Babka tiramisu
Babka tiramisu – do codziennej kawy i na święta. Jest dość wilgotna, z uwagi na dodatek mąki ziemniaczanej w konsystencji nieco przypomina ciasto piaskowe, wyraźnie kawowa w smaku. Bardzo łatwa w przygotowaniu, jajka ubija się z cukrem na jasną, pienistą masę i powoli dodaje pozostałe składniki. Przepis zawiera w składzie likier kawowy – bez obawy o zawartość alkoholu, podczas pieczenia odparuje i nie zostanie po nim śladu. Jeśli jak raz nie mamy go w kuchennej szafce, można zastąpić go taką samą ilością naparu z kawy.
Widoczne w fakturze ciasta ciemne żyłki to zmieszane z cukrem kawa i kakao. Sypie się je gruuuubą warstwą po porcji ciasta wlanego do formy. Chlup 1/3 ilości i sypiemy. Chlup druga część i posypka. Zajadając ciacho i od czasu do czasu napotkamy taką pyszną, wyraźną w smaku kawowo – kakaową słodycz.
Babka tiramisu – na próbę przed świętami 🙂
Babka tiramisu – składniki (na niedużą formę poj. ok. 1,3 l) :
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 170 ml oleju
- 150 ml likieru kawowego lub naparu z 2 łyżeczek kawy
- 150 mąki pszennej
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka cukru
Na pomadę:
- 200 ml sera mascarpone
- dwie łyżki likieru kawowego
- 2 łyżki zimnego naparu z łyżeczki kawy
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier. Ubić mikserem na pienistą, jasną masę.
Olej wymieszać z likierem i naparem z kawy. Powstałą emulsję wlewać cienką strużką do ubitych jajek, miksując całość na wolnych obrotach.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kawą. Wsiać przez sito do miski , wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Kawę, kakao i cukier wymieszać w kubku.
1/3 ciasta wlać do formy, posypać przez sito połową mieszanki. Wlać kolejną porcję (1/3) i posypać pozostałym kakao z kawą i cukrem. Wlać ostatnią porcję. Włożyć w środek ciasta stołowy nóż bez czubka (do samego dna formy) i zakreślić nim duże kółko. Dzięki temu warstwy nieco się przemieszają i powstanie żyłkowana faktura z posypki kakao, cukru i kawy.
Formę z ciastem wstawić na środkową półkę całkowicie nagrzanego piekarnika, piec ok. 60 minut. Na ostatnie 20 minut pieczenia warto okryć ciasto z góry arkuszem alufolii lub papieru do pieczenia, by skórka zbytnio nie wyschła.
Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać nieoklejony.
Wyjąć babkę z piekarnika, ostudzić.
Składniki pomady zmiksować do połączenia. Posmarować nią wierzch ciasta, posypać przez sitko łyżeczką kakao.
Ciasto przechowywać pod przykryciem w lodówce.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Pięknie wygląda 🙂
Bardzo fajne ciasto i ta pomadą też mi się podoba
Wygląda pysznie 🙂
Twoja babka wygląda uroczo i smacznie. Lubię kawę , więc nie pogardzę kawałkiem 🙂
Jejku cudowna babeczka 🙂 porywam duży kawałek 🙂
Fajny przepis , muszę wypróbować.
Być może będzie musiała poczekać do Wielkanocy, ale wypróbuję na pewno 🙂
Choć kawę lubię tylko w wersji płynnej, to tiramisu jest jedynym wyjątkiem od tej zasady. Babka wygląda fantastycznie:)
Abc
Co prawda kawy z słodkościach nie lubimy ale babka wygląda przepysznie 🙂
Zjadłabym taką babkę 🙂 tiiramisu to ja uwielbiam 🙂
Upieklam to cudo dzisiaj! Prezentuje sie wspaniale, nie jest zbyt slodka, co uwazam za jej, tej babki, zalete, a moje jedyne zastrzezenie – ze moze troche zbyt kawowa. Moja babka nie wyglada na tak ciemna w srodku I pomada tez jasniejsza, mozliwe ze to kwestia uzywanych produktow – jedyny dostepny mi kawowy likier to Irish cream – moze to on byl zbyt jasny? Trudno mi powiedziec. W kazdym razie – sukces! Dziekuje za przepis I wskazowki!
no to świetnie. Na pewno różnice są w produktach, najintensywniejszy kolor ma ciemne kakao.