babka kawowa

Babka tiramisu

Babka tiramisu – do codziennej kawy i na święta. Jest dość wilgotna, z uwagi na dodatek mąki ziemniaczanej w konsystencji nieco przypomina ciasto piaskowe, wyraźnie kawowa w smaku.  Bardzo łatwa w przygotowaniu,  jajka ubija się z cukrem na jasną, pienistą masę i powoli dodaje pozostałe składniki. Przepis zawiera w składzie likier kawowy – bez obawy o zawartość alkoholu, podczas pieczenia odparuje i nie zostanie po nim śladu. Jeśli jak raz nie mamy go w kuchennej szafce, można zastąpić go taką samą ilością naparu z kawy.
Widoczne w fakturze ciasta ciemne żyłki to zmieszane z cukrem kawa i kakao.  Sypie się je gruuuubą warstwą po porcji ciasta wlanego do formy. Chlup 1/3 ilości i sypiemy. Chlup druga część i posypka.  Zajadając ciacho i od czasu do czasu napotkamy taką pyszną, wyraźną w smaku kawowo – kakaową słodycz.
Babka tiramisu – na próbę przed świętami 🙂

Babka tiramisu – składniki (na niedużą formę poj. ok. 1,3 l) :

  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • 170 ml oleju
  • 150 ml likieru kawowego lub naparu z 2 łyżeczek kawy
  • 150 mąki pszennej
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka cukru

Na pomadę:

  • 200 ml sera mascarpone
  • dwie łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki zimnego naparu z łyżeczki kawy

Formę do babki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier. Ubić mikserem na pienistą, jasną masę.
Olej wymieszać z likierem i naparem z kawy. Powstałą emulsję wlewać cienką strużką do ubitych jajek, miksując całość na wolnych obrotach.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kawą. Wsiać przez sito do miski , wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Kawę, kakao i cukier wymieszać  w kubku.
1/3 ciasta wlać do formy, posypać przez sito połową mieszanki. Wlać kolejną porcję (1/3) i posypać pozostałym  kakao z kawą i cukrem. Wlać ostatnią porcję. Włożyć w środek ciasta stołowy nóż bez czubka (do samego dna formy)  i zakreślić nim duże kółko. Dzięki temu warstwy nieco się przemieszają i powstanie żyłkowana faktura z posypki kakao, cukru i kawy.
Formę z ciastem wstawić na środkową półkę całkowicie nagrzanego piekarnika, piec ok. 60 minut. Na ostatnie 20 minut pieczenia warto okryć ciasto z góry arkuszem alufolii lub papieru do pieczenia, by skórka zbytnio nie wyschła.
Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać nieoklejony.
Wyjąć babkę z piekarnika, ostudzić.
Składniki pomady zmiksować do połączenia. Posmarować nią wierzch ciasta, posypać przez sitko łyżeczką kakao.
Ciasto przechowywać pod przykryciem w lodówce.

babka tiramisu

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Ervisha
    2 marca, 2018, 9:07 am

    Pięknie wygląda 🙂

  2. Renata
    2 marca, 2018, 11:43 am

    Bardzo fajne ciasto i ta pomadą też mi się podoba

  3. AGATA
    2 marca, 2018, 12:36 pm

    Wygląda pysznie 🙂

  4. marcepanowy kącik
    3 marca, 2018, 1:30 pm

    Twoja babka wygląda uroczo i smacznie. Lubię kawę , więc nie pogardzę kawałkiem 🙂

  5. Marzena
    3 marca, 2018, 6:07 pm

    Jejku cudowna babeczka 🙂 porywam duży kawałek 🙂

  6. Marzena
    3 marca, 2018, 9:37 pm

    Fajny przepis , muszę wypróbować.

  7. Beata
    4 marca, 2018, 3:38 pm

    Być może będzie musiała poczekać do Wielkanocy, ale wypróbuję na pewno 🙂

  8. Dorota
    4 marca, 2018, 5:38 pm

    Choć kawę lubię tylko w wersji płynnej, to tiramisu jest jedynym wyjątkiem od tej zasady. Babka wygląda fantastycznie:)

  9. Ola
    4 marca, 2018, 7:27 pm

    Abc

  10. Candy Pandas
    7 marca, 2018, 9:50 am

    Co prawda kawy z słodkościach nie lubimy ale babka wygląda przepysznie 🙂

  11. Po prostu pycha
    12 marca, 2018, 12:02 pm

    Zjadłabym taką babkę 🙂 tiiramisu to ja uwielbiam 🙂

  12. Kasia
    25 marca, 2018, 1:02 am

    Upieklam to cudo dzisiaj! Prezentuje sie wspaniale, nie jest zbyt slodka, co uwazam za jej, tej babki, zalete, a moje jedyne zastrzezenie – ze moze troche zbyt kawowa. Moja babka nie wyglada na tak ciemna w srodku I pomada tez jasniejsza, mozliwe ze to kwestia uzywanych produktow – jedyny dostepny mi kawowy likier to Irish cream – moze to on byl zbyt jasny? Trudno mi powiedziec. W kazdym razie – sukces! Dziekuje za przepis I wskazowki!

    1. Beata Królikiewicz
      25 marca, 2018, 7:42 am

      no to świetnie. Na pewno różnice są w produktach, najintensywniejszy kolor ma ciemne kakao.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)