Bardzo dobra babka drożdżowa – monkey bread

Bardzo dobra babka drożdżowa, puszysta, lekka, lekko kleista od maślano – cynamonowej pomady. Surowe kawałki wyrośniętego już ciasta toczy się w nieduże kulki i układa jedna na drugiej w formie. Po upieczeniu powstaje ciasto z widoczną strukturą w rodzaju plastra miodu, którego kawałki można odrywać ręką, odklejają się w wygodny sposób, być może stąd nazwa monkey bread – małpi chlebek.
Ciasto jest dość zwarte, miłe w obróbce, do zabawy w toczenie kulek można zaprosić dzieci.
Pierwszą próbę upieczenia jego upieczenia wykonałam dość dawno, zabarwiłam wtedy część kulek posiekanym drobno szpinakiem, część sokiem z buraków. Zapowiadało się ciekawie. Podczas wyjmowania babki z piekarnika forma wysunęła mi się z rąk, a kulki potoczyły się po kuchennej podłodze, każda w inną stronę. Cierpliwości na kolejną nie starczyło mi na upieczenie następnej aż do teraz. Żałuję, bo babka jest przepyszna i naprawdę wyjątkowa. Dobrze sprawdzi się na świątecznym stole.
Ciasto nie zawiera jajek, to nie jest pomyłka:) Kto nie lubi cynamonu – pomija.

PS Niebo Na Talerzu ma profil na instagramie, tam wstawiam czasem filmiki z prób pieczenia, zdjęcia kuchni i inne różności. Serdecznie zapraszam do śledzenia profilu:)

bardzo dobra babka drożdżowa

Bardzo dobra babka drożdżowa – składniki (na formę ok. 2,5 l)

  • 490 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych, instant)
  • 85 ml letniej wody
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 30 g roztopionego masła

pomada :

  • ok. szklanka cukru trzcinowego (ostatecznie może być też drobny, biały)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 115 g stopionego wystudzonego masła

Łyżka masła do wysmarowania formy

Bardzo dobra babka drożdżowa – przepis:

Świeże drożdże pokruszyć do naczynia, dodać cukier, dwie łyżeczki mąki wymieszać i zalać ciepłym, niegorącym mlekiem. Ponownie wymieszać. Powstały rozczyn postawić w ciepłym miejscu na 15 – 20 minut by się lekko napuszył i urósł.
Do większej miski wsypać mąkę, wlać rozczyn, wodę i dodać sól. Jeśli używamy suchych drożdży wymieszać je z mąką, dodać mleko, wodę, cukier i sól,  zagnieść ciasto. Kiedy wszystko połączy się w jednolitą masę dodawać porcjami masło i zagniatać dalej ok. 10 minut.
Odstawić pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce na ok. godzinę, czasem trochę więcej, do podwojenia objętości.
Formę do babki natłuścić łyżką masła.
Cukier do pomady wymieszać z cynamonem.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kulki wielkości małego, włoskiego orzecha, każdą zanurzyć krótko w maśle i panierować w mieszance cukru z cynamonem. Układać jedna na drugiej w natłuszczonej formie. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem ze ściereczki, do napuszenia kulek, wypełnienia ciastem formy (ok. 30-40 min).

monkey bread
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra – dół.
Wstawić ciasto na środkową półkę piekarnika. Piec 30 minut. Od razu wyjąć używając grubych rękawic kuchennych. Na formie postawić talerz czy paterę i odwrócić ciasto do góry nogami. Po wystygnięciu nie zawsze chce się odkleić od formy. Nie należy kroić czy odrywać ciasta zanim nie wystygnie do temperatury pokojowej, choć najlepiej czekać aż całkiem wystygnie. W przeciwnym razie przy krojeniu powstanie zakalec.

Bardzo dobra babka drożdżowa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. magicznykociolek
    23 marca, 2018, 9:08 am

    Wygląda uroczo i na pewno świetnie smakuje;)

  2. Candy Pandas
    26 marca, 2018, 8:46 am

    Ło jeżu ale to musi być pycha popijane ciepłym mlekiem <3

  3. J.
    14 października, 2018, 5:07 pm

    O, zawsze chciałam takiego ciasta spróbować :).

    1. Beata Królikiewicz
      15 października, 2018, 8:23 am

      Rób śmiało:)

  4. Beata
    12 kwietnia, 2020, 11:07 am

    Dziękuję za super przepis. Faktycznie ciasto wychodzi rzadkie i klejące ale nie martwcie się tym bo trochę ciast drożdżowych już zrobiłam i również mogę potwierdzić, że im luźniejsze tym wychodzi lepsze, bardziej puszyste itd.
    A oto moja babka, dodałam posiekanej gorzkiej czekolady…..

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)