzu, ew. 1/4 łyżeczki mielonego kminku, łyżeczka majeranku
  • łyżeczka lub dwie masła

Łatwy bigos pieczony – przepis

Suszone grzyby namoczyć w szklance letniej wody przez ok. godzinę (można zostawić je poprzedniego dnia – na noc), wyjąć, pokroić, wodę zachować. Nie ma potrzeby ich gotowania.
Surowe mięso pokroić na nieduże kawałki, osolić, oprószyć słodką papryką i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni, zalać szklanką wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Kiełbasę i szynkę pokroić w niegrubą kostkę, cebulę w drobną, pieczarki w plastry. Podsmażyć razem wszystko na mocno rozgrzanej patelni, na łyżce lub dwóch oleju, kilka minut.
Kapustę jeśli mocno kwaśna – przepłukać zimną wodą, pokroić.
Mięso i kapustę włożyć do dużego, żaroodpornego, żeliwnego naczynia lub namoczonego  wcześniej w wodzie garnka rzymskiego. Dodać przyprawy, powidła lub pokrojone śliwki, suszone grzyby wraz z wodą i wino. Wymieszać.
Wstawić na środkową półkę do nagrzanego piekarnika (garnek rzymski do zimnego), ustawić temperaturę na 170 stopni z funkcją góra dół lub termoobieg z temp. 160 st. Piec 2 godziny. W połowie pieczenia ostrożnie by się nie poparzyć zdjąć pokrywkę i bigos przemieszać.
W kolejnych dwóch dniach można powtórzyć pieczenie, po pół godziny każdego dnia. Ale już w pierwszym, bigos nadaje się do jedzenia.

Łatwy bigos pieczony
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Marzena
    20 marca, 2018, 5:22 pm

    1.5 kapusty kiszonej? Kilograma? Litra?

    1. Beata Królikiewicz
      20 marca, 2018, 8:41 pm

      Kilograma.

  2. Magdalena
    20 marca, 2018, 6:58 pm

    bigos pieczony? Nowość dla mnie, ciekawy przepis 🙂

  3. Aneta
    21 marca, 2018, 9:24 am

    Wow!!To musi być bigos…śliwki, grzyby…ależ skosztowałabym z ogromną przyjemnością 🙂

  4. Camille
    27 marca, 2018, 5:43 pm

    Witam wszystkich smakoszów, niedawno upieklem bigos w piekarniyku tak mi wpadlo do głowy a tu masz już ktoś byl przedemną a myszlałem że wynalazlem coś nowego ha pozdrawiam Camille.

    1. Beata Królikiewicz
      27 marca, 2018, 7:05 pm

      Witamy smakosza:)

  5. todo
    10 kwietnia, 2020, 1:21 pm

    Powiem Ci więcej – w wielu miejscach na Roztoczy bigos gotowany to cos neizwykłego. W mojej rodzinie ani mama, ani babcie, ani większość z licznych ciotrek w zyciu bigosu nie ugotowaly, tylko i wyłącznie pieczony.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)