Racuchy z jabłkami i bananem
Racuchy z jabłkami i bananem, bardzo, bardzo dobre, pożarłam ich dziś tyle, że do końca tygodnia nie należy mi się już nic słodkiego, a tu przecież jeszcze Tłusty Czwartek po drodze. Jeśli ktoś nie lubi smażyć lub piec pączków, drożdżowe racuchy na śniadanie, obiad czy podwieczorek będą dobrym, łatwiejszym zamiennikiem. Ciasto można mieszać łyżką, nie trzeba sięgać po mikser, a udadzą się i na świeżych, i na suszonych drożdżach. Suszone wystarczy wsypać do miski z mąką, świeże najpierw kruszy się i zalewa ciepłym mlekiem, podkarmia łyżką cukru i mąki, miesza i mamy zaczyn. Niby suche są wygodniejsze w użyciu ale lubię całą tę procedurę z zaczynem i jego charakterystyczny zapach. W podstawówce jedliśmy drożdże posypane cukrem 🙂 Gdyby ktoś nie lubił banana, pomija i daje więcej jabłka, rzecz oczywista. Im więcej jabłka, tym placki stają się bardziej soczyste, wilgotne, o raju, jakie dobre!
Racuchy z jabłkami i bananem – składniki ( na ok. 15 – 20 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej (300g, najlepiej tortowej ale niekoniecznie)
- 30 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych ( instant)
- jajko
- szklanka ciepłego, niegorącego mleka (250ml)
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2-3 duże jabłka, 1 banan
Olej lub klarowane masło do smażenia
Cukier puder do posypania
Racuchy z jabłkami i bananem – przepis
Jeśli używamy świeżych drożdży, drożdże wkruszyć do mleka, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 – 20 minut by trochę podrosły.
Mąkę, cukier, drożdże lub zaczyn, mleko, jajko, sól zmieszać w misce łyżką na jednolite ciasto. Gdyby było bardzo gęste, wlać trochę więcej mleka. Dodać jabłka pokrojone w grubą kostkę ( ok. 2x2cm) i banana w plastrach. Wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 -45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu, wykładać łyżką możliwie okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Posypać cukrem – pudrem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Nie udaly mi sie :/ nie wiem czy to kwestia drozdzy instant czy za duzo maki, bo ciasto bylo baaardzo geste.
Ciasto jest dość gęste ale można dać jeszcze troszkę mleka zawsze, nawet wody, już po rozrobieniu.
Wszelkie placuszki czy racuszki to nasze ulubione śniadania 😀
A gdyby tak zrobić ciasto wieczorem i usmażyć rano? Wyjdą?
Wyjdą, gdyby ciasto mało urosło trzeba wyjąć z lodówki na kuchenny blat i zaczekać aż ożyje. Ale często rośnie.
wyszły, i były smaczne. Fakt ze trzeba dodac troche mleka, ale to nic. Zastanawiam sie czy by wyszło np z maki orkiszowej lub innej
Za dużo mąki w stosunku do reszty składników, wyszła gęsta ciapa, dolałam chyba jeszcze ze szklankę mleka 🙁
To ciasto drożdżowe. Gęste.
Bardzo prosty i nieskomplikowany przepis ?