babka kawowa

Babka tiramisu

Babka tiramisu – do codziennej kawy i na święta. Jest dość wilgotna, z uwagi na dodatek mąki ziemniaczanej w konsystencji nieco przypomina ciasto piaskowe, wyraźnie kawowa w smaku.  Bardzo łatwa w przygotowaniu,  jajka ubija się z cukrem na jasną, pienistą masę i powoli dodaje pozostałe składniki. Przepis zawiera w składzie likier kawowy – bez obawy o zawartość alkoholu, podczas pieczenia odparuje i nie zostanie po nim śladu. Jeśli jak raz nie mamy go w kuchennej szafce, można zastąpić go taką samą ilością naparu z kawy.
Widoczne w fakturze ciasta ciemne żyłki to zmieszane z cukrem kawa i kakao.  Sypie się je gruuuubą warstwą po porcji ciasta wlanego do formy. Chlup 1/3 ilości i sypiemy. Chlup druga część i posypka.  Zajadając ciacho i od czasu do czasu napotkamy taką pyszną, wyraźną w smaku kawowo – kakaową słodycz.
Babka tiramisu – na próbę przed świętami 🙂

Babka tiramisu – składniki (na niedużą formę poj. ok. 1,3 l) :

  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • 170 ml oleju
  • 150 ml likieru kawowego lub naparu z 2 łyżeczek kawy
  • 150 mąki pszennej
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka cukru

Na pomadę:

  • 200 ml sera mascarpone
  • dwie łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki zimnego naparu z łyżeczki kawy

Formę do babki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier. Ubić mikserem na pienistą, jasną masę.
Olej wymieszać z likierem i naparem z kawy. Powstałą emulsję wlewać cienką strużką do ubitych jajek, miksując całość na wolnych obrotach.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kawą. Wsiać przez sito do miski , wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Kawę, kakao i cukier wymieszać  w kubku.
1/3 ciasta wlać do formy, posypać przez sito połową mieszanki. Wlać kolejną porcję (1/3) i posypać pozostałym  kakao z kawą i cukrem. Wlać ostatnią porcję. Włożyć w środek ciasta stołowy nóż bez czubka (do samego dna formy)  i zakreślić nim duże kółko. Dzięki temu warstwy nieco się przemieszają i powstanie żyłkowana faktura z posypki kakao, cukru i kawy.
Formę z ciastem wstawić na środkową półkę całkowicie nagrzanego piekarnika, piec ok. 60 minut. Na ostatnie 20 minut pieczenia warto okryć ciasto z góry arkuszem alufolii lub papieru do pieczenia, by skórka zbytnio nie wyschła.
Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać nieoklejony.
Wyjąć babkę z piekarnika, ostudzić.
Składniki pomady zmiksować do połączenia. Posmarować nią wierzch ciasta, posypać przez sitko łyżeczką kakao.
Ciasto przechowywać pod przykryciem w lodówce.

babka tiramisu

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Ervisha
    2 marca, 2018, 9:07 am

    Pięknie wygląda 🙂

  2. Renata
    2 marca, 2018, 11:43 am

    Bardzo fajne ciasto i ta pomadą też mi się podoba

  3. AGATA
    2 marca, 2018, 12:36 pm

    Wygląda pysznie 🙂

  4. marcepanowy kącik
    3 marca, 2018, 1:30 pm

    Twoja babka wygląda uroczo i smacznie. Lubię kawę , więc nie pogardzę kawałkiem 🙂

  5. Marzena
    3 marca, 2018, 6:07 pm

    Jejku cudowna babeczka 🙂 porywam duży kawałek 🙂

  6. Marzena
    3 marca, 2018, 9:37 pm

    Fajny przepis , muszę wypróbować.

  7. Beata
    4 marca, 2018, 3:38 pm

    Być może będzie musiała poczekać do Wielkanocy, ale wypróbuję na pewno 🙂

  8. Dorota
    4 marca, 2018, 5:38 pm

    Choć kawę lubię tylko w wersji płynnej, to tiramisu jest jedynym wyjątkiem od tej zasady. Babka wygląda fantastycznie:)

  9. Ola
    4 marca, 2018, 7:27 pm

    Abc

  10. Candy Pandas
    7 marca, 2018, 9:50 am

    Co prawda kawy z słodkościach nie lubimy ale babka wygląda przepysznie 🙂

  11. Po prostu pycha
    12 marca, 2018, 12:02 pm

    Zjadłabym taką babkę 🙂 tiiramisu to ja uwielbiam 🙂

  12. Kasia
    25 marca, 2018, 1:02 am

    Upieklam to cudo dzisiaj! Prezentuje sie wspaniale, nie jest zbyt slodka, co uwazam za jej, tej babki, zalete, a moje jedyne zastrzezenie – ze moze troche zbyt kawowa. Moja babka nie wyglada na tak ciemna w srodku I pomada tez jasniejsza, mozliwe ze to kwestia uzywanych produktow – jedyny dostepny mi kawowy likier to Irish cream – moze to on byl zbyt jasny? Trudno mi powiedziec. W kazdym razie – sukces! Dziekuje za przepis I wskazowki!

    1. Beata Królikiewicz
      25 marca, 2018, 7:42 am

      no to świetnie. Na pewno różnice są w produktach, najintensywniejszy kolor ma ciemne kakao.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)