
Bardzo dobra babka drożdżowa – monkey bread
Bardzo dobra babka drożdżowa, puszysta, lekka, lekko kleista od maślano – cynamonowej pomady. Surowe kawałki wyrośniętego już ciasta toczy się w nieduże kulki i układa jedna na drugiej w formie. Po upieczeniu powstaje ciasto z widoczną strukturą w rodzaju plastra miodu, którego kawałki można odrywać ręką, odklejają się w wygodny sposób, być może stąd nazwa monkey bread – małpi chlebek.
Ciasto jest dość zwarte, miłe w obróbce, do zabawy w toczenie kulek można zaprosić dzieci.
Pierwszą próbę upieczenia jego upieczenia wykonałam dość dawno, zabarwiłam wtedy część kulek posiekanym drobno szpinakiem, część sokiem z buraków. Zapowiadało się ciekawie. Podczas wyjmowania babki z piekarnika forma wysunęła mi się z rąk, a kulki potoczyły się po kuchennej podłodze, każda w inną stronę. Cierpliwości na kolejną nie starczyło mi na upieczenie następnej aż do teraz. Żałuję, bo babka jest przepyszna i naprawdę wyjątkowa. Dobrze sprawdzi się na świątecznym stole.
Ciasto nie zawiera jajek, to nie jest pomyłka:) Kto nie lubi cynamonu – pomija.
PS Niebo Na Talerzu ma profil na instagramie, tam wstawiam czasem filmiki z prób pieczenia, zdjęcia kuchni i inne różności. Serdecznie zapraszam do śledzenia profilu:)
Bardzo dobra babka drożdżowa – składniki (na formę ok. 2,5 l)
- 490 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych, instant)
- 85 ml letniej wody
- 50 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 30 g roztopionego masła
pomada :
- ok. szklanka cukru trzcinowego (ostatecznie może być też drobny, biały)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 115 g stopionego wystudzonego masła
Łyżka masła do wysmarowania formy
Bardzo dobra babka drożdżowa – przepis:
Świeże drożdże pokruszyć do naczynia, dodać cukier, dwie łyżeczki mąki wymieszać i zalać ciepłym, niegorącym mlekiem. Ponownie wymieszać. Powstały rozczyn postawić w ciepłym miejscu na 15 – 20 minut by się lekko napuszył i urósł.
Do większej miski wsypać mąkę, wlać rozczyn, wodę i dodać sól. Jeśli używamy suchych drożdży wymieszać je z mąką, dodać mleko, wodę, cukier i sól, zagnieść ciasto. Kiedy wszystko połączy się w jednolitą masę dodawać porcjami masło i zagniatać dalej ok. 10 minut.
Odstawić pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce na ok. godzinę, czasem trochę więcej, do podwojenia objętości.
Formę do babki natłuścić łyżką masła.
Cukier do pomady wymieszać z cynamonem.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kulki wielkości małego, włoskiego orzecha, każdą zanurzyć krótko w maśle i panierować w mieszance cukru z cynamonem. Układać jedna na drugiej w natłuszczonej formie. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem ze ściereczki, do napuszenia kulek, wypełnienia ciastem formy (ok. 30-40 min).
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra – dół.
Wstawić ciasto na środkową półkę piekarnika. Piec 30 minut. Od razu wyjąć używając grubych rękawic kuchennych. Na formie postawić talerz czy paterę i odwrócić ciasto do góry nogami. Po wystygnięciu nie zawsze chce się odkleić od formy. Nie należy kroić czy odrywać ciasta zanim nie wystygnie do temperatury pokojowej, choć najlepiej czekać aż całkiem wystygnie. W przeciwnym razie przy krojeniu powstanie zakalec.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Wygląda uroczo i na pewno świetnie smakuje;)
Ło jeżu ale to musi być pycha popijane ciepłym mlekiem <3
O, zawsze chciałam takiego ciasta spróbować :).
Rób śmiało:)
Dziękuję za super przepis. Faktycznie ciasto wychodzi rzadkie i klejące ale nie martwcie się tym bo trochę ciast drożdżowych już zrobiłam i również mogę potwierdzić, że im luźniejsze tym wychodzi lepsze, bardziej puszyste itd.
A oto moja babka, dodałam posiekanej gorzkiej czekolady…..