racuchy z jabłkiem i bananem

Racuchy z jabłkami i bananem

Racuchy z jabłkami i bananem, bardzo, bardzo dobre, pożarłam ich dziś tyle, że do końca tygodnia nie należy mi się już nic słodkiego, a tu przecież jeszcze Tłusty Czwartek po drodze. Jeśli ktoś nie lubi smażyć lub piec pączków, drożdżowe racuchy na śniadanie, obiad czy podwieczorek będą dobrym, łatwiejszym zamiennikiem. Ciasto można mieszać łyżką, nie trzeba sięgać po mikser, a udadzą się i na świeżych, i na suszonych drożdżach. Suszone wystarczy wsypać do miski z mąką, świeże najpierw kruszy się i zalewa ciepłym mlekiem, podkarmia łyżką cukru i mąki, miesza i mamy zaczyn. Niby suche są wygodniejsze w użyciu ale lubię całą tę procedurę z zaczynem i  jego charakterystyczny zapach. W podstawówce jedliśmy drożdże posypane cukrem 🙂 Gdyby ktoś nie lubił banana, pomija i daje więcej jabłka, rzecz oczywista. Im więcej jabłka, tym placki stają się bardziej soczyste, wilgotne, o raju, jakie dobre!

Racuchy z jabłkami i bananem – składniki ( na ok. 15 – 20 sztuk)

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g, najlepiej tortowej ale niekoniecznie)
  • 30 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych ( instant)
  • jajko
  • szklanka ciepłego, niegorącego mleka (250ml)
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2-3 duże jabłka, 1 banan

Olej lub klarowane masło do smażenia

Cukier puder do posypania

Racuchy z jabłkami i bananem – przepis

Jeśli używamy świeżych drożdży, drożdże wkruszyć do mleka, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 – 20 minut by trochę podrosły.
Mąkę, cukier, drożdże lub zaczyn, mleko, jajko, sól zmieszać w misce łyżką na jednolite ciasto. Gdyby było bardzo gęste, wlać trochę więcej mleka. Dodać jabłka pokrojone w grubą kostkę ( ok. 2x2cm) i banana w plastrach. Wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 -45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu, wykładać łyżką możliwie okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Posypać cukrem – pudrem.

 

Racuchy z jabłkiem i bananem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Annabelle
    9 lutego, 2018, 7:11 am

    Nie udaly mi sie :/ nie wiem czy to kwestia drozdzy instant czy za duzo maki, bo ciasto bylo baaardzo geste.

    1. Beata Królikiewicz
      9 lutego, 2018, 9:00 pm

      Ciasto jest dość gęste ale można dać jeszcze troszkę mleka zawsze, nawet wody, już po rozrobieniu.

  2. Candy Pandas
    13 lutego, 2018, 10:11 am

    Wszelkie placuszki czy racuszki to nasze ulubione śniadania 😀

  3. Anna
    27 lutego, 2018, 6:31 pm

    A gdyby tak zrobić ciasto wieczorem i usmażyć rano? Wyjdą?

    1. Beata Królikiewicz
      28 lutego, 2018, 7:29 pm

      Wyjdą, gdyby ciasto mało urosło trzeba wyjąć z lodówki na kuchenny blat i zaczekać aż ożyje. Ale często rośnie.

  4. jolanta
    24 marca, 2018, 6:45 pm

    wyszły, i były smaczne. Fakt ze trzeba dodac troche mleka, ale to nic. Zastanawiam sie czy by wyszło np z maki orkiszowej lub innej

  5. Magda
    25 kwietnia, 2018, 5:56 pm

    Za dużo mąki w stosunku do reszty składników, wyszła gęsta ciapa, dolałam chyba jeszcze ze szklankę mleka 🙁

    1. Beata Królikiewicz
      25 kwietnia, 2018, 9:09 pm

      To ciasto drożdżowe. Gęste.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)